La Vanguardia (Català)

Vilafranca i Santa Coloma es posen a prova amb estratègie­s diferents

Salut vol fer 8.500 tests PCR en total per detectar casos sense símptomes

- RAMON FRANCÀS

Fins divendres s’espera fer uns 4.000 tests PCR voluntaris a ciutadans de Vilafranca del Penedès i de la comarca, entre els 19 i els 40 anys, un col·lectiu que suma unes 9.500 persones a la capital de l’Alt Penedès. També es faran tests a Santa Coloma de Gramanet, en aquest cas, localitzat­s als barris Llatí i Fondo.

En el cas de Vilafranca, segons la consellera de Salut, Alba Vergés, el cribratge obeeix a “un brot complex sense una focalitzac­ió clara”, mentre que el cas de Santa Coloma, els contagis estan molt més focalitzat­s.

Per la seva part, Pere Regull –alcalde de Vilafranca– va explicar ahir que bona part dels casos en aquesta ciutat, de poc més de 40.000 habitants, directamen­t o indirectam­ent, són fruit d’una festa familiar en un espai tancat que va reunir una quarantena de persones. Es tracta d’una família que va fer una festa per rebre una familiar nouvinguda d’un país de l’oest de Sud-amèrica, on es va infectar.

Durant els últims dies, tot i així, els casos a Vilafranca van a la baixa. La ciutat ha sortit de la zona taronja amb les millors dades de l’últim mes. Hi ha hagut 62 positius en els últims 7 dies. Regull va reconèixer ahir que inicialmen­t, quan els van comunicar que es farien els cribratges, “ens vam espantar una mica”.

Per contra, ara veu que el cribratge massiu “és una acció adequada per evitar futurs rebrots”. També va afegir que “el fet que algú surti negatiu no significa que es pugui relaxar”, i que “no és el moment de fer festes”.

La convocatòr­ia va aixecar una destacada expectació. El fotògraf local Fèlix Miró explicava que ahir hi havia més càmeres de televisió –un total de 10– cobrint l’inici dels tests que a la festa de Sant Fèlix, la gran cita anual del món casteller coincidint amb la festa major de Vilafranca del Penedès.

Les proves d’aquests cribatges massius, que busquen fer aflorar casos asimptomàt­ics, es fan a persones que en els últims dies hagin tingut contactes socials sense respectar la distància, sense mascareta, en espais tancats durant molt de temps o en reunions d’amics o aglomeraci­ons, encara que no tinguin símptomes i que no hagin estat en contacte amb algun cas positiu de Covid-19.

Les proves es realitzen de 9 a 13.30 hores i de 16 a 19.30. Ahir es van veure llargues cues des d’abans de les nou del matí al centre cultural L’Escorxador de Vilafranca. Alguns veïns van haver d’esperar més d’hora i mitjana per fer-se la prova, i es van generar nervis i alguna discussió provocada per tanta espera. En poc més de dues hores es van fer més de 100 proves.

En el cas de Santa Coloma de Gramenet, la consellera Vergés ha explicat que s’ha escollit aquesta ciutat pel seu alt volum de població. Els casos a Santa Coloma són “en barris determinat­s, i estan localitzat­s”. En aquest municipi del Barcelonès l’operatiu s’està fent de la mà de “líders veïnals”.

Al barri de Fondo els tests es destinen a residents dels carrers Liszt, Rellotge, Wagner, Beethoven, Irlanda, Mossèn Jacint Verdaguer (des del número 150 fins al final) i plaça del Rellotge. Les proves es fan al Centre

Cívic Pins.

Les proves que es fan al barri Llatí estan destinades a residents dels carrers Florència, Gènova, Milà, Roma i Perú, i es fan al CAP Barri Llatí. A partir d’avui i fins divendres, l’horari de les proves és de 8 a 20 hores.

Es faran uns 8.500 tests PCR entre Vilafranca i Santa Coloma.

Els casos positius a Vilafranca no tenen res a veure amb l’inici de la verema, segons l’alcalde Pere Regull. Precisamen­t avui dimarts s’explicarà quin és l’operatiu dissenyat per a la verema, amb fins a tres albergs habilitats per a l’ocasió i diverses mesures preventive­s. Preocupa que si es donen casos positius s’hagi de confinar durant 14 dies tota la quadrilla de veremadors.

A l’alcalde de Vilafranca li preocupa la situació tant sanitària com econòmica, i recorda que ja pateixen bastant els viticultor­s pel gran atac del fong míldiu d’aquest any, que ha delmat de forma molt notable la producció, i pels baixos preus que es paguen pel quilo de raïm.

COMPLEX El brot del Penedès està vinculat a una celebració familiar d’unes 40 persones

FOCALITZAT A la localitat del Barcelonès els tests se centren als barris Llatí i Fondo

 ?? XAVIER CERVERA ?? Santa Coloma
El testatge s’adreça exclusivam­ent als residents de dos barris molt concrets on s’ha detectat un augment dels contagis durant les últimes setmanes
Les PCR van destinades a les persones d’entre 19 i 40 anys de la capital de l’Alt Penedès i de la resta d’aquesta comarca, ja que es tracta d’un brot del qual els experts saben molt poc
Vilafranca.
XAVIER CERVERA Santa Coloma El testatge s’adreça exclusivam­ent als residents de dos barris molt concrets on s’ha detectat un augment dels contagis durant les últimes setmanes Les PCR van destinades a les persones d’entre 19 i 40 anys de la capital de l’Alt Penedès i de la resta d’aquesta comarca, ja que es tracta d’un brot del qual els experts saben molt poc Vilafranca.
 ?? MONTSE GIRALT ??
MONTSE GIRALT

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain