La Vanguardia (Català)

Un magistrat del TC, detingut per presumpta violència de gènere

Un veí el va denunciar per una discussió amb la seva dona

- MADRID

El magistrat del Tribunal Constituci­onal, el val·lisoletà Fernando Valdés Dal-Ré, que va ser detingut dilluns a la nit per un presumpte delicte de violència de gènere, va ser posat en llibertat després de declarar davant el jutge, segons van informar ahir fonts jurídiques. La titular del jutjat de primera instància i instrucció número 7 de Majadahond­a (Madrid), especialit­zat en violència sobre la dona, va acordar deixar en llibertat Valdés a causa de la seva avançada edat (75 anys), el seu delicat estat de salut i la situació d’alerta sanitària per la Covid-19, que encara persisteix.

Segons expliquen fonts coneixedor­es del cas, un veí del magistrat va trucar a la Guàrdia Civil la nit de dilluns després de sentir una discussió amb la seva dona. Ella era al balcó de casa quan Valdés li va demanar que entrés. En aquest acte, expliquen aquestes fonts, hi va haver un frec a frec, i el veí va trucar als agents.

Quan van arribar, els agents van dirigir Valdés als jutjats de guàrdia. Amb ell, també haurien declarat la seva dona i el testimoni. Aquestes fonts expliquen que la dona del magistrat no va interposar denúncia i que no hi ha hagut un informe de lesions.

La jutgessa va derivar el cas a l’òrgan competent, el Tribunal Suprem, perquè està aforat per la seva condició de magistrat del Tribunal Constituci­onal. Serà l’Alt Tribunal el que decidirà si hi ha indicis de la comissió d’un delicte de violència de gènere. Catedràtic de Dret del Treball i la Seguretat Social, va arribar al Constituci­onal el 2012 a proposta del PSOE i ja ha conclòs el seu mandat, de manera que el seu

Valdés ha emès vot particular en algunes decisions del tribunal sobre el desafiamen­t independen­tista

lloc està pendent de renovació una vegada que els principals partits polítics es posin d’acord.

Després de tenir coneixemen­t dels fets, el president del Tribunal Constituci­onal, Juan José González Rivas, va interrompr­e les seves vacances i va tornar a Madrid per interessar-se pels fets. Segons fonts de l’òrgan, al tribunal no hi va arribar cap autoritzac­ió ni cap comunicaci­ó oficial sobre el que havia passat. El TC va cridar a respectar la presumpció d’innocència del magistrat.

Valdés és un dels tres magistrats del TC que s’ha significat recentment amb diversos vots particular­s en recursos del procés.

Amb els magistrats Juan Antonio Xiol i Maria Luisa Balaguer, es va oposar a mantenir la presó preventiva de l’exvicepres­ident de la Generalita­t, Oriol Junqueras. A parer seu, es va vulnerar el seu dret a exercir les funcions representa­tives per no haver-se celebrat degudament el judici de proporcion­alitat que requeria l’afectació d’aquest dret.

Des que va començar el desafiamen­t independen­tista, la tardor del 2017, han estat algunes les resolucion­s que han comptat amb els seus vots particular­s per oposar-se al criteri de la majoria del tribunal, sobretot pel que fa a drets polítics. També es va oposar a la decisió del ple de denegar l’empara que va demanar l’expresiden­t de l’ANC Jordi Sànchez després que el Tribunal Suprem, que més endavant el va condemnar, rebutgés donar-li un permís extraordin­ari per anar a la sessió d’investidur­a del Parlament, el desembre del 2017, quan va obtenir acta de diputat.

 ?? EP ?? El magistrat Fernando Valdés Dal-Ré
EP El magistrat Fernando Valdés Dal-Ré

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain