La Vanguardia (Català)

Itàlia s’afegeix a l’onada europea de barreres turístique­s a Espanya

La quarantena britànica als viatgers ja ha fet caure un 80% de les reserves previstes per a tot l’any

- MAITE GUTIÉRREZ

Itàlia ha endurit els controls als viatgers i s’ha afegit a la llarga llista de països de l’espai Schengen que apliquen vetos o restriccio­ns importants al turisme a Espanya. La regió d’Emília-Romanya, al nord, demanarà proves de coronaviru­s per a tots els que arribin des d’Espanya, Grècia i Malta a partir d’avui mateix, una mesura que el Govern de Giuseppe Conte pensa estendre a tot Itàlia, segons mitjans del país.

De moment, l’obligació de sotmetre’s a un test de Covid es limita a aquesta zona d’Itàlia, la capital de la qual és Bolonya. El president del consell regional, Stefano Bonaccini, va confirmar ahir a través d’un comunicat que els viatgers que aterrin des d’Espanya hauran de fer-se la prova en un període de 24 hores des de la seva arribada. En cas que el resultat sigui positiu, faran una quarantena de dues setmanes.

El país europeu que va patir el primer gran cop de la pandèmia està preocupat per l’augment de casos de Covid introduïts per persones que han passat les vacances en altres llocs, com Espanya, segons recull la premsa italiana. De moment, les noves restriccio­ns que planteja Itàlia se cenyeixen als seus competidor­s turístics directes. A més d’Espanya, Grècia i Malta, el Govern regional d’Emília-Romanya imposa una quarantena obligatòri­a per a les persones que arriben des de Croàcia, així com per a tots els ciutadans procedents de fora de l’espai Schengen.

Sigui com sigui, l’onada de vetos turístics a Espanya no s’atura. Al contrari, cada cop és més difícil trobar un país europeu que no restringei­xi el turisme a Espanya. I això, per a un país que l’any passat va rebre 83 milions de visitants estrangers i el PIB del qual depèn en un 12% del turisme, té un efecte devastador. Ahir, Alemanya va incloure Madrid i el País Basc en la llista de regions a on desaconsel­la desplaçar-se tret de viatges essencials, a més de Catalunya, Aragó i Navarra.

De fet, les quarantene­s i limitacion­s als viatges que s’acumulen des de mitjans de juliol han tingut un impacte immediat en la demanda turística, agreujant la crisi del sector en gran part del país. L’últim informe de mercats emissors de Turespaña referent al Regne Unit indica que les cancel·lacions de viatges a Espanya s’han disparat i les reserves han caigut un 80%, “tant per a aquesta temporada d’estiu, com per a la temporada d’hivern”, allargants­e fins i tot al 2021. Els turoperado­rs britànics estan derivant els turistes a Grècia o Turquia, principalm­ent.

També s’ha ressentit significat­ivament el turisme francès, apunta Turespaña. Segons la seva anàlisi, la

Les places per volar des dels principals mercats turístics disminueix­en un 56% aquest agost

recomanaci­ó oficial del Govern francès de no viatjar a Catalunya “ha afectat negativame­nt les reserves a Espanya” en general, en especial a les Balears i Andalusia, malgrat no pesar sobre elles cap restricció. Abans de les notícies sobre rebrots a Catalunya, Espanya era la quarta destinació més reservada pels francesos en algunes plataforme­s en línia, “per darrere de França, Tunísia i Grècia, però per davant de Portugal i Itàlia”, diu l’informe.

Un altre dels mercats crucials per a Espanya, l’italià, també se n’ha ressentit, mentre que l’alemany resisteix millor. Malgrat les nombroses limitacion­s turístique­s que pateix Espanya dels seus veïns, el Govern central no actuarà de moment en reciprocit­at. Així, Sanitat i Exteriors no tenen previst ara per ara imposar restriccio­ns als viatgers que arriben des d’altres països, a part de controlar-los a través del formulari i codi QR que han d’obtenir a la seva entrada a Espanya.

Les places d’avió que les aerolínies programen per volar a Espanya des dels principals mercats turístics també han caigut en picat: un 56% de mitjana aquest agost, si bé la xifra millora per al setembre i l’octubre –vegeu gràfic–. Tot i així, caldrà veure quantes d’aquestes places s’acaben venent i ocupant si els vetos continuen.

 ?? LA VANGUARDIA ?? FONT: Turespaña
LA VANGUARDIA FONT: Turespaña

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain