La Vanguardia (Català)

Catalunya: la clau és abaixar la corba els pròxims 10 dies

Salut demana compromís local i responsabi­litat ciutadana

- JUAN MANUEL GARCÍA

El canvi d’estratègia a Catalunya ha servit per estabilitz­ar la corba de contagis de la Covid-19. Després d’aconseguir aquest primer objectiu gràcies a una campanya proactiva de cribratge de casos en territoris on s’havia detectat un augment de positius, la clau ara és aconseguir que la corba baixi, segons va explicar ahir el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, a la roda de premsa de seguiment de la situació epidemiolò­gica a la comunitat.

Els pròxims deu dies seran determinan­ts per assolir aquest propòsit. I per això Salut va demanar la col·laboració dels governs municipals i dels ciutadans. És el que Argimon va anomenar “la nova PCR”: proactivit­at per part de l’Administra­ció per detectar contagis, compromís per part dels ajuntament­s i responsabi­litat ciutadana.

Les xifres conviden a un optimisme moderat. La taxa de contagis se situa ara en 71 casos per cada 100.000 habitants, quan la setmana passada era de 85/100.000; la velocitat de contagi ha baixat per primera vegada en gairebé dos mesos d’1 (0,93), cosa que significa que cada infectat transmet la malaltia a menys d’una persona de mitjana; a més a més, el risc de rebrot ha passat de 174 la setmana passada a 138 l’actual. Encara continua lluny de l’ideal –una xifra inferior a 100–, però l’evolució és positiva.

Malgrat que Catalunya ha entrat en una fase d’estabilitz­ació de la pandèmia, el secretari general de Salut Pública va fer una crida a no abaixar la guàrdia.

“No hem de perdre de vista que el risc de rebrot encara és alt. Hem de baixar més”, va advertir Argimon. Salut considera que els pròxims dies són crítics perquè la corba entri en fase descendent, i per aconseguir-ho és fonamental la prevenció i la responsabi­litat individual: “No serveix de res fer molts PCR si no fem aïllament ni quarantena de manera efectiva”, va insistir.

Conscient del problema que suposa que algunes persones no es poden permetre deixar de treballar en cas d’estar infectades, Argimon va demanar a les administra­cions de diferent rang, “local, la Generalita­t i l’Estat”, que ofereixin “fórmules de suport social” que facilitin aquests aïllaments i quarantene­s.

El secretari de Salut va presentar l’actualitza­ció del protocol del departamen­t per limitar els contagis del coronaviru­s i evitar-ne l’expansió. Es tracta d’un document pensat per a profession­als, però que pot ser útil també per als ciutadans. La guia preveu que el sistema sanitari faci una prova PCR “com més aviat millor” a casos sospitosos d’haver-se infectat, si pot ser durant les primeres 24 hores. L’aïllament ha de començar “en el moment mateix de la sospita”, sense esperar el resultat de la prova PCR.

En cas que es detecti un positiu, la persona haurà d’estar aïllada, minimitzan­t al màxim els seus contactes, durant deu dies. Seguidamen­t, els “gestors Covid” començaran el rastreig per identifica­r els seus contactes estrets, als quals també es farà la PCR. Independen­tment del resultat d’aquesta prova, també iniciaran una quarantena de 14 dies, ja que “en període presimptom­àtic també hi ha transmissi­ó del virus”, va explicar Argimon.

Salut va oferir també dades dels cribratges massius practicats en diferents localitats catalanes, un total de 8.275 proves PCR. A Granollers s’han fet 1.053 tests i s’han detectat 108 positius (un 10,2% del total), 72 dels quals de persones que no presentave­n símptomes. Al Vallès se’n van fer 5.960, amb 94 positius: un 1,8% de les persones a qui s’ha fet el test a Sabadell, un 0,93% a Terrassa, un 0,81% a Ripollet i un 4,3% també a Ripollet, però seguint la metodologi­a del “porta a porta”, que s’ha demostrat eficaç.

Les últimes 24 hores s’han detectat a Catalunya 830 nous positius i dos morts, de manera que el total de contagis des de l’inici de la pandèmia és de 108.350.

Argimon reclama “fórmules de suport social”perquè els aïllaments siguin més efectius

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Josep Maria Argimon va animar a no abaixar la guàrdia i a mantenir les mesures d’autoprotec­ció
ÀLEX GARCIA Josep Maria Argimon va animar a no abaixar la guàrdia i a mantenir les mesures d’autoprotec­ció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain