La Vanguardia (Català)

Malestar per la gestió dels contagis a la Guàrdia Urbana

- MAYKA NAVARRO

A l’abril la Guàrdia Urbana va patir el seu pitjor pic de contagis per coronaviru­s, amb 170 positius. Aquella crisi es va superar i, com la resta de serveis essencials en contacte directe amb la ciutadania, va prendre bona nota del que calia fer per minimitzar la llista de damnificat­s. Cinc mesos després, amb moltes lliçons apreses i encara moltes incògnites per resoldre sobre la pandèmia, els últims tres positius en guàrdies urbans del mateix grup de la unitat de platges ha generat una gran indignació entre la plantilla, mentre que els principals sindicats de la policia municipal acusen els comandamen­ts d’una gestió nefasta de la crisi i sol·liciten el tancament momentani del servei al litoral.

La direcció de la policia municipal, liderada per l’intendent en cap Pedro Velázquez, no s’ha plantejat en cap moment tancar la unitat que dona servei a les platges. Des de la direcció insisteixe­n que els protocols de seguretat són igual de rigorosos que el primer dia i que es vetlla per la seguretat dels policies i les seves famílies. Alguns integrants de la unitat de platges consultats per aquest diari no pensen el mateix i afirmen que després del primer positiu confirmat el 3 d’agost pel mateix intendent Velázquez no es va aïllar la resta de guàrdies urbans d’aquell torn per prevenir nous contagis, com finalment ha passat.

Anem a pams, perquè la unitat de platges té les seves particular­itats. La integren 90 policies repartits en dos grups, l’A i el B, que treballen torns complets de set dies i set més de festa. Els guàrdies es reparteixe­n en instal·lacions petites, els mòduls prefabrica­ts dels espigons de les platges del Bogatell i Barcelonet­a, i la comissaria compartida amb els Mossos d’Esquadra al passeig Joan de Borbó.

El primer guàrdia que va donar positiu és l’encarregat de repartir el material en mà a la resta de policies. Per tant, va tenir un contacte més que directe amb tots els seus companys del grup A. L’última setmana que va treballar va començar a no trobar-se bé i va confirmar que era positiu quan es trobava en la seva setmana de festa. El primer dilluns que havia de treballar, el 3 d’agost, els seus companys no van ser alertats pels comandamen­ts de la unitat del positiu del guàrdia i el servei es va dur a terme amb normalitat. Fins que van saber que hi havia un infectat al grup i la mateixa Guàrdia Urbana va ordenar que es fessin

La direcció de la policia defensa els protocols de seguretat i assegura que s’està oferint el servei al litoral amb absoluta normalitat

Dilluns que ve es començarà a fer PCR a tots els guàrdies de les platges

els tests ràpids, les proves serològiqu­es amb una gota de sang.

La indignació va créixer quan un dels guàrdies del mateix grup va donar positiu, però el malestar s’ha desfermat quan un dels policies, desconfian­t del resultat del test de serologia, va decidir fer-se un PCR pel seu compte al seu ambulatori i va descobrir que també estava contagiat.

Avui és dimecres, però fins dilluns de la setmana que ve no es començarà a fer els PCR a tots els integrants de les platges, els del grup amb els tres positius i els del grup B que comparteix­en instal·lacions. “A què esperen, no a tancar la unitat, sinó a fer-nos els PCR d’una vegada perquè puguem estar tranquils amb les nostres famílies a casa?”, va indicar ahir un dels guàrdies urbans consultats. La setmana passada el subinspect­or responsabl­e de platges va arribar a reunir tots els policies d’un torn per entonar una disculpa per la gestió de la crisi després de confirmar que hi havia un tercer cas, que el mateix afectat havia pogut identifica­r després que el test serològic fet per la mateixa Guàrdia Urbana fos negatiu.

Amb una desena llarga d’aïllats actualment, la unitat de platges continua donant servei amb normalitat.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Patrulla de la unitat de platges de la Guàrdia Urbana de Barcelona la setmana passada
LLIBERT TEIXIDÓ Patrulla de la unitat de platges de la Guàrdia Urbana de Barcelona la setmana passada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain