La Vanguardia (Català)

Confiança

- Fèlix Riera

L’assaig La confiança en un mateix del filòsof francès Charles Pépin ens permet advertir que sense confiança no és possible lluitar contra les crisis que ens assolen. Sense confiança en un mateix és gairebé impossible aconseguir el que un es proposa. Aquest aspecte incideix en les persones però també en les institucio­ns. Quan no es té confiança en les capacitats que un té, assalta la pròpia insegureta­t i la por de cometre errors. Pépin assenyala tres aspectes per avançar i augmentar la nostra disponibil­itat a confiar: la confiança en l’altre, la confiança en les capacitats pròpies i la confiança en la vida. Si ho apliquem a la situació actual, observarem que estem en condició de superar la dura prova de la Covid19 si no perdem la confiança en la vida. Però, perquè aquesta es doni, cal reconèixer el valor de l’altre i perquè puguem reconèixer-lo hem de confiar abans en les nostres capacitats.

Si la setmana passada centrava l’article en la desconfian­ça, aquesta setmana el dedico a com podrien les institucio­ns públiques recuperar la confiança dels ciutadans en les seves possibilit­ats. L’aspecte central és conèixer les seves limitacion­s i no intentar mostrar potenciali­tats que no tenen. Un altre factor és treballar diàriament en un únic objectiu: el del bon govern, que es diferencia del mal govern perquè el primer és capaç de prioritzar resoldre els problemes reals que tenen els ciutadans. Això implica posar fi a la corrupció, preservar la separació de poders i treballar pel bé comú. Implica assumir que la rectificac­ió genera més confiança que l’obstinació i el treball més que la constant disputa partidista.

La crítica situació institucio­nal en la qual ens trobem demana impulsar accions polítiques positives, tant a escala política com personal, per recobrar la confiança. Un dels aspectes clau és la recuperaci­ó econòmica que marcarà el nivell de confiança en les possibilit­ats de cadascú per encarar el futur. La predisposi­ció al consum, el rendiment de les empreses, l’estabilita­t institucio­nal, les expectativ­es profession­als o un clima polític positiu marquen alguns índexs per recuperar la confiança de molts ciutadans en el seu Govern.

La confiança es recarrega com la dinamo d’una bicicleta que necessita el nostre constant pedaleig per poder il·luminar el camí; la crítica situació institucio­nal obliga la classe política a pedalar més que mai.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain