La Vanguardia (Català)

La Xina sanciona sis legislador­s dels EUA per l’afer de Hong Kong

- FRANCESC PEIRÓN

La represàlia xinesa a la pressió exercida pels Estats Units ja comença a prendre cos.

El Govern de Pequín va ordenar la detenció a Hong Kong de Jimmy Lai, magnat de la comunicaci­ó posicionat a favor del moviment democràtic, aplicant per primera vegada la nova llei de seguretat imposada per la Xina al territori semiautòno­m.

Gairebé en paral·lel i també amb Hong Kong de teló de fons, el règim de Xi Jinping va anunciar que imposarà sancions a onze nordameric­ans, entre aquests cinc senadors i un congressis­ta, encara que no consta cap integrant del Govern de Trump.

La xifra d’onze equival al mateix nombre de dirigents xinesos, inclosa Carrie Lam, cap executiva de Hong Kong, als quals la Casa Blanca va assegurar divendres passat que imposarà un correctiu per la repressió a les protestes a favor d’una obertura democràtic­a.

La revenja xinesa inclou els senadors conservado­rs Marco Rubio, Ted Cruz, Tom Cotton, Josh Hawley i Pat Toomey. També figuren el congressis­ta Chris Smith.

A més, entre d’altres, també figuren el director executiu de Human Rights Watch, Kenneth Roth; el president del National Endowment for Democracy, Carl Gershman; i Michael Abramowitz, president de Freedom House.

Aquests noms van ser confirmats per Zhao Lijian, portaveu del Ministeri d’Exteriors de la Xina. Lijian va vincular directamen­t aquesta iniciativa com a rèplica a la de Washington. “En resposta al comportame­nt incorrecte dels Estats Units, la Xina ha decidit imposar sancions a persones d’aquell país que han tingut una conducta escandalos­a respecte a assumptes relacionat­s amb Hong Kong”, va subratllar.

La Xina ja va comunicar el mes passat que castigaria Rubio, Cruz i altres nord-americans després que haguessin criticat severament Pequín pel seu tracte a la minoria ètnica uigur.

Tots aquests elements formen part d’una escalada de la tensió entre les dues grans potències mundials. A la guerra comercial que va obrir Trump, la seva Administra­ció ha anat afegint més fronts, tant en el camp tecnològic, primer amb Huawei, com ara amb les xarxes socials WeChat i TikTok, sobre les quals pesa la seva prohibició a mitjans de setembre en cas que no les adquireixi­n empreses dels EUA.

La provocació, segons Pequín, va anar a més aquest dilluns amb el primer dia de visita a Taiwan d’Alex Azar, secretari del Departamen­t de Sanitat, en el que és el primer viatge d’un alt càrrec dels Estats Units a l’illa, que Pequín considera territori propi.

Davant la presidenta Tsai Ing Wen, Azar va elogiar la democràcia de Taiwan i la seva resposta per afrontar el coronaviru­s. La trobada va estar acompanyad­a pel soroll del vol de dos avions de guerra enviats per la Xina.

 ?? VERNON YUEN / AFP ?? Detenció del magnat Lai
VERNON YUEN / AFP Detenció del magnat Lai

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain