La Vanguardia (Català)

Salut demana ajuda als municipis i la ciutadania per aplanar la corba

A Madrid ja se suspenen operacions per alliberar hospitals

- CARLOS NOVO

L’avanç de la pandèmia a Espanya és preocupant, tot i que no totes les autonomies estan en la mateixa situació. Mentre que les dades empitjoren a Madrid, a Catalunya tendeixen a millorar, però Salut va reclamar ahir el compromís d’ajuntament­s i ciutadania per poder doblegar la corba de contagis.

Sanitat va informar ahir de l’existència de 1.418 contagis més les últimes 24 hores i en va afegir 3.632 al total de casos acumulats des que la pandèmia es va estendre per Espanya. Aragó continua sent la comunitat autònoma que suma més nous infectats (448 contagis, 470 segons la comunitat d’Aragó), però les dades del dia confirmen la tendència apuntada per Fernando Simón. Mentre que a Catalunya la pandèmia està sent controlada, rebrota amb força a la Comunitat de Madrid, que ja en va ser l’epicentre a Espanya durant el confinamen­t.

Segons el balanç diari, el País Basc és la segona comunitat que ahir va sumar més infectats, amb 243, seguida de Madrid, amb 190. A Catalunya el nombre d’infectats va repuntar lleument, i va arribar al centenar.

Com és habitual, les xifres ofertes pel Ministeri de Sanitat no concorden amb les que porten les administra­cions de les comunitats autònomes. Així, ahir al matí la consellera de Presidènci­a de la Comunitat de Madrid, Eugenia Carballedo, va oferir una roda de premsa en què va assegurar que els contagis a la regió madrilenya havien estat 324, dels quals 120 han estat casos importats a través de l’aeroport de Barajas, amb unes instal·lacions on només s’havien detectat quatre infectats.

Demanar al Govern central que implanti un sistema millor per detectar els possibles contagiats que entrin a Espanya per l’aeroport és una de les batalles entre els molts fronts que el Govern d’Ayuso sosté contra el de Pedro Sánchez.

Per Eugenia Carballedo, que va fer balanç del primer any de Govern de la coalició entre el Partit Popular i Ciutadans, “a Madrid hi ha hagut 39 rebrots, dels quals 20 són vius, però estan controlats”.

LES XIFRES DE LA CAPITAL

La ciutat manté 505 pacients hospitalit­zats, dels quals 67 són a l’UCI

MALES DADES

Castella i Lleó i les Balears alerten que han batut rècord de nous contagis

Segons les últimes dades oficials proporcion­ades per la Comunitat de Madrid, ahir dimarts hi havia 505 pacients amb Covid-19 hospitalit­zats als centres sanitaris de la Comunitat, dels quals 67 estaven sent atesos a l’UCI. Només les últimes 24 hores quatre persones havien mort. La xifra s’elevava a set els últims dies, segons el recompte de Sanitat.

El rebrot de la pandèmia a Madrid està tenint altres efectes col·laterals. Alguns grans centres hospitalar­is han començat a suspendre operacions que comportin ingrés hospitalar­i; és el cas del 12 de Octubre, un dels grans hospitals de Madrid. La decisió ja la va adoptar l’hospital de Móstoles a finals de juliol. De moment s’exclouen d’aquest ajornament les intervenci­ons oncològiqu­es i les derivades per casos d’urgències.

Des de dilluns l’hospital de Móstoles va decidir suspendre tota la cirurgia no prioritàri­a, ja que al centre hi havien ingressats 37 pacients per la Covid-19, tres dels quals a l’UCI.

Un altre tema que preocupa, i molt, és el del rebrot a les residèncie­s de gent gran. Set avis traslladat­s dijous a la residència Casablanca de Valdemoro des de la residència San Marcos de San Martín de la Vega han donat positiu, com va passar fa uns quants dies amb un grup de cinc avis traslladat­s al seu torn a un centre de Ciempozuel­os. El brot de San

Martín de la Vega va afectar mig centenar d’interns.

El conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, va assenyalar ahir que “la derivació dels residents va ser una decisió estrictame­nt clínica motivada pel nombre de positius entre interns i treballado­rs”. L’alcalde de San Martín de la Vega ha demanat explicacio­ns a Sanitat pel trasllat.

Una altra comunitat que ahir va presentar xifres molt dolentes va ser Castella i Lleó, que va registrar les últimes 24 hores les seves pitjors xifres de contagis en aquesta etapa de la pandèmia, amb 599 positius nous confirmats per la Junta. D’aquest total, 330 es correspone­n amb la província de Burgos, que té Aranda de Duero com a principal focus de positius, una ciutat ara mateix confinada.

Les Balears també van registrar un rècord de contagis, amb 228 nous casos un dia. Actualment a la comunitat hi ha 1.028 casos actius a les quatre illes.

 ?? DANI DUCH ?? Un chulapo i dues chulapas amb mascareta ahir a tocar de la Puerta de Toledo de Madrid anant cap a l’església de San Lorenzo, on es celebra una festa tradiciona­l
DANI DUCH Un chulapo i dues chulapas amb mascareta ahir a tocar de la Puerta de Toledo de Madrid anant cap a l’església de San Lorenzo, on es celebra una festa tradiciona­l

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain