La Vanguardia (Català)

El Partit Popular tem la seva “il·legalitzac­ió” per l’“aversió” de Delgado

- C. DEL RIEGO

El PP no ha deixat de protestar pel nomenament de l’exministra de Justícia Dolores Delgado com a fiscal general de l’Estat, i ahir va presentar una demanda davant la Sala Contencios­a Administra­tiva del Tribunal Suprem en què sol·licita que se’n revoqui el nomenament pel fet de considerar que la seva designació suposa “una desviació de poder” i un “frau constituci­onal”. Pel PP, “Delgado no reuneix aparença d’imparciali­tat”, atesa la seva vinculació amb el Govern de Sánchez, de qui va ser ministra de

Justícia, i amb el PSOE, a les llistes del qual es va presentar a les últimes eleccions generals, i va obtenir acta de diputada per aquest partit.

La demanda fa seves les tesis dels sis vocals del CGPJ que van presentar un vot particular a l’informe favorable que va elaborar sobre la seva idoneïtat, i que destacava que “la candidata no compleix, al nostre judici, el requisit d’imparciali­tat”. Afegien, i és el que ara sosté el PP en la demanda, que haver estat ministra i haver anat a les llistes del PSOE “crea una aparença de vinculació amb el poder executiu que no contribuei­x a la percepció de la independèn­cia de la institució”.

A aquesta vinculació amb el Govern espanyol i el PSOE la demanda hi suma el que considera “una pública i notòria aversió” cap al PP, que recorda que, ateses les seves atribucion­s, fins i tot podria instar, d’acord amb la llei de Partits, “la declaració d’il·legalitat i conseqüent dissolució del Partit Popular”.

De fet, el PP té la por, i ho apunta en la demanda, que la fiscal general no sigui imparcial en els procedimen­ts en curs en què el PP o membres d’aquest partit són part acusada, ja que “l’animadvers­ió” de la fiscal “és pública i notòria”, un fet que sumeix el PP en “la indefensió i intranquil·litat”, especialme­nt si es té en compte el caràcter de la designada, “no precisamen­t murri i asèptic envers el PP”.

Per justificar aquesta por, el PP recorda com Sánchez va defensar en una entrevista que qui mana a la Fiscalia és el Govern espanyol, i adjunta declaracio­ns de Delgado durant la seva etapa de ministra o diputada, com ara que “ser a prop del PP és una mica tòxic”, perquè és un partit “corrupte i en descomposi­ció”. O que el PP “treballa contra la convivènci­a, i això genera insegureta­t”.

Per tot això el PP demana al Tribunal Suprem que anul·li el nomenament de Dolores Delgado, i que ho faci pel procedimen­t d’urgència.

 ?? EMILIO NARANJO / EFE ?? Delgado va ser designada fiscal general després d’haver estat ministra
EMILIO NARANJO / EFE Delgado va ser designada fiscal general després d’haver estat ministra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain