La Vanguardia (Català)

Què fem amb l’enciclopèd­ia?

- Llucia Ramis

Surt de fons a gairebé totes les fotografie­s familiars de les darreres tres dècades. Fa tant de temps que és allà que ni tan sols la veiem, es confon amb la prestatger­ia on descansa. És l’última enciclopèd­ia en volums que varen comprar els meus pares. N’hi ha d’altres, en altres llocs de la casa, tan antigues que ja no són velles. Però la de la sala ha caducat, fa molt que es va quedar enrere en aportar coneixemen­t. Antany orgullosa, la seva aportació s’ha devaluat i ara només acumula pols. A més, si t’hi fixes, la veritat és que molesta.

Va voler ser moderna i ni tan sols és bonica. Hauríem de dur-la al Punt Verd, comento. La primera reacció de tothom és negar-s’hi, com vols que ens desfem d’una enciclopèd­ia! No les vol ningú, tampoc els llibreters de vell; són difícilmen­t aprofitabl­es per als cartoners. És que qualcú l’ha consultada una sola vegada els darrers vint anys?, insistesc. El meu germà treu el volum que abasta des de condecir fins a chinamo. Ignoro si encara existeix la lletra ch, però crec que avui chinamo aniria abans de condecir. També ignoro el significat d’aquests dos termes. L’enciclopèd­ia es va editar el 1991, i no recull coronaviru­s. Ja no ens diu res. No fem servir el mateix llenguatge.

Repasso algunes paraules que varen protagonit­zar les converses habituals en el seu moment, i que tampoc no surten en aquesta enciclopèd­ia: el 2001 va ser l’encefalopa­tia espongifor­me; deu anys després, la prima de risc; ara parlam sense parar de PCR ,de seropreval­ença ,d’ immunitat de ramat. L’arribada d’internet demostrà que és mentida que el saber no ocupa

Antigament el saber ocupava molt d’espai, i ara monopolitz­a el temps

lloc. Antigament ocupava molt d’espai, i ara monopolitz­a el temps. Les actualitza­cions són immediates i exigeixen la posada al dia cada segon; sempre és insuficien­t, malgrat que sigui per excés. Sempre en volem més. El passat queda obsolet abans que el futur prengui forma.

Als webs de segona mà, es venen enciclopèd­ies com la dels meus pares per cinquanta euros, o per vint-i-cinc, o per setanta, o per noranta-vuit, si inclou un atles antiquat avui inservible. Totes estan en perfecte estat, segurament per falta d’ús. Però no hi ha demanda per a tanta oferta, tant se val el preu que tenguin. I què posarem al buit que deixarà l’enciclopèd­ia quan la llevem?, pregunta algú. Idò llibres; no serà perquè no tinguem un munt de llibres. Ah, és clar.

Com tants altres anacronism­es que ens envolten, arriba un dia en què ens adonam de la seva presència. Enlletgeix­en les nostres fotos, no lliguen en la imatge, estan fora de lloc. Sobta que hagin estat aquí durant tant de temps, simplement perquè ens hi hem acostumat i els hem integrat al paisatge domèstic. A partir del moment en què els veus, ja no pots deixarlos de veure. Llavors entens que el millor és desfer-te’n de la manera més discreta. I què ocuparà el seu lloc? Hi ha moltes coses funcionals, estètiques i pràctiques que tenen sentit i donen sentit al context, les agraeixes quan saps que hi són. Segur que el buit s’omplirà tot d’una.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain