La Vanguardia (Català)

Cs es queda sol en la idea d’un triple pacte amb PP i PSC

Alejandro Fernández descarta una aliança constituci­onalista

- JULIO HURTADO

Cadascú pel seu costat. La coalició constituci­onalista a tres bandes plantejada per Ciutadans per a les pròximes eleccions catalanes s’esvaeix fins i tot abans que es conegui la data en què el president Torra convocarà a les urnes.

Si el PSC no ha arribat ni a considerar la possibilit­at d’un pacte d’aquestes caracterís­tiques ara que els socialiste­s governen a Espanya, el que sempre afavoreix les seves expectativ­es a Catalunya, ahir va ser l’altre convidat al triangle electoral, el PP català, el que va descartar la proposta pel fet de considerar­la “poc seriosa”.

El president del PPC, Alejandro Fernández, va afirmar ahir en una entrevista matinal a Catalunya Ràdio que “en la situació actual, amb tot el que està passant, barrejar les sigles del PSC i les del PP no és gaire realista” i va atribuir la idea a l’“horror vacui” que alguns poden estar sentint a l’estiu, una possible referència a la profunda caiguda que les enquestes vaticinen a Ciutadans.

El PSC queda al marge, doncs, de l’equació anhelada pel partit d’Inés Arrimadas a Catalunya, però tampoc no és segur que una candidatur­a conjunta de PP i Cs es faci finalment realitat. Després del gir dels liberals al Congrés, on s’han allunyat dels populars per acostar-se als socialiste­s durant l’estat d’alarma i en la negociació dels pròxims pressupost­os generals, Alejandro Fernández creu que el seu partit haurà d’estudiar el nou escenari i “analitzar si el que abans sumava, ara suma o no suma”, perquè, tal com va avisar en l’últim comitè executiu del PP, aquest gir “desorienta els votants”.

A més, la recent experiènci­a a Euskadi, on el PP va obtenir tres escons menys en coalició amb Ciutadans que els que havia aconseguit en solitari en l’anterior convocatòr­ia, “és evident que no va donar un resultat satisfacto­ri”, va assegurar Alejandro Fernández, que es va mostrar absolutame­nt “preparat”

El gir d’Arrimadas al Congrés porta els populars a redefinir l’estratègia a Catalunya

per encapçalar les sigles del seu partit en les pròximes autonòmiqu­es.

“Fa temps que tenim un projecte molt clar. Tot indica que podem doblar o més els resultats. El nostre és un espai polític modest però sòlid. Estem recuperant la confiança d’una part substancia­l de la societat catalana”, va afirmar un optimista Fernández, que es va mostrar capaç d’assolir la mateixa representa­ció parlamentà­ria que els comuns.

Les enquestes li són favorables i atorguen al PP, que ara té quatre diputats, set escons al Parlament, raó per la qual el líder popular no se sent gens pressionat a assolir un pacte amb la formació que dirigeix Lorena Roldán, avui majoritàri­a però a la qual els sondejos auguren un notable enfonsamen­t.

En la mateixa línia argumental que Fernández es va expressar ahir el portaveu del PP al Senat, Javier Maroto, que va assegurar que és lògic que el seu partit analitzi una possible coalició amb Ciutadans a Catalunya, però va afegir que “és prematur” respondre ara a aquesta oferta amb “un sí o un no” i va apostar per parlar-ho “amb calma”. Pel que fa a la participac­ió del PSC a la fórmula, Maroto va ser meridianam­ent clar: “Seria per parar les rotatives que diguessin que sí. Ningú no ho espera i, per tant, això no serà notícia”.

 ?? PPC ?? Alejandro Fernández durant l’entrevista radiofònic­a d’ahir
PPC Alejandro Fernández durant l’entrevista radiofònic­a d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain