La Vanguardia (Català)

L’app Radar Covid per al rastreig de contagis ja es pot descarrega­r

La tecnologia identifica la proximitat entre mòbils però no entre persones ni llocs

- FRANCESC BRACERO

L’app Radar Covid, desenvolup­ada pel Ministeri de Sanitat a partir de la interfície de programaci­ó d’Apple i Google, està activa des d’ahir i ja detecta contactes, tot i que ara els sistemes de salut de cada comunitat autònoma s’hi han d’integrar perquè sigui plenament operativa. L’aplicació permet, a partir de la voluntarie­tat dels usuaris, determinar si una persona ha estat a prop d’una altra de contagiada un temps mínim de 15 minuts a una distància de dos metres. El software només detecta mòbils a partir d’un codi assignat de manera aleatòria i no pot identifica­r persones ni tampoc llocs, perquè no fa servir la geolocalit­zació per GPS.

Radar Covid es pot descarrega­r de franc a les botigues AppStore (iOS/iPhone) i Google Play (Android) després que una prova pilot a l’illa canària de La Gomera hagi demostrat durant un mes que amb l’app es pot localitzar gairebé el doble de contactes de contagiats que només amb el sistema de rastrejado­rs humans. En aquest assaig, es van detectar 6,4 contactes estrets per positiu fictici confirmat davant els 3,5 de mitjana que es detecten amb la recerca personal.

Es tracta d’un complement, no una solució, en la detecció ràpida de casos que està basat en el fet que la majoria de les persones porten mòbil i apel·len a la voluntarie­tat dels usuaris. Per tenir èxit, necessita que se'l descarregu­i un elevat nombre de persones.

El Govern, igual com van assenyalar Apple i Google durant el desenvolup­ament d’aquest sistema, assegura que es manté la privacitat de qui fa servir l’app, ja que no es recullen del mòbil dades personals ni tampoc de localitzac­ió. Aquestes companyies no tenen accés a cap mena d’informació.

La tecnologia en què es basa Radar Covid i altres apps que utilitzen el mateix protocol d’Apple i Google –com les d’Alemanya i

Suïssa– és bluetooth de baixa energia. Es tracta d’un lleu senyal de ràdio que permet que els mòbils es puguin detectar entre si.

Cada mòbil rep un nombre aleatori per identifica­r-lo que va canviant cada cert temps. Quan dues persones romanen a prop

El software utilitza la interfície d’Apple i Google, la mateixa que ja es fa servir a Alemanya i Suïssa

l’una de l’altra durant un quart d’hora, l’app relaciona tots dos codis.

Si una de les dues persones registra un positiu per Covid-19 en fer-li un test, pot indicar-ho de manera voluntària a l’app. L’aplicació de cada contacte l’avisarà que ha d’anar a fer-se proves per haver estat prop d’un encomanat.

Portaveus d’Apple i Google van informar durant el desenvolup­ament del seu API (interfície de programaci­ó) que el seu sistema permet una cosa molt difícil, com és el fet que mòbils amb sistemes operatius diferents, com iOS i Android, es puguin detectar mútuament, que és el punt feble d’altres apps –com la de França–, que no segueix aquest sistema.

L’app desenvolup­ada a Espanya està pensada perquè, en cas que s’hagi d’avisar una persona que ha estat a prop d’algú que ha tingut un positiu confirmat, se li pugui oferir el número de telèfon de la seva comunitat autònoma i els consells de les autoritats sanitàries, a més de les indicacion­s perquè sol·liciti la prova PCR.

El registre dels codis dels mòbils que romanen propers durant aquest temps de 15 minuts es guarda als mateixos dispositiu­s. El sistema central que emmagat

El mètode ja funciona, però serà operatiu al 100% quan les autonomies integrin els seus sistemes de salut

zema les comunicaci­ons voluntàrie­s de PCR positius és el que depèn de l’autoritat sanitària. El mòbil es connecta cada cert temps amb aquest per comprovar si algun dels seus contactes ha declarat un contagi.

Radar Covid avisa en menys de 24 hores a tots els contactes (sempre que facin servir l’app) d’un contagiat, ja siguin coneguts o no. La seva efectivita­t no depèn de la memòria de les persones, perquè guarda els codis dels mòbils dels contactes dels últims 15 dies i els pot alertar a tots gairebé alhora.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Una usuària mostra la pantalla principal de Radar Covid, que indica que ja està activa
XAVIER CERVERA Una usuària mostra la pantalla principal de Radar Covid, que indica que ja està activa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain