La Vanguardia (Català)

El desgovern del Líban

-

El primer ministre libanès, Hassan Diab, va anunciar ahir la dimissió del Govern, després que al llarg del dia quatre ministres presentess­in la renúncia. Era la demostraci­ó de la fragilitat d’una classe política a la qual els libanesos culpen de la terrible explosió de Beirut, acusant-la de corrupta, negligent i incompeten­t. La població exigeix no només la dimissió del Govern, sinó que reti comptes pel que va passar.

Diab es va rentar les mans de qualsevol responsabi­litat i va acusar de la catàstrofe del port una classe política “que s’hauria d’avergonyir perquè la seva corrupció és la que ens ha portat a aquest desastre i aquest terratrèmo­l que ha castigat el país”, apel·lant a la formació d’un govern de salvació nacional.

L’Executiu seguirà ara en funcions fins que se’n formi un de nou, la qual cosa pot portar setmanes de negociacio­ns a causa de les divisions entre els partits i les fraccions confession­als. I si un Govern amb totes les atribucion­s ja s’havia demostrat incapaç de gestionar la gravíssima crisi econòmica, institucio­nal i sanitària del país, un d’interí tindrà una capacitat nul·la. El Govern de Diab s’havia format el gener passat amb el suport de la milícia xiïta de Hizbul·lah, que actua com un Estat dins de l’Estat i té un paper clau en la política libanesa.

Unes eleccions anticipade­s no són una de les principals reivindica­cions del carrer, ja que el Parlament està controlat per les forces confession­als tradiciona­ls, que van redactar al seu dia una llei electoral perfectame­nt pensada per servir als seus interessos. Per tant, el sistema polític continuari­a sent el mateix, i això és el que no volen els manifestan­ts que mostren la seva còlera als carrers i que reclamen, més que un canvi de govern, un canvi de règim, de sistema polític, que posi punt final al repartimen­t de poder en funció de quotes confession­als entre musulmans i cristians sorgit després de la guerra civil.

Els libanesos exigeixen la renúncia de tota la classe política actual, inclòs el poderós xeic Hassan Nasral·lah, líder de Hizbul·lah. Però l’elit política controla tant el poder que és difícil trobar una figura política creïble sense connexions amb l’oligarquia. Per això les protestes, que van començar l’octubre de l’any passat però que el coronaviru­s havia apagat, continuara­n, com va passar ahir a Beirut després de la dimissió del Govern. Diumenge passat, la conferènci­a internacio­nal de donants va recaptar 253 milions d’euros per a ajuda humanitàri­a urgent, no condiciona­da a reformes polítiques al país. Però els estats contribuen­ts no volen donar un xec en blanc a un govern dimissiona­ri corrupte. Per això els ajuts a llarg termini dependran dels canvis que tinguin lloc al país i es lliuraran directamen­t a la població libanesa. La comunitat internacio­nal, com els libanesos, tampoc no confia en els governants i ha exigit una investigac­ió transparen­t sobre les causes de la catàstrofe.

La protesta prosseguir­à perquè els libanesos no exigeixen un nou executiu sinó un nou règim

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain