La Vanguardia (Català)

L’OMS diu que l’estudi de les aigües residuals té limitacion­s

- MADRID

L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) ha publicat un informe on conclou que “encara no hi ha prou proves” per recomanar l’anàlisi de les aigües residuals a la recerca de la presència de la Covid-19 com a estratègia estàndard per a la vigilància del virus.

L’OMS explica que la majoria dels estudis publicats fins avui sobre la vigilància ambiental per al SARS-CoV-2 s’han realitzat en entorns de molts recursos. “Tot i això, es necessiten enfocament­s que es puguin aplicar en entorns de recursos més baixos, on una proporció més gran de la població no està connectada al claveguera­m i, en canvi, utilitza lavabos de pou o fosses sèptiques, i veure si afegeixen un valor a la vigilància clínica”, argumenten.

En aquest context, consideren que “fins i tot en entorns de recursos alts és difícil dur a terme una vigilància ambiental generalitz­ada per a l’alerta primerenca, perquè requereix un mostreig freqüent per obtenir dades processabl­es”.

Per això, l’OMS creu que un enfocament possible podria consistir a “fer proves conjuntes en entorns de risc particular­ment elevat on es pugui aplicar ràpidament la resposta, com els entorns residencia­ls tancats, grans llocs de treball atapeïts o en el context de reunions massives”, afegeix.

En els entorns de recursos baixos, l’establimen­t de sistemes de vigilància ambiental “podria comportar el risc de desviar els escassos recursos de les activitats de vigilància essencials i les activitats crucials d’aigua, sanejament i higiene, com l’ampliació de la higiene de les mans en tots els entorns i la garantia de la continuïta­t i l’ampliació dels serveis de proveïment d’aigua i sanejament”.

“Així doncs, s’ha d’avaluar acuradamen­t la relació cost-benefici de la vigilància ambiental en relació amb aquestes mesures essencials”. Sobre els aspectes ètics i legals, l’OMS argumenta que “pot servir per identifica­r la circulació del SARS-CoV-2 en una comunitat i pot donar lloc a l’estigmatit­zació”. “Tot i això, atesa la impossibil­itat de centrar-se en individus específics a causa de la naturalesa conjunta de les mostres ambientals, és probable que l’estigmatit­zació sigui molt menor que en el cas de les proves clíniques individual­s. Seria important no utilitzar la vigilància ambiental per dirigir-se desproporc­ionadament a comunitats ja estigmatit­zades amb mesures de salut pública i socials”, insten.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain