La Vanguardia (Català)

Hisenda no pot frenar la rebel·lió dels ajuntament­s

L’Executiu persuadeix els alcaldes pagant els interessos

- CARMEN DEL RIEGO

Les concession­s del ministeri no apaguen el malestar local. Barcelona s’afegeix a la revolta i no cedirà els romanents.

El decret llei que recull l’acord entre el Govern i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per a l’ús del superàvit dels ajuntament­s no disposa, avui dia, dels vots necessaris per a la seva convalidac­ió al Congrés. El Ministeri d’Hisenda i el president de la FEMP van intentar ahir de fer picades d’ullet als alcaldes per frenar la seva rebel·lió contra aquesta norma, però el PP ha aprofitat el rebuig que ha provocat no només entre els regidors populars, sinó també d’altres partits, per dirigir-se als responsabl­es d’aquestes formacions polítiques i intentar unir forces per tombar la norma.

De fet, els alcaldes de Madrid, Saragossa i Múrcia (del PP), el de Cadis (Podem), Lleida (ERC), Granada (Cs), Bilbao (PNB), Santa Cruz de Tenerife (CC) i Pontevedra (BNG) ja han pactat un text contra l’acord, però ara altres municipis, com Barcelona, s’han unit al rebuig. El PP prova de capitalitz­ar aquest rebuig i desgastar el Govern, que, si perdés la votació, patiria un dur revés.

Però el PP no només es dirigeix als partits amb alcaldes que ja s’hi han mostrat en contra, sinó que té els ulls posats en els alcaldes socialiste­s que també poden estar en contra de la mesura acordada amb la FEMP.

Per això, ahir el vicesecret­ari de comunicaci­ó del PP, Pablo Montesinos, va justificar que es dirigeixin a altres formacions en el fet que “això no va de colors polítics, sinó de defensar els estalvis dels veïns”. Més quan, a parer del PP, aquests diners acabarien en mans del “govern del malbaratam­ent”.

El missatge del PP és que “això no és una cosa partidista del PP contra el PSOE”, sinó que es tracta de defensar l’interès general, per la qual cosa Montesinos

ha instat els alcaldes de tot Espanya que s’afegeixin a la seva ofensiva en “defensa del municipali­sme i els ajuntament­s”. Hi inclou els alcaldes del PSOE, als quals el dirigent popular demana que “diguin en públic el que diuen en privat”, que és, va subratllar, “que no volen aquest pla, sinó gestionar els seus propis estalvis”. Segons Montesinos, “hi ha molts dirigents del PSOE que critiquen la posició del Govern”, va subratllar el dirigent popular.

Fins i tot el mateix president de la FEMP, el socialista Abel Caballero, alcalde de Vigo, va haver de sortir ahir a defensar l’acord assolit amb el Govern, que, va recordar, “no obliga ningú”, perquè permet optar entre el sistema de romanents, el d’ús del superàvit o combinar aquestes dues fórmules.

També el Ministeri d’Hisenda va aclarir ahir alguns extrems de l’acord, mitjançant una resolució de la direcció general de la Tresoreria publicada al BOE, que regula les condicions del préstec voluntari que els municipis poden fer a l’Administra­ció central.

Es tracta d’unes condicions que es poden interpreta­r com una picada d’ullet als alcaldes, perquè superin les seves reticèncie­s i rebaixin el rebuig de l’acord, que haurà de ser convalidat al Congrés. Aquesta resolució estableix que les entitats que participin en el fons de 5.000 milions d’euros s’estalviara­n els interessos que avui paguen per tenir els seus romanents al banc.

El Ministeri d’Hisenda va aclarir ahir que serà el ministeri qui assumirà el cost financer perquè les entitats locals no paguin interessos pels seus estalvis. Ara paguen un tipus de fins a un -0,5%, de manera que, diu el Ministeri d’Hisenda en una nota, suposarà un estalvi per als ajuntament­s perquè la fórmula escollida “evita que continuïn abonant interessos pels seus romanents”.

El conveni acordat entre el Govern i la FEMP ofereix 5.000 milions d’euros als ajuntament­s sempre que posin els seus romanents a disposició de l’Estat: els consistori­s disposarie­n de 2.000 milions aquest any i de 3.000 milions el 2021; la resta dels diners dels romanents es tornarien al cent per cent en un termini de deu anys, a partir del 2022.

Però, si el PP i altres partits han sortit en bloc contra el pla del Govern, alcaldes socialiste­s han fet el mateix a favor de l’acord i el fet que es pugui utilitzar el romanent. Així, l’equip de govern de l’Ajuntament de Sevilla ha defensat el pla, ja que “beneficia la ciutat perquè permetrà, per primera vegada des del 2012, aconseguir recursos extraordin­aris a través del superàvit per a inversions o despesa social” en comptes d’haver “obligatòri­ament” de dedicar-lo a amortitzar deute com ha passat fins ara a causa de la llei aprovada el 2012.

L’alcalde de Dos Hermanas (Sevilla), Francisco Toscano, també va donar suport a l’acord i va criticar l’actitud del PP, que, a parer seu, “atén exclusivam­ent interessos partidiste­s”. En la mateixa línia es va pronunciar l’alcalde de Huelva, Gabriel Cruz, que, a més a més, va assegurar que fins i tot l’alcalde de Màlaga, Francisco de la Torre (PP), veu de bon ull el contingut del pacte, ja que dona resposta a una reivindica­ció del municipali­sme, que es pogués utilitzar el superàvit.

Abel Caballero defensa l’acord i recorda als ajuntament­s que l’adhesió és voluntària

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain