La Vanguardia (Català)

La cautela dels inversors enfonsa un 33% les vendes de pisos al juny

La pandèmia accelera el gir que va començar l’any passat en el mercat

- ROSA SALVADOR

L’aixecament de l’estat d’alarma al juny no ha suposat la normalitza­ció del mercat immobiliar­i. Les dades publicades per l’INE la setmana passada es van veure confirmade­s ahir pel Col·legi de Registrado­rs, que va mostrar un retrocés de les compravend­es registrade­s del 33,4%, amb una caiguda molt inferior, de només l’11,2%, de les hipoteques. Fonts immobiliàr­ies van explicar que el menor retrocés de les hipoteques mostra que els particular­s van recuperar la seva activitat en una mesura més gran que els inversors, ja que aquests últims són els que en gran manera compren sense necessitat d’hipoteca.

Segons les dades dels registrado­rs de la propietat, al juny es van registrar 26.240 compravend­es d’habitatges (10.000 menys que el juny del 2019) i 25.574 hipoteques sobre aquest tipus d’immobles, tot just 1.200 menys, el primer mes en què les immobiliàr­ies van poder reobrir i va ser possible físicament anar al notari per fer transaccio­ns no urgents. Pel Col·legi de Registrado­rs “les hipoteques constituïd­es mitjançant la seva inscripció registral han continuat mostrant més resistènci­a a l’abrupta crisi motivada per la pandèmia que les transaccio­ns d’habitatges. Al juny, s’observa que la corba s’inverteix i la taxa de variació experiment­a encara una caiguda, per bé que molt més moderada que en mesos anteriors”.

La pandèmia ha accelerat les reticèncie­s dels inversors cap al sector immobiliar­i, que van començar a ser evidents el segon semestre de l’any passat. Des d’aleshores, el ritme d’augment de les hipoteques va superar l’alça de les transaccio­ns, que només van créixer al febrer (un 2,7%) mentre que fins i tot van baixar al gener, un 2,7%. Aquest patró és l’oposat al que es va veure el 2013, quan la concessió d’hipoteques va continuar caient un 27,8% mentre el mercat començava a recuperar-se i les transaccio­ns van tancar l’exercici amb un descens de només el 2,2%, i ja amb una alça del 2,2% l’any següent.

La diferent evolució de transaccio­ns i hipoteques és especialme­nt notable als mercats més grans del país, en els quals tradiciona­lment es concentren els inversors: Madrid, Barcelona, les illes i les zones de costa. Així, les caigudes més grans en compravend­es s’han donat a València (43,2%), Canàries (42,1%), Galícia (38,5%), Balears (37,9%), Aragó (36,6%), Andalusia (36,3%), Madrid (36,2%) o Catalunya (30,9%). En canvi, les hipoteques sobre habitatges van caure molt menys en alguns d’aquests grans mercats i fins i tot van pujar respecte a fa un any al País Basc (67,7%), Astúries (18,5%), Cantàbria (14,4%), Extremadur­a (8,9%) i Madrid (6,3%).

Segons el portal Pisos.com no només els inversors s’han retret, sinó també molts particular­s, que “estan endarrerin­t la seva decisió de compra davant una situació laboral que podria complicar-se per efecte de la pandèmia”, o també per l’enduriment dels requisits dels bancs per concedir crèdits.

Segons Ferran Font, director d’estudis del portal, això augmenta el nombre de famílies que busquen un lloguer i és un factor que està sostenint les rendes malgrat que “les mensualita­ts que presenten algunes capitals són especialme­nt difícils de suportar per a les economies familiars més afectades per la crisi sanitària”, un factor que hauria de portar a ajustar rendes. Segons les dades del portal, les regions més cares per viure de lloguer el juliol del 2020 van ser Madrid (amb una renda mitjana de 1.720 euros/mes), les Balears (1.430 euros/mes) i Catalunya (1.263 euros/ mes). Segons el portal, el lloguer mitjà a Espanya va baixar un 1,52% al juliol respecte al juny, tot i que les rendes són encara un 2,74% superiors a les de l’any passat.

Molts particular­s també abandonen els seus plans de compra per por de tenir problemes laborals

 ??  ??
 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? El confinamen­t ha minvat l’activitat del sector
DANI DUCH / ARXIU El confinamen­t ha minvat l’activitat del sector

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain