La Vanguardia (Català)

Malestar dels lletrats del Parlament per la pressió de JxCat sobre Muro

- I. PARDO TORREGROSA

La pressió del grup parlamenta­ri de JxCat i del president Quim Torra al secretari general del Parlament, Xavier Muro, perquè publiqui al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) les resolucion­s completes del ple extraordin­ari sobre la monarquia –retallades per no contraveni­r el Tribunal Constituci­onal (TC)– ha provocat “malestar” entre els serveis jurídics de la Cambra catalana.

Fonts consultade­s d’aquest col·lectiu lamentaven ahir la “falta d’institucio­nalitat” del president de la Generalita­t i del seu grup per demanar-ne la destitució. També es van queixar de la “intromissi­ó del poder executiu en el legislatiu”, una cosa que, a parer seu, “no és normal”.

Així, van recordar que els lletrats i el secretari general de la institució són funcionari­s i que no són “actors polítics”, per la qual cosa estan obligats a complir la llei i a fer allò que disposin els tribunals. “No podem tenir una actitud militant. Hem de fer el que correspon i aquesta diferència entre ser funcionari­s i ser polítics no es percep des de determinat­s sectors”, afirmaven les fonts, que atribuïen tota aquesta situació al fet de ser enmig d’un “conflicte entre dos grups parlamenta­ris”, en al·lusió a la lluita de JxCat i ERC, que ahir encara era evident amb declaracio­ns creuades dels seus diputats en públic.

Muro, que va rebre ahir el suport d’una associació de lletrats dels parlaments autonòmics de tot Espanya, va justificar la seva decisió adduint el seu “deure” d’“impedir o paralitzar qualsevol actuació jurídica o material que pugui suposar l’incomplime­nt” d’algunes sentències del TC. Més enllà d’aquella nota breu al BOPC de dilluns, el secretari general ha guardat silenci malgrat que els postconver­gents l’han culpabilit­zat a ell que les resolucion­s aprovades al ple s’hagin publicat retallades, tal com van aconsellar els lletrats; sense la reprovació al rei Felip VI, sense les acusacions a la Corona i sense els punts que reafirmen el compromís amb l’autodeterm­inació i amb la independèn­cia de Catalunya.

Els lletrats de la Cambra advoquen per no buscar la confrontac­ió i no entrar en un intercanvi de comunicats, però sí que estudien presentar un escrit a la Mesa per deixar clar quin és el seu paper a la institució i que ells han de ser neutrals i complir amb la legalitat vigent en tot moment. Opinen que assenyalan­t Muro el que s’està fent és “matar el missatger”. “No fem política i no treballem per als partits. Treballem d’acord amb les normes i els tribunals”, resumien les fonts.

Ara per ara no està previst que s’abordi la qüestió aquesta setmana al Parlament. La petició de JxCat a Roger Torrent perquè la Mesa de la Diputació Permanent tracti el cas, es publiquin les resolucion­s senceres i es destitueix­i el secretari general si s’hi nega va ser ahir desestimad­a. Es farà a partir de la setmana vinent en una reunió ordinària de l’òrgan rector.

 ?? CÉSAR RANGEL / ARXIU ?? Torrent i Muro en un ple
CÉSAR RANGEL / ARXIU Torrent i Muro en un ple

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain