La Vanguardia (Català)

El Govern libanès va ser advertit al juliol del perill dels explosius

- BEIRUT

Les autoritats de seguretat libaneses van advertir el mes passat el primer ministre i el president del país que les 2.750 tones de nitrat d’amoni emmagatzem­ades al port de Beirut suposaven un risc per a la seguretat i podrien destruir la capital mediterràn­ia en cas d’una explosió, segons documents als quals ha tingut accés Reuters i també segons altes fonts de la seguretat libanesa.

Poc més de dues setmanes després, els productes químics industrial­s van explotar en una ona expansiva que va arrasar la major part del port, va matar almenys 163 persones, en va ferir unes altres 6.000 i va destruir uns 6.000 edificis, segons les autoritats municipals.

En un informe de la Direcció General de Seguretat de l’Estat sobre els esdevenime­nts que van conduir a l’explosió s’incloïa una referència a una carta privada enviada al president del país, Michel Aoun, i al primer ministre, Hassan Diab, el 20 de juliol. Encara que el contingut de la carta no figurava a l’informe a què va tenir accés Reuters, un alt representa­nt de seguretat va dir que resumia les conclusion­s d’una investigac­ió judicial iniciada al gener, en la qual es va arribar a la conclusió que era necessari assegurar immediatam­ent els productes químics. L’informe de la seguretat de l’Estat, que va confirmar la correspond­ència amb el president i el primer ministre, no ha va ser publicat anteriorme­nt. “Hi havia el perill que aquest material, en cas de ser robat, pogués ser utilitzat en un atac terrorista”, afirma un alt càrrec a Reuters.

“El fiscal general (Ghassan) Oweidat va preparar un informe final que va ser enviat a les autoritats”, va dir, referint-se a la carta enviada al primer ministre i al president per la Direcció General de Seguretat de l’Estat, que supervisa la seguretat dels ports. “Els vaig advertir que això podria destruir Beirut si explotava”, va dir el funcionari, que va participar en la redacció de la carta i no va voler ser identifica­t.

L’oficina del primer ministre i la presidènci­a no van respondre a les peticions de comentaris sobre la carta del 20 de juliol.

Un representa­nt de Diab, el govern del qual va renunciar dilluns arran de l’explosió, va dir que el primer ministre va rebre la carta el 20 de juliol i va ser enviada al Consell Suprem de Defensa per al seu assessoram­ent en un termini de 48 hores. “L’actual gabinet va rebre l’expedient 14 dies abans de l’explosió i va actuar en qüestió de dies. Les administra­cions anteriors van tenir més de sis anys i no van fer res”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain