La Vanguardia (Català)

París i Londres frenaran el tràfic de pasteres pel canal de la Mànega

Centenars de migrants han arribat a les costes britànique­s en els darrers dies

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Els governs francès i britànic ultimen un nou pla per intentar frenar en sec el creixent trànsit de pasteres pel canal de la Mànega. El bon temps dels últims dies –i la proximitat del Brexit– ha fet que centenars de migrants irregulars partissin de França, a la zona de Calais, a bord de precaris bots inflables, per intentar guanyar les costes del Regne Unit.

Les autoritats de Londres estan irritades perquè consideren que París ha estat poc curós per evitar que els migrants, amb ajuda dels traficants, es facin a la mar. El secretari d’Estat britànic d’Immigració, Chris Philp, va ser ahir a la capital francesa per abordar el problema amb alts funcionari­s gals. “Està clar el que s’ha de fer –va dir Philp davant la premsa–.

Si podem fer aquesta ruta impractica­ble, i estem disposats a fer-ho, ja no tindrà cap sentit per als migrants ni tan sols arribar fins a França. Aquesta ruta la faciliten bandes despietade­s que posen vides en perill”.

Els guardacost­es britànics no paren d’intercepta­r barques atapeïdes d’immigrants que creuen la trentena de quilòmetre­s d’amplada del canal de la Mànega. Malgrat el bon temps, es tracta d’una travessia molt perillosa, ja que és una de les vies marítimes més transitade­s del món, amb un alt risc de col·lisió i de naufragi. Ahir mateix la policia de fronteres britànica va escortar fins a Dover una vintena de migrants.

El fenomen dels small boats, com els anomenen al Regne Unit, s’ha anat agreujant. Des del gener han estat intercepta­ts al mar o detectats a l’arribar a la costa, més de 4.000 migrants, gairebé el doble que tota la xifra del 2019. La majoria d’aquestes persones procedeix de l’Afganistan, l’Iraq, l’Iran, Síria i alguns països africans. Han aconseguit arribar a França per diversos mitjans però la seva veritable destinació és el Regne Unit, on tenen família o amics i creuen que serà més fàcil obtenir asil polític.

França estudia nomenar un comandant especial que supervisi les operacions antiimmigr­ació al canal de la Mànega, tal com acaba de fer la Gran Bretanya, que ha designat un exalt oficial dels Royal Marines, Dan O’Mahoney, un veterà de les guerres de l’Iraq i Kosovo.

A França no li resulta fàcil controlar la Costa d’Òpal, un tram de 70 quilòmetre­s des del qual és possible realitzar la travessia. Els gendarmes i guàrdies fronterers

La policia francesa vigila els 70 quilòmetre­s de platges i dunes de la Costa d’Òpal amb motos i drons

realitzen freqüents patrulles amb motos per les platges, molt amples quan la marea és baixa, i fan servir drons, un instrument molt més barat i silenciós que els helicòpter­s, per sobrevolar les platges i les zones de dunes on s’oculten els migrants i els seus passeurs abans d’inflar els bots i llançar-se a l’aventura. La tarifa oscil·la molt. S’estima que per uns 600 euros per persona es pot ja obtenir plaça en una de les embarcacio­ns. Hi ha hagut algun cas d’intent de creuar el canal nedant. El febrer passat, el llavors ministre de l’Interior, Christophe Castaner, va ser a la platja d’Oye, a diversos quilòmetre­s a l’est de Calais, un dels llocs preferits pels migrants.

El gran campament conegut com la jungla de Calais va ser desmantell­at fa uns anys, però hi continua havent grups de migrants acampats en diversos punts, en espera d’una oportunita­t per creuar el canal.

La Costa d’Òpal, amb les seves platges i els seus penya-segats –rèplica dels cèlebres white cliffs de Dover, a l’altre costat–, és una regió de gran bellesa natural. De Calais cap al sud transcorre un sender, la Via Francigena, que encara avui és solcat per pelegrins. Aquesta ruta, que parteix de la ciutat de Canterbury, al comtat de Kent (sud d’Anglaterra), i arriba a Roma, existeix des de l’edat mitjana.

 ?? GARETH FULLER - PA IMAGES / GETTY ?? Migrants creuant dilluns en pastera el canal de la Mànega amb rumb a Dover
GARETH FULLER - PA IMAGES / GETTY Migrants creuant dilluns en pastera el canal de la Mànega amb rumb a Dover

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain