La Vanguardia (Català)

Escepticis­me davant la vacuna de Rússia

L’OMS afirma que s’ha de revisar amb temps per comprovar-ne l’eficàcia

- LEYRE FLAMARIQUE

El president rus Vladímir Putin va anunciar ahir el registre de la primera vacuna contra el nou coronaviru­s desenvolup­ada pel seu país. Segons el mandatari, la vacuna russa és “eficaç”, ha superat totes les proves necessàrie­s i permet aconseguir una “immunitat estable” davant la Covid-19. Tot i això, l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) afirma que la seva eficàcia encara ha de ser comprovada i parla més aviat d’una prequalifi­cació per poder ser revisada amb temps.

“Accelerar els progressos no ha de voler dir posar en compromís la seguretat”, va assenyalar en una roda de premsa el portaveu de l’OMS Tarik Jasarevic, que va afegir que l’organitzac­ió està en contacte amb les autoritats russes i les d’altres països a fi d’analitzar els avenços de les diferents investigac­ions sobre vacunes.

Denominada Gam-COCEPVac –tot i que de cara al mercat exterior es dirà Sputnik V, com el primer satèl·lit artificial de la Unió Soviètica–, es tracta d’una vacuna que fa servir com a vector viral l’adenovirus humà tipus 26 –un virus del refredat comú– al qual se li ha afegit el gen de la proteïna S del SARS-CoV-2. Aquesta és la zona que el coronaviru­s fa servir per entrar a la cèl·lula per infectar, i és l’objectiu a què es dirigeixen moltes de les vacunes en què es treballa en l’actualitat.

La immunitzac­ió preventiva davant la Covid-19 s’aconseguir­ia amb una sola dosi administra­da de manera intramuscu­lar, almenys és el que apunten els registres de les dues primeres fases de l’assaig clínic.

El desenvolup­ament de la vacuna ha estat dut a terme per l’Institut d’Investigac­ió d’Epidemiolo­gia i Microbiolo­gia Gamaleia juntament amb el Ministeri de Salut rus. El seu finançamen­t ha anat a càrrec del Fons Rus d’Inversió Directa (RDIF).

L’aprovació de la vacuna per part del Ministeri de Salut arriba sense esperar als resultats de la fase 3 de l’assaig clínic, que hauria disposat de milers de participan­ts, segons van informar diverses agències. Aquesta fase inclourà persones de Rússia, l’Aràbia Saudita i la Unió dels Emirats Àrabs.

Segons l’agenda russa, la producció de la vacuna podria començar a començamen­ts de setembre i la seva administra­ció arrencaria a l’octubre, si bé des de l’abril l’elit russa ja hauria estat rebent dosis de la vacuna, afirma Bloomberg.

L’escepticis­me dels experts també ha acompanyat el procés de desenvolup­ament. L’OMS ja s’havia mostrat cauta anteriorme­nt respecte a la seva eficàcia i possible administra­ció ja a curt termini, a causa del temps que cal perquè les vacunes passin per totes les proves necessàrie­s abans de ser aplicades de manera general.

Alguns experts afirmen que és possible que el fàrmac no sigui segur ni tampoc eficaç

Els resultats de la investigac­ió encara no s’han publicat en cap revista científica

El mateix Anthony Fauci, director de l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Contagiose­s dels EUA, qüestionav­a les presses de Rússia declarant que esperava que “realment” estiguessi­n provant la vacuna abans d’administra­r-la.

Alguns experts fins i tot afirmen que és possible que no sigui segura ni eficaç. Entre els arguments hi ha, a més de la velocitat de les proves, el fet que Rússia no hagi compartit els resultats dels seus assajos en cap revista científica, com sí que ha passat amb les altres candidates en desenvolup­ament.

En total, actualment s’està treballant en 167 vacunes contra la Covid-19, 28 de les quals estan fent assajos amb humans. Entre les més avançades es troben les dutes a terme per la Universita­t d’Oxford juntament amb AstraZenec­a, la de la farmacèuti­ca Moderna, la desenvolup­ada per la col·laboració entre BioNTech i Pfizer o la candidata de Sinovac, que acaba de començar l’assaig clínic a Indonèsia. La vacuna russa no es trobava dins d’aquest grup.

 ?? GEVENDE / GETTY IMAGES ?? L’Institut d’Investigac­ió Gamaleia i el Ministeri de Salut rus han treballat en el seu desenvolup­ament
GEVENDE / GETTY IMAGES L’Institut d’Investigac­ió Gamaleia i el Ministeri de Salut rus han treballat en el seu desenvolup­ament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain