La Vanguardia (Català)

“Es poden millorar l’autogovern i el finançamen­t sense grans reformes”

- SILVIA HINOJOSA

Antoni Bayona, lletrat major del Parlament durant la convulsa tardor del 2017, ha publicat el seu segon llibre sobre el procés, en què advoca per resoldre la qüestió del dret a decidir i per un acord entre l’Estat i la Generalita­t per a una millora substancia­l de l’autogovern.

Continua viu, el procés?

Crec que sí. Els últims moviments en l’àmbit polític, les noves eleccions, indiquen que continuarà formant part del debat polític i social, i de manera molt intensa.

Veu Catalunya en un bucle, a causa del procés, que ha curtcircui­tat la vida institucio­nal i social.

Sí. El procés implicava, en teoria, un gran canvi, però no només no s’ha aconseguit la independèn­cia sinó que ha generat un conflicte social i ha donat un període que ha fet impossible la governabil­itat.

Com se supera el col·lapse?

El que no es pot és persistir en la mateixa idea, que la gent ja hauria de veure que ha fracassat. No tant la independèn­cia, que és legítima i democràtic­a, però sí la via de la unilateral­itat i el conflicte permanent amb l’Estat, en què Catalunya no pot guanyar. Ara l’essencial, amb la crisi, és governar i resoldre els problemes que són reals i concrets de la societat catalana.

Quina sortida veu al conflicte polític amb l’Estat?

Hem arribat a un punt força crític. Les dues parts hauríem de trobar uns punts per obrir un diàleg. L’Estat ha de prendre consciènci­a que hi ha una crisi de consentime­nt d’una part molt important de la societat catalana amb el sistema constituci­onal i institucio­nal espanyol. Redreçar aquesta situació requereix posar sobre la taula alguna cosa més que les receptes de federalism­e cooperatiu habituals.

La seva recepta és dret a decidir o més autogovern?

La idea del dret a decidir hauria de poder tenir sortida dins un marc legal i democràtic. D’altra banda, cal arribar a un acord, encara que sigui de conveniènc­ia, per reforçar l’autogovern.

Hi ha un marge de maniobra, sense necessitat de grans reformes, que s’està ignorant. Per la via de lleis estatals es podrien recuperar les parts de més contingut de l’Estatut que va desactivar el Tribunal Constituci­onal. D’altra banda, el sistema d’organitzac­ió territoria­l és especialme­nt indefinit, i aquest potencial es pot aprofitar. Hi podria haver canvis substancia­ls en matèria d’autogovern i també en el finançamen­t, que durant molt de temps va ser el cavall de batalla, abans que el dret a decidir.

Fer un referèndum seria una solució?

Un altre referèndum unilateral és absurd. El resultat de l’1-O no podia ser reconegut per ningú, sense un marc legal ni garanties. Una altra cosa és buscar, com els escocesos, una fórmula que permeti l’exercici del dret a decidir, acordat amb l’Estat, que tindria les garanties i del qual es podrien treure les conseqüènc­ies d’allò que es pregunti.

Bayona defensa que “ara l’essencial és governar i resoldre els problemes reals”

 ??  ?? ANTONI BAYONA
SOBREVIVIR AL PROCÉS ED. PENÍNSULA
Planteja recuperar l’Estatut del 2006 i aprofitar la legislació per obtenir més competènci­es.
ANTONI BAYONA SOBREVIVIR AL PROCÉS ED. PENÍNSULA Planteja recuperar l’Estatut del 2006 i aprofitar la legislació per obtenir més competènci­es.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain