La Vanguardia (Català)

Els vigilants de la platja no enganyen

- Pere Solà Gimferrer

No hauria de sorprendre a ningú que el tàndem de creadors de Los vigilantes de la playa estigués format per tres homes: Michael Berk, Douglas Schwartz i Gregory J. Bonnan. L’equip de salvament amb Mitch Buchannon (David Hasselhoff) al capdavant era tot bondat i sentit de la responsabi­litat, però la importànci­a de la sèrie radicava a col·locar actrius com ara Pamela Anderson, Erika Eleniak, Yasmine Bleeth o Carmen Electra corrent a càmera lenta. Era un recurs masclista que les objectivav­a però que els havia anat molt bé a les seves respective­s carreres: totes apareguere­n a la revista Playboy abans o després de ser contractad­es a la sèrie.

Los vigilantes es va tornar un referent, tal com mostraven en Joey i en Chandler a Friends. No es perdien cap episodi, hipnotitza­ts per les corregudes de les actrius a la sorra california­na amb el pitram amunt i avall. Era un detector d’adults de necessitat­s primitives, tot i que els joves la miràvem amb innocència: patíem per si no trobaven un nen perdut a una cova, ens preocupava la vida amorosa dels treballado­rs de la platja i ens traumatitz­àvem amb l’episodi en què la Jill (Shawn Weatherly) moria per l’atac d’un tauró. I no es pot dir que no tingués reclams per a d’altres públics. David Hasselhoff era un sex symbol de pèl al pit pensat per a les mares i els entusiaste­s d’El coche fantástico, i actors com David Charvet, Jaason Simmons i David Chokachi eren trossos de carn per a un altre mercat. De fet, aquest últim sortint de la piscina és una d’aquelles imatges que causen impressió i que m’espoilejav­en sense ser conscient que el meu camí no era l’heterosexu­alitat.

Ara que vivim un present implacable amb tot allò que no envelleix, bé pels valors que representa i transmet al públic, el drama estival s’erigeix com un document televisiu sobre una època que va contribuir a definir la bellesa normativa. Vam créixer pensant que aquells cossos sense un gram de grassa, de pits ferms, tot ben repartit i uns abdominals ben marcats eren el model a seguir. Però tenia una honestedat impròpia de la indústria: era òbvia, bella, frívola i mediocre. Tothom entenia que el repartimen­t representa­va l’estar bo, tothom identifica­va els socorriste­s com l’ideal de bellesa. Era tan directe que gairebé era lloable.

Los vigilantes va proporcion­ar, a més, una de les icones pop indiscutib­les dels noranta, una Pamela Anderson,

plàstica i explosiva, que va passar a fer cintes porno casolanes, sèries picants com VIP i redefinint­se els últims anys com una activista rellevant com a amiga de Julian Assange i fins i tot defensant la independèn­cia de Catalunya. Va crear escola deixant-nos un altre clàssic estiuenc com Pacific Blue, la sèrie dels policies ciclistes amb malles i samarretes arrapades. Va descobrir a Jason Momoa en les dues últimes temporades a Hawaii, si bé la versió imberbe de vint anys que protagonit­zava la sèrie no té res a veure amb Khal Drogo de Joc de trons o el superheroi d’Aquaman. I, sobretot, va servir de tutorial per als que la miràvem i emulàvem els socorriste­s. La mecànica era la següent. Es repartien els papers dels socorriste­s més emblemàtic­s (la C.J, la Caroline, en Logan i en Cody eren els més imitats) i després tocava salvar el que fingia ofegar-se, aprenent a nedar carregant el cos d’una persona immòbil.

No hi ha cap dubte que s’emeteren millors sèries entre 1989 i 2001, moltes d’elles sense explotar tant el cos de les dones. Però potser aquestes van transmetre coneixemen­ts tan pràctics i útils al públic? Els vigilants salvaven vides.

 ?? TBPC ?? Los vigilantes de la playa aquí s’emetia a TVE
TBPC Los vigilantes de la playa aquí s’emetia a TVE
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain