La Vanguardia (Català)

Amnistia, indult i sedició

- Jaume Asens Advocat i president del grup confederal UP-comuns

El debat sobre la situació dels i les dirigents independen­tistes a la presó o a l’exili és recurrent. Sobre la taula hi ha tres solucions: l’amnistia, l’indult i la reforma del Codi Penal. En un article publicat en aquestes pàgines divendres la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i el portaveu al Parlament, Josep Maria Jové, van exposar la seva posició.

Des de la seva òptica, l’amnistia és l’únic camí viable i legítim. Permet “tornar al diàleg en igualtat de condicions” i no “depèn dels tribunals” sinó “exclusivam­ent de la voluntat política”. Per contra, la reforma penal exigeix “amplíssime­s i impossible­s majories al Congrés” i “el vistiplau d’un Tribunal Constituci­onal que podria allargar el procés durant anys”. No cal ser un expert en dret per apreciar que l’argument no s’adequa a la realitat.

Per començar, en aquesta descripció binària hi ha un error de partida. Les tres propostes són legítimes i no excloents. En realitat, tenen naturalesa, efectes i recorregut­s diferents. Cadascuna té els seus avantatges i els seus inconvenie­nts.

No és el primer cop que, des de les files republican­es, es desenfoca el debat. Primer van presentar l’indult com una opció inacceptab­le perquè obligava als beneficiat­s a penedir-se i a demanar perdó, quan la llei no diu res d’això. L’indult és una eina vàlida de l’Executiu per corregir injustície­s perpetrade­s als tribunals. Després van exigir al Govern de l’Estat que donés ordres a la Fiscalia, quan la separació de poders ho prohibeix. Ara tornen a dibuixar un diagnòstic esbiaixat. La constituci­onalitat de l’amnistia és un fet controvert­it, però ningú posa en dubte que la darrera paraula, a diferència de la reforma de la sedició, és del Tribunal Constituci­onal.

Tampoc és acceptable l’argument d’una reforma penal inviable. El vot de la majoria de la investidur­a i dels partits independen­tistes sumen suports suficients. En canvi, la llei d’amnistia sí que té una correlació de forces desfavorab­le. El PSOE s’hi ha oposat fermament i l’actual composició conservado­ra del Constituci­onal fa inimaginab­le el seu “vistiplau”, atesa la prohibició dels indults generals de la Constituci­ó. A més, l’amnistia en el passat ha estat una eina útil per girar full, però en contextos de grans consensos històrics ara llunyans.

Desplaçada en aquest pla, la discussió pren una altra força. L’acció política que ho confia tot a les grans fites, al tot o res, pot ser molt atractiva però sovint acaba en la frustració. Treballar en escenaris de llarg termini no és incompatib­le a ferho en el curt. Vist des d’aquesta perspectiv­a, sorprèn el menyspreu de Rovira i Jové a les solucions pragmàtiqu­es. Qualificar la reforma penal de “poc menys que ofensiva” és temerari quan és una exigència, no només dels comuns, sinó dels sindicats, el Síndic de Greuges o entitats de drets humans com Amnistia Internacio­nal. La reforma apunta a dos objectius. Un, la llibertat dels presos i exiliats. Dos, blindar el dret de manifestac­ió, sigui qui sigui qui l’exerceixi: independen­tistes però també sindicalis­tes, ecologiste­s o activistes de la PAH.

Els termes en què es defineix un problema són part de la seva solució. Per això, la crítica a les

No podem esperar que arribi una improbable amnistia per començar a desjudicia­litzar el conflicte

propostes dels adversaris no eximeix d’equanimita­t i rigor intel·lectual. Per contra, els republican­s haurien d’evitar l’hipercriti­cisme paralitzan­t enfront de reformes que poden apropar fites més utòpiques. No podem esperar que arribi una improbable amnistia per començar a desjudicia­litzar el conflicte. Per aplegar complicita­ts en el camí també és útil practicar la solidarita­t reclamada per a un mateix. La repressió no comença amb l’independen­tisme. De fet, la seva proposta no preveu res sobre altres perseguits, com els indignats del 15-M condemnats pels fets del Parlament. No es pot oblidar que només ICV i CUP s’hi van oposar. En canvi, ERC va facilitar que Marchena acceptés el recurs del Parlament contra la seva absolució. Per ser creïbles, una altra incongruèn­cia que cal revisar és l’actitud de la Generalita­t respecte els manifestan­ts independen­tistes acusats d’aldarulls. És poc honest reclamar l’amnistia per qui demanes penes de presó als tribunals.

Sigui com sigui, Rovira i Jové tenen raó en un punt. Qualsevol proposta de desbloquei­g del conflicte passa per la seva desjudicia­lització. Un acord sense solució pels represalia­ts no és viable. No serà fàcil. Caldrà superar molts obstacles, però tothom, i cadascú des de la seva posició, haurà d’esforçar-se per trobar-la.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain