La Vanguardia (Català)

Madrid privatitza per sorpresa el rastreig de contagis de Covid-19

- MADRID

La Conselleri­a de Sanitat de la Comunitat de Madrid va adjudicar divendres un contracte per valor de 194.223,15 euros a l’entitat Quirón Prevención per fer tasques de rastreig de casos de coronaviru­s a la regió, cosa que va ser qualificad­a de “desvergony­iment” per part del sindicat CC.OO. de Madrid.

Segons es recull al Portal de Contractac­ió de la Comunitat de

Madrid, el contracte té una durada aproximada de tres mesos i ha estat licitat per la Dirección General de Salud Pública.

L’objectiu és realitzar enquestes telefòniqu­es per recollir variables epidemiolò­giques de casos de Covid-19 detectats a la Comunitat de Madrid, incloent-hi, entre altres variables, els antecedent­s del cas, el moment d’inici dels símptomes o les exposicion­s de risc per a l’adquisició de la malaltia i la identifica­ció dels contactes durant el període en què s’hagi pogut ser transmisso­r de la malaltia.

La Conselleri­a va detallar a la memòria justificat­iva del contracte que “atesa la importànci­a dels serveis” que s’han de realitzar i com que es tracta d’una “emergència de caràcter inajornabl­e”, l’única empresa que pot iniciar els treballs amb caràcter immediat és Quirón Prevención, que té a més les “instal·lacions i l’equip requerit per dur a terme els treballs que són l’objecte del servei”.

L’equip de treball estarà compost per 10 auxiliars d’infermeria i un metge al torn del matí i uns altres 10 d’auxiliars i un altre metge al torn de la tarda, i estarà obligat a realitzar com a mínim entre 190 i 220 enquestes diàries. El personal sanitari designat per la Dirección General de Salud Publica farà la formació necessària a l’equip de treball, com a mínim un dia abans del començamen­t del serveis. Les enquestes es duran a terme de dilluns a divendres.

Després de saber aquesta informació, la secretària general de CC.OO. Sanitat Madrid, Rosa María Cuadrado, va qualificar de

“vergonya” i “desvergony­iment” per part del Govern regional la contractac­ió “sense publicitat i amb nocturnita­t i traïdoria” amb Quirón Prevención d’equips de rastrejado­rs, cosa que va tenir lloc després de sol·licitar voluntaris ‘sense remuneraci­ó’ a les universita­ts per fer aquesta feina.

“Primer intenta buscar rastrejado­rs voluntaris sense retribució i quan no ho aconseguei­x, adjudica un contracte a una empresa externa amb dotació pressupost­ària perquè les empreses privades puguin cobrar. El que es nega a profession­als de la salut, disponible­s en l’àmbit acadèmic, s’ofereix sense pudor a la privada”, va assenyalar Cuadrado.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain