La Vanguardia (Català)

El monyo de la cua

- Sergi Pàmies

Dilluns. Set del matí. Poso RAC1. Un tuit de Luis Figo apareix a l’informatiu i confirma que la ràdio està sent fagocitada per la volatilita­t de les xarxes socials. ¿El context serveix de coartada? La mobilitat ubiqua de Joan Carles I, que, en el moment d’escriure aquesta columna, ja ha passat presumptam­ent per la República Dominicana, Portugal, els Emirats Àrabs, Nova Zelanda i de nou Portugal, excita la parròquia. I aquí és on apareix Figo, que ha considerat que havia de donar-li la benvinguda amb la frase: “Bienvenido su Majestad, aquí no hay coletas”, amb dues exclamacio­ns i un parell d’emoticones.

Figo fa referència al vicepresid­ent Pablo Iglesias en els termes col·loquials propis del cunyadisme de barbacoa. I, per variar, s’equivoca. Un dia abans del comentari d’amfitrió cortesà de Figo, Iglesias va anunciar, a través del perfil del

El monyo alt masculí no és cap novetat i l’han fet servir grans ballarins i toreros

seu compte d’Instagram, un nou look estiuenc. De la cua que fins ara l’havia definit com un element de pilositat revolucion­ària, Iglesias ha considerat necessari comunicarn­os que passava al monyo alt. Que això sigui notícia té més a veure amb nosaltres, que ho amplifique­m, que no pas amb ell. Però en un món en què el melic s’ha convertit en una indústria, tot s’hi val.

El monyó alt masculí no és cap novetat. L’han fet servir grans ballarins de flamenc i toreros, vius i morts. Això per no parlar del prototip indígena de cambrer argentí (no comento els tatuatges perquè de tatuatges argentins ja se n’ocupa el meu company de secció Antoni Puigverd) de Barcelona, que l’han institucio­nalitzat com a signe antropològ­ic d’identitat de franquícia. Seguint la inèrcia de l’anècdota, ara només falta confirmar si el monyo alt de Pablo Iglesias “ha vingut per quedar-se” o si serà només un recurs estacional. Que consti que, fidel al principi de transparèn­cia, Iglesias ha argumentat el canvi: “Entre l’onada de calor i que els meus fills m’estiren els cabells... tocava nou look”. Gràcies al monyo alt, doncs, el vicepresid­ent evita que els fills li arrenquin la cabellera, que és el que volen fer molts dels seus detractors (i alguns dels seus votants). Si el monyo alt supera el període de prova i adquireix una vigència indefinida, tots els que se senten superiors dient-li despectiva­ment coletas quedaran desfasats. Suposant que no estiguessi­n desfasats abans, naturalmen­t.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain