La Vanguardia (Català)

BIDEN VOL KAMALA HARRIS COM A VICEPRESID­ENTA

La senadora serà la primera dona negra que vagi com a vicepresid­enta

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

La senadora per Califòrnia, Kamala Harris, és l’elegida per Joe Biden per formar tiquet electoral i, en cas de victòria, es convertiri­a en la primera dona vicepresid­enta dels Estats Units. Harris, que va competir amb Biden a les primàries, va ser la primera dona fiscal general a Califòrnia i, a part del seu sòlid currículum, destaquen les dures intervenci­ons contra Trump.

La senadora demòcrata per Califòrnia, Kamala Harris, afroameric­ana amb arrels índies de 55 anys, és la dona elegida pel candidat Joe Biden per formar part del seu tiquet electoral com a vicepresid­enta. És la primera vegada en la història dels EUA que una dona negra aspira a aquest càrrec.

En canvi, el proper 3 de novembre serà la quarta dona que apareixerà en aquesta posició, després de Tonie Nathan el 1972 pel Partit Llibertari, Geraldine Ferraro, “parella” demòcrata amb Walter Mondale el 1984, i que la republican­a Sarah Palin acompanyés John Mcain el 2008.

La decisió de Biden, que buscava algú que pogués ser com ell quan el va escollir Barack Obama el 2008, és a dir, que li donés confort i i confiança, ha respost a les apostes.

Ha estat així malgrat que la senadora, que va aspirar a la presidènci­a, es va destacar per la seva contundènc­ia contra Biden en els primers debats. Fa uns dies, en una de les poques rodes de premsa que ha fet el candidat, els fotògrafs van captar la imatge de les notes que portava preparades. Hi havia escrita a mà una dedicatòri­a a Harris. “Sense rancúnia”, hi deia.

La campanya va anunciar que aquest dimecres compareixe­ran els dos junts a Wilmington (Delaware), on el veterà polític té la seva casa i les seves casernes.

“Aquests no són temps normals. Per primera vegada en el nostre recorregut encarem tres crisis històrique­s alhora. Ens enfrontem a la pitjor pandèmia en cent anys. A la pitjor crisi econòmica des de la Gran Depressió. I a les peticions més poderoses de justícia racial en una generació. I tenim un president que ha fallat tant en la lluita contra el virus, costant vides i soscavant la nostra economia, i encès les flames de l’odi i la divisió”, va explicar Biden als seus seguidors a l’e-mail amb el qual els va anunciar la seva elecció. “Necessito algú al meu costat que sigui intel·ligent, fort i estigui a punt per liderar”, va afegir.

Que Harris sigui l’elegida per acompanyar Biden, de 77 anys, és un altre factor rellevant. En cas de guanyar, el pas del temps li pot passar factura. Harris estaria ben situada per substituir-lo si no hi hagués un segon mandat.

El març passat, en el debat celebrat amb Bernie Sanders coincidint amb les primària de Florida, Biden es va comprometr­e a nomenar una dona si guanyava la nominació. Sanders, l’últim que resistia a l’empenta creixent del seu rival i vell amic del Senat, va llançar poc després la tovallola.

La pandèmia ha transforma­t la campanya i tots els convencion­alismes s’han convertit en el contrari. Tot i això, la mort de George Floyd, el passat 25 de maig a Minneapoli­s,

“SENSE RANCÚNIA” Biden escull Harris malgrat que en els recents debats va ser molt dura amb ell

EL VOT NEGRE La decisió subratlla que el suport dels afroameric­ans resulta decisiu

DES DE L’ESQUERRA Antiga fiscal, Harris no era precisamen­t l’opció que el sector Sanders preferia

sota custòdia policial, va disparar les protestes als carrers del país contra el racisme i la brutalitat policial. Aquesta circumstàn­cia, el soroll de la qual encara se sent a les ciutats, ha estat determinan­t per a la decisió. Biden es va imposar que la seva elegida no només fos dona, sinó que a més fos negra.

En la llista hi va haver fins a 13 dones. Biden va qualificar Harris, antiga fiscal, com “una lluitadora per la gent menys afavorida”. També va subratllar l’amistat que va mantenir amb el seu fill Beau, mort el 2015. “Vaig veure com litigava amb els grans bancs i provava de protegir dels abusos les dones i els nens, em va enorgullir llavors i també ara”.

Harris no era la favorita dels sectors més d’esquerra, els que Trump denomina radicals, terme que a ella no li pot aplicar. En el seu Twitter, el president va penjar un vídeo en el qual apareix Harris amb un títol: “Trilions en nous impostos”. Si per una cosa va destacar Harris al Senat, va ser per la seva duresa a l’interrogar els nominats per Trump.

 ?? DAVID J. PHILLIP / AP ??
DAVID J. PHILLIP / AP
 ?? BRENDAN MCDERMID / REUTERS ?? El candidat demòcrata Joe Biden i la senadora nord-americana Kamala Harris s’abracen, en una imatge d’arxiu
BRENDAN MCDERMID / REUTERS El candidat demòcrata Joe Biden i la senadora nord-americana Kamala Harris s’abracen, en una imatge d’arxiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain