La Vanguardia (Català)

Els autònoms demanen més suport públic pels brots

L’ATA reclama que els ERTO arribin fins a l’abril del 2021

- A. RODRÍGUEZ DE PAZ

En només unes setmanes, l’increment de les restriccio­ns dels països emissors de turistes i el rosari dels rebrots per bona part del territori han canviat notablemen­t la perspectiv­a sobre la recuperaci­ó. Aquest és l’argument clau perquè l’associació d’autònoms ATA reclamés ahir un decàleg de noves mesures “d’emergència”, amb les quals augmentar la cobertura actual de les administra­cions públiques als treballado­rs per compte propi. Les deu mesures defensades per l’ATA estan encapçalad­es per l’aprovació d’una nova pròrroga dels ERTO, més enllà fins i tot de finals d’any. Així, l’associació –integrada a la CEOE– vol que les condicions favorables dels expedients de regulació temporal d’ocupació s’estenguin fins a finals de març del 2021.

A més dels ERTO, els autònoms reclamen també reforçar els ajuts de la Seguretat Social als treballado­rs per compte propi. Per això, són partidaris que l’ajuda “ordinària” per cessament d’activitat –compatible amb mantenir el negoci obert– arribi també fins a l’1 d’abril de l’any vinent. A més demanen de recuperar la prestació especial per als autònoms que no es puguin beneficiar de l’ajuda ordinària, en el cas que la seva activitat es vegi afectada per les restriccio­ns per combatre els rebrots.

En l’actualitat, gairebé 150.000 treballado­rs per compte propi cobren l’ajuda compatible amb el mantenimen­t de l’activitat, mentre que l’exempció de la cotització a la Seguretat Social es redueix gradualmen­t fins al mes de setembre per als 1,5 milions d’autònoms que es van acollir al seu dia a la prestació extraordin­ària creada en declarar-se l’estat d’alarma.

Les mesures reclamades inclouen també la reducció “temporal” a la meitat del tipus d’IVA en hostaleria, turisme, cultura, perruqueri­es i gimnasos; deduccions fiscals per a autònoms i empreses que mantinguin el nivell d’ocupació, rebaixar la cotització per a col·lectius més amplis d’autònoms, estendre l’ajornament automàtic en el pagament d’impostos...

“El nombre de rebrots i contagis no para de créixer a l’agost, i amb ells les restriccio­ns a l’activitat i a l’arribada de turistes i un cada vegada més gran nombre de localitats sota confinamen­t. Es tracta de SOS del nostre col·lectiu davant aquest nou panorama descoratja­dor amb desconfian­ça per part dels consumidor­s i els empresaris”, va assegurar ahir el president de l’ATA, Lorenzo Amor. “Es fa urgent establir des d’ara mateix un pla d’emergència, i amb vista a una tardor i hivern molt durs, que prorrogui els ajuts existents fins al pròxim 1 d’abril del 2021, faciliti la liquiditat i impulsi el consum i la demanda

TEMPORAL Volen que baixi l’IVA en turisme, cultura, hostaleria, gimnasos i perruqueri­es

SEGURETAT SOCIAL També proposen prolongar i millorar els ajuts per cessament d’activitat

a fi d’esmorteir la caiguda de l’activitat i evitar el tancament d’empreses i autònoms i per tant la destrucció d’ocupació”.

De moment, el Govern central no deixa d’enviar missatges favorables a la prolongaci­ó de les condicions dels ERTO –en aquest sentit s’han pronunciat en els últims dies tant el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, com la ministra de Turisme, Reyes Maroto–. L’Executiu té previst esperar al setembre –la protecció està garantida fins al dia 30– per provar de tancar un nou acord amb la patronal i els sindicats.

Mentrestan­t, els autònoms temen que a la tardor s’estengui el fantasma de la baixada de persiana i els acomiadame­nts. “Si la primera onada del virus es va saldar amb un milió de llocs de treball menys, dels quals 135.000 eren sota el paraigua dels autònoms, aquesta segona onada, sens dubte, portarà molts autònoms al tancament i, als que són ocupadors, a haver de reduir plantilla”, va resumir Amor.

 ?? MONTSE GIRALT ?? L’ATA tem una onada de tancaments a la tardor
MONTSE GIRALT L’ATA tem una onada de tancaments a la tardor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain