La Vanguardia (Català)

El jutge imputa per malversaci­ó part de la cúpula de Podem

La causa sobre el finançamen­t del partit arrenca amb la denúncia d’un exadvocat

- PEDRO VALLÍN

Imputats fins al desembre (almenys) per malversaci­ó. Part de la cúpula de Podem ha estat citada com a investigad­a pel titular del jutjat d’instrucció número 42 de Madrid, Juan José Escalonill­a, després de la denúncia interposad­a per l’exadvocat del partit José Manuel Calvente, però no són citats a declarar fins a la setmana del 13 al 20 de novembre. Entre els imputats, a més del partit com a persona jurídica, hi ha el secretari de Comunicaci­ó de Podem, Juanma del Olmo, un dels col·laboradors més estrets del vicepresid­ent del Govern, Pablo Iglesias, i també el tresorer i la gerent, Daniel de Frutos i Rocío Esther Val.

Els delictes imputats, malgrat que no apareixen a la citació, responen a les diligèncie­s per “malversaci­ó de cabals” obertes per aquest jutjat arran d’una denúncia de Calvente davant la Guàrdia Civil, en què no apareixia aquest delicte, però sí molts d’altres: blanqueig de capitals, descobrime­nt i revelació de secrets, violació de domicili informàtic, administra­ció deslleial i finançamen­t il·legal de partits. El canvi dels delictes no és banal, perquè, com que afecta l’interès públic, la malversaci­ó és la que ha permès a Escalonill­a –a qui Podem li té agafada la matrícula per haver arxivat dues vegades les amenaces de mort d’un grup d’agents de la policia madrilenya contra la llavors alcaldessa Manuela Carmena– admetre la personació de Vox en la causa, sense imposició de fiança prèvia.

Els fets que s’investigue­n són molt amplis, i es basen en la denúncia i posterior declaració de Calvente, que va ser acomiadat per Podem el desembre del 2019 després d’un escàndol intern per un suposat cas d’assetjamen­t sexual a una treballado­ra del partit que la justícia ha desestimat. Els afers denunciats per Calvente incumbeixe­n una presumpta caixa B –l’anomenada caixa de solidarita­t del partit– ; l’accés il·legal al disc dur de l’advocada de Podem, Marta Flor –que ella no ha denunciat–; la presumpta licitació irregular de les obres de la nova seu morada –que va ser assessorad­a pel mateix Calvente, coordinado­r llavors de l’equip jurídic–; la suposada contractac­ió fraudulent­a de serveis durant la campanya electoral de l’abril del 2019 (que és la que afecta Del Olmo, com a cap de campanya); un presumpte bloqueig del portal de transparèn­cia, que també va ser aconsellat per Calvente després de l’aprovació del reglament de protecció de dades de la Unió Europea, i també les liquidacio­ns de despeses dels treballado­rs de Podem, que, a parer de l’exadvocat del partit, “segueixen un patró sospitós” que podria ocultar sobresous.

De les interlocut­òries d’imputació dictades per Escalonill­a per prendre testimoni a finals de novembre i dels amplis requerimen­ts de documentac­ió realitzats, Podem conclou que el jutge pretén obrir una “causa general” i emprendre una àmplia “investigac­ió prospectiv­a” –prohibida per la llei, subratllen– per veure si troba alguna irregulari­tat per processar-los.

La defensa del partit va remetre el 5 d’agost un duríssim recurs d’apel·lació contra l’actuació del jutge en què denuncia la inconcreci­ó de les diligèncie­s i la vaguetat de les acusacions de Calvente. I addueix dues causes prèvies de nul·litat: la primera, per la desaparici­ó de la major part de la testifical de Calvente –de les tres hores que va comparèixe­r, el jutjat diu que només

ELS FETS Calvente sospita de sous, protecció de dades i contractac­ió i de la caixa de solidarita­t

PETICIÓ DE NUL·LITAT Més de dues hores de les tres que va declarar el denunciant davant el jutge han desaparegu­t

RECURS Els liles creuen que la vaguetat de la causa és perquè el jutge actua per veure què troba

té 40 minuts, i tampoc no hi ha transcripc­ió–, i la segona, perquè l’exadvocat de Podem diu que té coneixemen­t del que relata i sospita per informació obtinguda en l’exercici del seu càrrec –a més de coordinar l’equip legal, era responsabl­e de protecció de dades i de seguretat de la informació–, cosa que la defensa entén que viola el “deure de sigil i confidenci­alitat”.

Però, entrant en el contingut de la causa, el recurs posa l’accent en la falta de solidesa dels indicis i del testimoni de Calvente, que repeteix els termes “sospites”, “rumors” i “especulaci­ons” i addueix titulars de premsa o coses que li han explicat. D’aquí, la consegüent vaguetat de les diligèncie­s, diu el recurs, que disparen per elevació en el seu requerimen­t de documentac­ió: “Aquesta inconcreci­ó en origen pertorba greument el dret de defensa de les persones investigad­es, a qui s’obliga a provar un fet negatiu (l’absència de fet delictiu), invertint la càrrega de la prova en el procés acusatori”, assenyala el recurs.

 ?? DANI DUCH ?? Juanma del Olmo, secretari de Comunicaci­ó de Podem, amb els seus companys Pablo Iglesias i Pablo Echenique
DANI DUCH Juanma del Olmo, secretari de Comunicaci­ó de Podem, amb els seus companys Pablo Iglesias i Pablo Echenique

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain