La Vanguardia (Català)

David ha de ser Goliat?

- Josep González

Tots coneixem la metàfora del petit contra el gegant, fruit del passatge bíblic que explica que David va llançar una pedra amb fona al filisteu de quasibé dos metres i mig d’alçada Goliat, clavant-l’hi al front i provocant la seva caiguda a terra, moment que David va aprofitar per tallar-li el cap. Aquesta història em fa reflexiona­r sobre un assumpte del qual tothom parla; les pimes han de créixer per ser competitiv­es. Una afirmació que no és evident en tots els casos empresaria­ls i que requereix una anàlisi profunda sobre si una empresa ha de ser més gran, perquè sent petita pot gaudir d’alta rendibilit­at. En tot cas, hi ha un problema greu quan s’és petit per impossibil­itat de créixer.

Les petites i mitjanes empreses configuren el 99,8% de les organitzac­ions de l’Estat espanyol, contribuin­t en un 62,2% al PIB i en un 72,4% a la generació d’ocupació, però en canvi no en tenim cura, d’elles. Les companyies més grans, les de l’índex Ibex 35, els paguen a 169 dies de mitjana, segons les darreres dades de la Plataforma Multisecto­rial contra la Morositat, quan haurien d’abonar les factures com a màxim en un termini de 60 dies, tot complint així la llei de Morositat. Aquest dèficit té una solució molt clara; un règim sancionado­r que penalitzi la morositat, però que tampoc no ha arribat. Com volem llavors que les pimes creixin si cobren a 169 dies?

Aquesta situació de morositat que pateixen les micro, petites i mitjanes empreses s’agreuja per quatre factors addicional­s. El primer, quan una pime factura més de 6 milions d’euros passa a tenir un nivell més alt de supervisió per part de la Hisenda pública. Segon, una plantilla que sobrepassa els més de 50 treballado­rs té un increment exponencia­l dels membres del seu comitè d’empresa. Tercer, la fiscalitat efectiva de l’impost de societats és el doble que el de les grans companyies. I en l’actualitat s’afegeix un quart factor conjuntura­l; la pandèmia de la Covid-19 i les seves conseqüènc­ies econòmique­s, que incorpora un horitzó d’incertesa per a les pimes i els autònoms.

Tots aquests condiciona­nts em fan plantejar la següent pregunta: David ha de ser Goliat? I la resposta no es gens fàcil, ja que dependrà de cada negoci i sobretot d’incorporar les SBA (small business act). És a dir, el marc regulador de les petites i mitjanes empreses de la UE,

Les pimes contribuei­xen en un 62,2% al PIB i en un 72,4% a la creació d’ocupació, però no en tenim cura

que té per objectiu prioritzar la cura d’aquestes organitzac­ions amb un eslògan clarificad­or: Thing small first. Malauradam­ent, a l’Estat espanyol sembla que “Pensar primer en petit” no constituei­x una prioritat. En aquest sentit, exposo un apunt final; si les administra­cions públiques i les grans companyies paguessin complint els terminis que marca la llei de la Morositat, el muntant que rebrien els proveïdors seria de 136.000 milions d’euros. En conclusió, una quantia més elevada que els crèdits ICO avalats per l’Estat i valorats en 100.000 milions d’euros, però amb una diferencia substancia­l: cobrarien a termini i sense endeutar-se ni pagant interessos. Un important canvi que sí que donaria a les pimes potencial per poder créixer.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain