La Vanguardia (Català)

El PP ja parla d’insubmissi­ó i que els ajuntament­s no donin els seus diners

La direcció popular farà servir totes les mesures legals per frenar l’“espoli”

- CARMEN DEL RIEGO ANXO LUGILDE

El PP no ha arribat a pronunciar la paraula insubmissi­ó, però ja diu que els seus alcaldes es neguin a lliurar els seus diners al Govern central, tal com ha decretat l’Executiu de Pedro Sánchez, per afrontar les despeses derivades de la Covid-19, el que suposa que l’Administra­ció General de l’Estat pugui disposar de 15.000 milions d’euros addicional­s.

Des que l’Executiu va decretar que aquest superàvit municipal fos lliurat a l’Estat per afrontar els costos de la crisi, el PP ha desplegat una sèrie d’iniciative­s perquè aquestes mesures, que el Govern espanyol va acordar amb el president de la Federació Espanyola de

Municipis i Províncies (FEMP) i alcalde de Vigo, el socialista Abel Caballero, no arribin a fer-se efectives. Si divendres el PP va anunciar que presentari­a mocions en tots els ajuntament­s per oposarse a la mesura, avui la direcció popular parla de mesures més dràstiques. Això sí, totes legals.

Però el vicesecret­ari de Política Territoria­l, Antonio González Terol, gairebé va anunciar la insubmissi­ó. En una reunió, precisamen­t amb alcaldes, celebrada a Almuñécar, Granada, va assegurar el que després diria també, en una videoconfe­rència, amb els alcaldes del PP i portaveus populars d’ajuntament­s de més de 50.000 habitants: “Que els alcaldes del PP no sucumbiran al xantatge de Pedro Sánchez”, va avisar el dirigent popular. Ho va dir a tall d’advertènci­a, però ho va dir clar, que els ajuntament­s governats pel PP no ingressara­n a les arques de l’Administra­ció General de l’Estat “els estalvis dels seus veïns per finançar el full de ruta socialista de l’Executiu de coalició”.

El PP espera no estar sol en això, i ja s’ha posat en contacte amb alcaldes d’altres partits per sumar forces i que el decret del Govern espanyol no arribi a aplicar-se, i en tot cas, el que es dugui a terme sigui el que el PP va proposar com a alternativ­a en l’executiva de la FEMP, que aquest superàvit el gastessin els ajuntament­s, encara que es fes obligatori que fossin diners destinats a sufragar despeses generades per la pandèmia.

Perquè els ajuntament­s no siguin sotmesos al que el PP ja denomina “espoli”, “confiscaci­ó” o “furt” del Govern de Sánchez, el PP va anunciar ahir que si el decret llei es convalida en el Congrés, recorrerà contra la seva aprovació al Tribunal Constituci­onal.

En aquest recurs, el PP demanarà que es paralitzi l’execució del decret llei, perquè no es faci efectiu el lliurament dels diners, i per això fa una crida a altres partits de l’arc parlamenta­ri, perquè la iniciativa de l’Executiu no prosperi.

I és que el PP ho té clar. Tal com va dir el portaveu del grup popular en el Senat, Javier Maroto, “els ajuntament­s del PP faran tot el que legalment estigui a les seves mans per impedir l’atracament de Sánchez als seus estalvis”. I en aquest afany, els populars no descarten recórrer a cap mesura. Ahir mateix, González Terol feia una crida als ajuntament­s del PP a visibilitz­ar aquest enuig amb manifestac­ions a l’agost i setembre a les portes dels seus consistori­s.

La paraula insubmissi­ó , i fins i tot la de rebel·lió, sí que es va escoltar ahir davant l’Ajuntament de Vigo, en la concentrac­ió que van fer un centenar d’alcaldes i portaveus municipals populars.

Les va pronunciar el principal càrrec públic local del PPdeG, José Manuel Baltar, president de la Diputació d’Ourense. Va clamar contra el que va definir com un arranjamen­t entre la part socialista de la FEMP i el “Govern comunista”.“En lloc de ser Abel, és Caín. En comptes de ser cavaller, és un vassall”, va afirmar sobre l’alcalde de Vigo (el socialista Abel Caballero).

La protesta va recordar les que fa més d’un decenni van fer els alcaldes del PPdeG contra la Xunta de PSOE i BNG, amb l’afegit de dirigir-se, aquesta vegada, contra el més acarnissat rival del partit d’Alberto Núñez Feijóo, un Caballero que es troba en una difícil posició, pel fet d’estar contra el seu acord municipis dels més diversos signes.

Alcaldes i portaveus populars escenifiqu­en la seva “rebel·lió” en una concentrac­ió davant l’Ajuntament de Vigo

 ?? SALVADOR SAS / EFE ?? Alcaldes i portaveus del PP es van concentrar ahir a Vigo contra l’acord de la FEMP amb el Govern espanyol
SALVADOR SAS / EFE Alcaldes i portaveus del PP es van concentrar ahir a Vigo contra l’acord de la FEMP amb el Govern espanyol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain