La Vanguardia (Català)

Gran desafiamen­t de l’oposició de Bielorússi­a a Lukaixenko

Tikhanóvsk­aia no reconeix els comicis i crida a mobilitzar-se després de la violenta repressió en algunes ciutats

- MINSK

Aleksandr Lukaixenko sempre guanya les eleccions per un 80%, un punt més amunt o més avall, i tot estava previst perquè fos així, a les portes del seu ja sisè mandat. Els resultats es cuinen prèviament sense cap mena de problema però aquesta vegada fins i tot ell mateix, que governa Bielorússi­a des del 1994, tenia clar que seria diferent. El passat 30 de juliol, Svetlana Tikhanóvsk­aia, professora d’anglès de 37 anys i única superviven­t d’entre els candidats detinguts o vetats, un d’ells el seu propi marit, reunia 60.000 persones en un míting, una barbaritat per als estàndards bielorusso­s. Així que la nit de diumenge passat també el desplegame­nt policial (i parapolici­al) va ser una cosa mai vista.

Amb el 80,23% de vots assolit per Lukaixenko i el trist 9,9% concedit a Tikhanóvsk­aia, les protestes van esclatar. No només a les àmplies i pulcres avingudes del centre de Minsk sinó també en altres ciutats –Brest, Grodno, Vitebsk...–, potser una dotzena, potser fins i tot 33. Qualsevol comunicaci­ó a través de les xarxes socials va quedar tallada.

No s’havia vist mai tanta violència als carrers bielorusso­s. L’organitzac­ió de defensa dels drets humans Viasna va dir que coneixia els noms de 300 detinguts, 120 d’ells a la capital, i que tenia constància d’una manifestan­t morta, envestida per un furgó policial. Hi va haver a més desenes de ferits. El Ministeri de l’Interior va confirmar una víctima mortal i va parlar de 3.000 arrestats, un miler d’ells a Minsk. Com es veu, la proporció és la mateixa, però el fet que el Govern exageri la dada respondria a una “atmosfera de por i intimidaci­ó sense precedents” creat des d’abans de la convocatòr­ia electoral, amb milers de detinguts –sempre, segons Viasna– i centenars d’empresonat­s, entre ells alguns candidats.

Tikhanóvsk­aia i la seva portaveu, Anna Krasulina, van ser ahir molt clares. “No reconeixem els resultats, hem vist els protocols de votació”, va dir la candidata, i va afirmar: “Em considero guanyadora d’aquestes eleccions”. Krasulina va dir a l’agència Efe que recorreran als tribunals (gest obligat però inútil) i que “recorrerem a mètodes pacífics, manifestac­ions, vagues, retirada d’estalvi dels bancs; una sèrie de mesures que poden capgirar la situació”.

Ja hi ha crides a la vaga i a noves manifestac­ions a partir d’avui, i l’oposició es veu capaç de donar “un termini de dues setmanes” a Lukaixenko perquè cedeixi el poder. Sona il·lusori, però és cert que els bielorusso­s estan cansats del “nostre president”, de les estretors econòmique­s, del clima de re

El president acusa Polònia i la República Txeca de manipular els opositors, als quals qualifica de “xais”

pressió i de la burla manifesta que ha fet el mandatari de la pandèmia del coronaviru­s, al mateix nivell que Trump al seu dia i que Bolsonaro.

Lukaixenko va qualificar els opositors de “xais que no entenen el que volen d’ells” els veritables promotors de les protestes, segons ell. O sigui: Polònia, la República Txeca i elements a Ucraïna, Rússia o Lituània. Segur de conservar el poder, probableme­nt continuarà jugant amb el suport exterior, de Rússia i dels Estats Units –que ara ja el reconeix diplomàtic­ament– de forma simultània. Però els propers dies, si la protesta popular és capaç de mantenir la tensió i Lukaixenko veu problemàti­c empresonar els seus líders polítics, podrien ser decisius.

 ?? TATIANA ZENKOVICH / EFE ??
TATIANA ZENKOVICH / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain