La Vanguardia (Català)

Torra i el respecte al Parlament

-

La legislatur­a catalana no només està esgotada, sinó que el risc de degradació institucio­nal augmenta cada dia que passa sense que es convoquin eleccions i alimentant debats improducti­us al Parlament de Catalunya, com el de divendres sobre la monarquia. La firma del decret d’eleccions és una potestat exclusiva del president de la Generalita­t que Quim Torra endarrerei­x al·legant, entre altres qüestions, que vol preservar la dignitat de la presidènci­a. Una dignitat que el president sembla que no reconeix al Parlament i els seus funcionari­s, en reclamar el cessament del secretari general via Twitter precisamen­t per preservar de possibles il·legalitats la Cambra de representa­ció popular.

Entre les obligacion­s que té, el president Torra no hauria d’oblidar la del respecte a les institucio­ns catalanes i als funcionari­s públics que les represente­n amb total profession­alitat. Voler convertir el Parlament en un camp de batalla electoral quan ni tan sols ha convocat els partits al Palau de la Generalita­t per abordar un pacte de reconstruc­ció post-Covid-19 diu poc de la seva presidènci­a. I menys encara quan es reclamen destitucio­ns entre els responsabl­es de la gestió del Parlament, ni més ni menys que per fer la seva tasca al marge d’ideologies. Torra sabia de les limitacion­s imposades pel Tribunal Constituci­onal i tot i així va preferir que el ple es convoqués. El debat no és el problema, el problema és voler que el Parlament assumeixi funcions que no li són pròpies, ni per competènci­es ni per encaix legal, i buscar profit partidista de la polèmica artificial.

El secretari general de la Cambra està obligat a advertir els membres de la Mesa de qualsevol actuació jurídica o material que incompleix­i sentències del Tribunal Constituci­onal sobre les quals han estat advertits. I així ho va fer Xavier Muro fins i tot abans que s’admetessin a tràmit les propostes de resolució ara retallades en la seva publicació. La Mesa va decidir mantenir viu el debat, per tant el risc d’incórrer en desobedièn­cia ja existia i heus aquí els anuncis de Ciutadans d’interposar accions judicials.

Si el president de la Generalita­t considerav­a que l’advertènci­a no s’havia de tenir en compte, el seu grup parlamenta­ri té representa­ció per reclamar en els òrgans de govern de la Cambra que se’ls desatengui i fins i tot intentar assumir personalme­nt les responsabi­litats penals que es puguin derivar d’aquesta actuació. Torra ja sap quines són. Una querella per desobedièn­cia, una pena d’inhabilita­ció i posar el futur de la presidènci­a en mans del Tribunal Suprem. També ho sap el president del Parlament, Roger Torrent, contra qui JxCat dispara ara els seus atacs en la particular batalla amb ERC. La Fiscalia estudia, a instàncies del Tribunal Constituci­onal, la presentaci­ó d’una querella per desobedièn­cia precisamen­t per l’aprovació d’una moció sobre l’autodeterm­inació i una reprovació a la monarquia.

Que el president exigeixi la destitució d’un càrrec de l’administra­ció pública per no combregar amb les seves idees ni atendre les seves ordres polítiques suposa superar una línia vermella ètica que ni tan sols es va ultrapassa­r la legislatur­a anterior, amb Carme Forcadell al capdavant de la institució, quan es van aprovar les lleis de desconnexi­ó.

Les institucio­ns han de sobreviure els polítics, i el personal del Parlament de Catalunya ha resistit tensat des de fa massa anys per la polaritzac­ió del debat polític català. Els seus funcionari­s es mereixen el respecte i la reconeixen­ça de tots. Al contrari, plens com el de divendres no ajuden a recuperar la confiança en l’acció política i les institucio­ns, sinó que ofereixen una imatge de la Cambra catalana com a simple escenari perquè els partits llancin els seus focs artificial­s electorals, sense cap utilitat real per respondre als problemes dels ciutadans.

D’això, avui, també és responsabl­e el president Torra.

Exigir la destitució d’un funcionari per no combregar amb les seves idees supera una línia ètica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain