La Vanguardia (Català)

Maurici s’afanya a buidar el vaixell encallat abans que s’enfonsi

- JOHANNESBU­RG

L’illa Maurici va contra rellotge. L’imminent enfonsamen­t del vaixell japonès encallat a pocs metres de la seva costa sud-est ha obligat a centrar tots els esforços a buidar les prop de 2.000 tones de petroli que encara queden dins l’embarcació per tal d’evitar un desastre ecològic pitjor als esculls de corall, les llacunes protegides i les costes. Els corrents i els vents de les últimes hores han expandit la taca negra que des de divendres passat s’observa des de l’illa. “Esperem el pitjor. El vaixell té esquerdes molt grosses i creiem que pot partir-se en dos en qualsevol moment, com a màxim en dos dies”, va declarar a AP l’ambientali­sta Jean Hugues Gardenne, de la Mauritian Wildlife Foundation.

La companyia Nagashiki Shipping, propietàri­a del vaixell, va informar del desplegame­nt de dos vaixells cisterna i diversos helicòpter­s per provar d’extreure el combustibl­e de l’embarcació, que té les esquerdes a la base. Segons va informar el primer ministre, Pravind Jugnauth, ahir es van poder bombar 500 tones de fuel, però encara en queden pendents 1.959.

En un comunicat, Nagashiki Shipping va demanar disculpes al poble de Maurici i es va comprometr­e a fer “tot el possible per protegir el medi ambient i mitigar els efectes de la contaminac­ió”. Experts japonesos s’afegiran en les pròximes hores als francesos arribats procedents de la veïna Reunió sota l’ordre del president Emmanuel Macron. Dilluns van desplegar barreres flotants per intentar contenir qualsevol nou vessament. S’afegeixen a les barreres de cànem i tela improvisad­es per milers de voluntaris mauricians desplaçats a Pointe d’Esny. Treballen colze amb colze a la zona afectada des del passat cap de setmana, ignorant l’ordre del Govern de deixar l’operació de neteja en mans dels funcionari­s locals.

L’objectiu és limitar l’enorme dany ja causat en una àrea de gran riquesa ecològica, com el parc marí Blue Bay.

La pressió sobre l’Executiu de Jugnauth va en augment. La població es pregunta per què no es van prendre mesures immediates quan el MV Wakashio, sense càrrega, es va encallar a menys de 500 metres de la costa després de xocar amb un escull de corall el passat 25 de juliol. No va ser fins divendres que el primer ministre va actuar, va demanar ajuda internacio­nal i va declarar l’“estat d’emergència mediambien­tal”. L’oposició i els activistes demanen la dimissió dels ministres de Medi Ambient i Pesca.

El desastre a Maurici no és només natural, sinó també econòmic. Gran part de les famílies viuen de la pesca i del turisme, un sector, aquest, que ja estava patint aquest any el fort impacte de la pandèmia de coronaviru­s.

 ?? STRINGER / REUTERS ?? Voluntaris contra el vessament
STRINGER / REUTERS Voluntaris contra el vessament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain