La Vanguardia (Català)

Portugal torna a sortir del túnel amb les millors dades des del març

Lisboa continua sent el principal focus del virus, si bé amb una clara millora

- ANXO LUGILDE

L’obsessió lusitana pel futbol supera l’espanyola, segons mostra la preponderà­ncia informativ­a del futbol. Ni el rescat internacio­nal del 2011 va trencar, per exemple, el costum d’obrir els telenotíci­es del cap de setmana amb els gols del Porto, el Benfica i l’Sporting. La pilota es va creuar amb el virus per dibuixar tot un desafiamen­t, el de l’inici avui de la fase final de la Champions en una Lisboa en la qual al juny s’havia disparat la infecció, fins a portar Portugal a les llistes negres de països després d’haver estat el model durant el pitjor de la pandèmia a Europa. Però l’accelerada progressió de les últimes setmanes li ha permès arribar al moment clau en una conjuntura favorable, amb les millors dades en casos setmanals i d’ingressos en UCI des del març.

El Centre Europeu de Control de Malalties va assenyalar ahir Suècia i Portugal com els països amb la reducció recent més gran dels contagis. No obstant això, els epidemiòle­gs lusitans apunten que hi ha molt per fer, per arraconar el virus abans de la temuda arribada de la grip estacional a la tardor. I existeix encara una frontera numèrica pendent de creuar, la de situar-se per sota del límit de 20 casos d’incidència acumulada en 14 dies per 100.000 habitants, és a dir fora de la zona de risc. Ahir Portugal estava entorn dels 22, davant els més de 50 que presentava fa un mes.

Al Govern lusità no li va assentar gens bé fa dues setmanes la decisió de la Xunta d’incloure a l’estat germà en la llista de territoris de risc, des dels quals cal notificar l’entrada a Galícia. Però Portugal ja no està en aquella relació i té ara una incidència acumulada una mica inferior a la gallega, que és la segona menor

A punt d’abandonar ja el nivell de risc, el Govern intenta obtenir el vistiplau del Regne Unit

d’Espanya. Totes les regions portuguese­s estan per sota del llindar de 20 casos en dues setmanes per 100.000 habitants, excepte la de Lisboa, que es troba en 41, davant els 6 que es registren a la regió del Centre i les Açores i els 7 de Madeira, arxipèlag que es manté amb zero morts en tota la pandèmia.

Fa dues setmanes la taxa de la regió de Lisboa passava dels 60 casos. El reforç del dispositiu de rastreig i el confinamen­t voluntari a què van estar sotmesos al juliol els 19 barris més afectats apareixen com les claus de la millora.

António Lacerda Sales, secretari d’Estat de Salut, es va emocionar el passat 3 d’agost a l’informar en la roda de premsa diària que des del 17 de març era la primera jornada amb zero morts a Portugal pel coronaviru­s en les 24 hores prèvies. Dilluns passat, sempre sense cantar victòria i cridant a la prudència, va destacar que el total de casos de la setmana anterior va ser el més baix des de la tercera setmana de març, just quan es va decretar l’estat d’emergència. També va assenyalar que el nombre de pacients ingressats a les UCI era el menor des del març, si bé ahir es va registrar un empitjoram­ent.

Ara el gran objectiu lusità és aconseguir que el Regne Unit incorpori Portugal en els seus corredors turístics, sense necessitat de quarantena a la tornada. La inclusió a la llista negra britànica, que es va produir abans de la d’Espanya, va constituir un gran cop per a les illes i l’Algarve.

Amb una incidència més de quatre vegades inferior a l’espanyola, Portugal és un dels països que no efectuen recomanaci­ons negatives respecte al seu veí, sense que tampoc hi hagi debat públic sobre si ho ha de fer.

 ?? ARMANDO FRANCA / AP ?? Seguidors austríacs del Bayern Munic, ahir davant la porta de l’estadi del Benfica
ARMANDO FRANCA / AP Seguidors austríacs del Bayern Munic, ahir davant la porta de l’estadi del Benfica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain