La Vanguardia (Català)

Miquel Martí

Director Barcelona Tech City

- ROSA SALVADOR

L’obertura d’un hub fintech a la Borsa de Barcelona gràcies a una iniciativa de Barcelona Tech City contribuei­x a millorar la posició de la ciutat en el sector. Segons un nou informe, Barcelona és la quarta ciutat preferida a Europa per les fintech .

Barcelona té una nova oportunita­t de convertir-se en plaça financera, després de les decepcions dels anys noranta... a càrrec de les fintech. Segons la consultora Savills Aguirre Newman la ciutat s’ha convertit en la quarta d’Europa preferida per les empreses del sector per instal·lar les seves oficines, per darrere de Londres, París i Berlín, atretes per la disponibil­itat de profession­als del sector tecnològic de diverses nacionalit­ats, amb salaris moderats, i oficines i habitatges a preus accessible­s.

La consultora ha elaborat un índex d’ocupació fintech a Europa amb les 23 ciutats amb més activitat econòmica del continent. En funció de les necessitat­s d’aquestes empreses en la cerca d’oficines, la consultora considera que el factor més important per a elles és l’existència d’un entorn d’innovació (amb universita­ts, start-ups, patents i accés a fons de capital risc, entre altres factors). El segon factor són els baixos costos, de salaris, preu d’oficines i habitatge i impostos. La consultora recorda que aquestes firmes cobreixen els seus costos operatius amb les aportacion­s del capital risc, i per a elles els salaris suposen el 55% dels seus costos operatius i les oficines entre un 10% i un 15%. L’existència d’habitatge assequible és un altre factor clau, perquè permet als treballado­rs de les fintech tenir més qualitat de vida amb uns sous moderats. Finalment, el tercer factor que decideix la localitzac­ió de les fintech és la disponibil­itat de profession­als científics i tecnològic­s, tant l’actual com la prevista en els propers deu anys.

La consultora destaca Londres com a ubicació ideal d’aquestes firmes (100 punts al seu índex per 79,1 de Berlín o 75,1 de Barcelona) pel seu pes financer i per la concentrac­ió de fintech i d’inversors. L’alt preu de les oficines i de l’habitatge (que redueix el salari real dels treballado­rs) empeny moltes d’aquestes firmes a buscar ubicacions alternativ­es, entre les que destaquen al món anglosaxó Manchester (cinquena del rànquing) i Dublín (setena després de Madrid).

Segons Marie-Laure Fenet, directora d’agència d’oficines de Savills Aguirre Newman Barcelona, la disponibil­itat de profession­als és el factor que decideix les fintech europees per la ciutat. “Quanta més concentrac­ió de companyies dedicades a innovar en un mateix àmbit, més concentrac­ió de talent. Al cap i a la fi és el que aquest tipus d’empreses necessita i busca per créixer. A Barcelona, les fintech poden trobar una combinació que no és fàcil de trobar en altres ciutats d’Europa pel que fa a coneixemen­t i experiènci­a en el sector, un cost dels espais de treball més ajustat als seus plans de negoci, amb una qualitat de vida excel·lent per als treballado­rs i un amplíssim espectre de profession­als amb diversitat en idiomes”.

La consultora recorda que, segons dades de Pitchbook, Barcelona ha atret 182 milions d’euros de capital de risc fintech en els últims cinc anys, més que els 80 milions d’euros de Madrid. La perspectiv­a que augmenti l’ocupació tecnològic­a en els propers anys, en bona part per l’arribada de profession­als internacio­nals, és una altra de les claus. Un enginyer de software cobra a Barcelona 42.000 euros l’any (10.000 euros menys que a Londres) però el preu de l’habitatge respecte al seu salari és gairebé la meitat que a Londres, de manera que la seva capacitat adquisitiv­a és més gran, mentre la ciutat ofereix també alta qualitat de vida.

Les fintech seran un dels sectors que sortiran reforçats de la pandèmia. Matthew Fitzgerald, director de Cross Border Tenant Advisory, l’equip de Savills que assessora les firmes que desitgen obrir oficines en un altre país, recorda que aquesta crisi “accelera la digitalitz­ació de la indústria de serveis financers a tot Europa. Esperem una ràpida innovació i un creixement notori del sector i, amb l’expansió, arribarà la demanda d’espais d’oficina”.

Les ‘start-ups’ valoren l’accés a personal qualificat, sous moderats i oficines i habitatges assequible­s

 ??  ??
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? La tecnologia dona a Barcelona una nova oportunita­t de convertir-se en una gran plaça financera
LLIBERT TEIXIDÓ La tecnologia dona a Barcelona una nova oportunita­t de convertir-se en una gran plaça financera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain