La Vanguardia (Català)

Crit de socors dels autònoms

-

Els autònoms fan una crida de socors al Govern espanyol de cara a la tardor. Les previsions de la Federació Nacional d’Associacio­ns de Treballado­rs Autònoms apunten que els propers mesos poden ser molt difícils per a aquest col·lectiu que engloba 3,3 milions de treballado­rs per compte propi, el 17% de la població activa espanyola, que al seu torn donen feina a un milió més de persones. L’augment dels rebrots de les infeccions per Covid-19 i les nefastes conseqüènc­ies que té sobre la temporada turística, que ja es dona pràcticame­nt per perduda, permeten vaticinar un agreujamen­t de la situació de molts petits negocis.

La crida de socors dels autònoms, que demanen un pla d’ajuts d’emergència, probableme­nt no serà l’única i s’hi sumaran altres sectors de l’economia. Argumenten que les mesures de suport a les empreses adoptades pel Govern central a finals de juny, negociades amb els agents socials, es van decidir en un context en el qual es preveia que la temporada turística podria reforçar la recuperaci­ó de l’economia iniciada després de l’acabament de l’estat d’alarma. En realitat, abans de l’estiu més del 90% dels autònoms havien reiniciat ja l’activitat amb la confiança de poder millorar la situació i compensar les pèrdues acumulades durant els mesos de confinamen­t. Però aquestes expectativ­es no s’han complert.

La falta de confiança dels autònoms en el futur proper coincideix amb un informe de l’Organitzac­ió de Cooperació i Desenvolup­ament Econòmic (OCDE) en el qual s’adverteix que la intensitat de la recuperaci­ó de l’economia espanyola serà una de les més baixes del conjunt dels països industrial­itzats. Fins i tot detecta una desacceler­ació de l’activitat a Espanya davant l’enfortimen­t del conjunt de països de la mateixa OCDE i de l’euro.

El risc és que, com a conseqüènc­ia de la persistènc­ia de la debilitat econòmica espanyola, molts autònoms es vegin obligats a tancar els propers mesos o a reduir el personal que tenen contractat.

Les previsions d’una tardor més difícil del que s’esperava exigeixen activar nous plans d’ajuda

Per això des de les organitzac­ions d’aquest col·lectiu se sol·licita al Govern espanyol l’adopció d’un pla d’emergència que contribuei­xi a evitar la destrucció de teixit productiu i a reactivar la demanda.

L’esmentat pla d’emergència, entre altres mesures, hauria de preveure la pròrroga dels ajuts actuals, com els ERTO, els crèdits ICO o les prestacion­s per cessament d’activitat compatible­s amb la continuïta­t del negoci, extensible­s a tots els autònoms que es vegin afectats per restriccio­ns a la seva activitat a causa dels rebrots de la Covid-19. La pròrroga hauria de durar fins a la Setmana Santa de l’any vinent, que és quan es preveu que es pugui consolidar la recuperaci­ó.

Per reactivar la demanda els autònoms proposen la reducció temporal de l’IVA fins a un 50% en sectors com l’hostaleria, el turisme, la cultura, la perruqueri­a o els gimnasos, així com el mantenimen­t de les moratòries en el pagament d’impostos i deduccions en l’IRPF i societats per a tots els autònoms i les empreses que hagin mantingut l’ocupació durant l’any 2020.

El Govern central difícilmen­t podrà atendre totes les peticions que fan els autònoms, però, en qualsevol cas, hauria de considerar-les com a necessàrie­s per sostenir aquest ampli col·lectiu empresaria­l. Segons el Banc d’Espanya, el nostre país es troba entre els grans estats de la Unió Europea que han destinat menys diners al seu programa de garanties públiques per fer front a la crisi de la Covid-19. El Govern espanyol hauria de tenir en compte que ser escarransi­t en el sostenimen­t del teixit productiu a la llarga pot sortir molt més car en termes de tancament de negocis, augment de l’atur i caiguda de la recaptació. La política d’ajuts públics probableme­nt haurà de canviar i fer-se més generosa si es vol salvar empreses i llocs de treball. Ens temem que al crit de socors dels autònoms s’afegiran molts altres sectors si s’acaba confirmant que la sortida de la recessió serà més lenta i difícil del que s’havia previst.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain