La Vanguardia (Català)

Recuperar les amistats

- Lluís Foix

Expliquen que un dels passatemps a què sotmetia Winston Churchill els seus convidats a les sobretaule­s de la residència de Chequers durant els primers mesos de la guerra era preguntar quin desig els agradaria veure acomplert. Hi anaven passant membres dels governs, com Anthony Eden, i altres il·lustres personatge­s que aconsellav­en el primer ministre sobre el curs d’una guerra llavors molt adversa.

Quan li va tocar el torn a Churchill va dir simplement que el regal que demanaria seria despenjar el telèfon, trucar a F.D. Roosevelt i que s’hi posés directamen­t. La solitud en política és un dels pitjors infortunis i l’obsessió del primer ministre britànic era aconseguir que el president nord-americà s’impliqués directamen­t per derrotar Hitler.

L’aliança amb De Gaulle, que s’havia escapat de França cinc dies abans que el mariscal Pétain firmés l’armistici amb Hitler, és a dir, que es rendís davant la ràpida ofensiva i ocupació nazi de França, no li servia de gaire. Churchill i De Gaulle es necessitav­en i alhora s’odiaven. Simplifica­nt molt, el primer ministre volia salvar la llibertat i l’imperi i De Gaulle pretenia salvar l’honor d’una França humiliada per un exèrcit desmoralit­zat que va preferir no lluitar.

La solitud britànica va durar més de dos anys, fins que Hitler va envair la Unió Soviètica el juny del 1941 –malgrat el pacte de noagressió firmat el 1939 entre Ribbentrop i Mólotov amb el famós annex secret de repartir-se Polònia entre Rússia i Alemanya–. La transgress­ió de les fronteres soviètique­s per part de Hitler significav­a l’entrada en guerra de Stalin.

Els japonesos van cometre el greu error de bombardeja­r Pearl Harbor el 7 de desembre del 1941, el dia de la infàmia diria Roosevelt l’endemà al matí, un pretext que feia inevitable l’entrada dels Estats Units en el conflicte mundial. No hi ha res pitjor a tenir aliats que no tenir-ne, solia dir Churchill en aquells gairebé dos anys de solitud militar davant un enemic que semblava imbatible.

Els pactes, el perdó, l’oblit i les aliances de futur han cavalcat sobre la història de la humanitat, tan farcida de conflictes i de guerres. Tenir països amics és imprescind­ible per al progrés, la pau i la llibertat. Es dona la circumstàn­cia, a més, que rarament es lliuren guerres entre països democràtic­s que saben trobar sortides als interessos contraposa­ts de cadascuna de les parts mitjançant ponts que condueixen a acords que resulten més o menys acceptable­s.

Es parla del règim del 1978 i del canvi radical que va suposar l’arribada de la democràcia que naixia amb la llum verda d’un franquisme agonitzant, no només per la mort del dictador, sinó perquè només una democràcia homologabl­e amb Europa obriria a Espanya les portes de les institucio­ns internacio­nals.

L’any 1986 va ser clau. Es va firmar l’ingrés en allò que avui és la Unió Europea, es va celebrar el referèndum per continuar a l’OTAN i Espanya, després de diversos segles d’absència, tornava a comptar en allò que en el llenguatge de l’època es deia el concert de nacions. Es pot remarcar que els pactes internacio­nals de Felipe González van ser amb l’aprovació de Thatcher i Reagan.

Espanya va tornar a tenir amics i molts personatge­s del moment van ocupar càrrecs de primer nivell. Javier Solana, Abel Matutes, Enrique Barón, Joaquín Almunia, Federico Mayor Zaragoza... són alguns dels noms que van rebre la confiança per dirigir institucio­ns internacio­nals de gran rellevànci­a.

La Conferènci­a de Pau de Madrid del 1991, patrocinad­a pels Estats Units i l’URSS, va reunir molts mandataris internacio­nals per trobar una sortida al problema entre Israel i els palestins.

Els Jocs Olímpics del 1992 van ser una projecció internacio­nal de la qual Barcelona encara viu. L’himne dels Jocs, Amics per sempre, interpreta­t per Josep Carreras i Sarah Brightman, va ser un cant a l’amistat entre els pobles promogut per l’alcalde Pasqual Maragall i el president del COI, Juan Antonio Samaranch.

El mateix Jordi Pujol s’entrevista­va amb líders de tot el món i era rebut pels primers ministres de la UE, ja fossin socialdemò­crates o democristi­ans. Hi ha una foto seva amb George Bush, pare, al despatx oval de la Casa Blanca. Els seus coneixemen­ts d’alemany li van obrir les cancelleri­es de Helmut Kohl i Gerhard Schröder. Era freqüent la visita a Barcelona de figures polítiques i econòmique­s de primer ordre mundial.

Des del 2012 no hi ha hagut cap visita oficial d’un president de govern a Catalunya, amb l’excepció del primer ministre de Flandes i la trobada del president Quim Torra amb el seu col·lega d’Eslovènia a Ljubljana. Res més. Cal recuperar la convivènci­a cívica i el respecte entre les forces polítiques catalanes però sobretot cal refer el teixit d’amistats, primer amb Espanya, i després amb tots els països europeus i internacio­nals. És la nostra millor tradició en l’economia, la cultura, la política i la història. No podem empetitir els debats des de la solitud i l’aïllament. Ningú no en farà cas.

Molts líders mundials visitaven Barcelona i el president de la Generalita­t era rebut a tot Europa

 ?? MERCÈ TABERNER ??
MERCÈ TABERNER
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain