La Vanguardia (Català)

Els Reis coneixen la realitat de la Mallorca que no surt a les postals

Felip, Letícia i les seves filles visiten el barri obrer de Son Roca a Palma

- MARIÁNGEL ALCÁZAR Palma

amb missatge. Aquest any, l’estada dels Reis a Palma s’ha convertit en l’ocasió propícia per mantenir un contacte directe amb la ciutadania. Lluny dels pantalans del club nàutic, del passeig Marítim, de la catedral o els iots al Club de Mar, existeix una altra ciutat. Una cara més que oculta que Felip i Letícia estan ensenyant a les seves filles. Un aprenentat­ge per a les dues adolescent­s, que ahir van compartir el matí amb un grup de nens i joves que acull el projecte socioeduca­tiu Naüm, a Son Roca, un barri obrer aixecat als seixanta per acollir la immigració procedent de la Península que va anar a treballar a Mallorca els primers anys del boom turístic.

Des d’alguns dels pisos de Son Roca, a la llunyania, es veu el mar, i l’estampa de la impression­ant badia de Palma, però la realitat dels seus habitants és una lluita per la precarieta­t econòmica, agreujada els últims mesos per l’atur i els problemes derivats de la crisi econòmica que ha provocat la pandèmia de la Covid-19.

El barri, amb la permanent queixa d’haver estat deixat de la mà dels polítics i oblidat per les administra­cions, va rebre ahir una visita reial i real, autèntica. Un gest per a una zona la història de la qual està protagonit­zada per milers d’immigrants que van arribar a l’illa fa 50 anys a la recerca d’una vida millor atrets per les possibilit­ats de feina en tots els sectors vinculats al turisme. Els que encara hi viuen, ja jubilats majoritàri­ament, comparteix­en ara espai amb emigrants estrangers que, com ells, també han arribat a l’illa a la recerca d’una feina que, últimament, és tan escassa.

Els Reis i les seves filles, Elionor i Sofia (ajudada de la seva crossa i recolzada en la seva germana), van conèixer el projecte Socioeduca­tiu Naüm Son Roca, una entitat sense ànim de lucre que va néixer l’any 2000 amb l’objectiu de donar resposta a les necessitat­s i problemàti­ques de la població infantil i juvenil de les barriades de Son Roca, Son Ximelis, Son Anglada i Son Serra-La Vileta. Al centre, ubicat a l’edifici d’una escola, s’atenen al voltant de 850 persones entre nens, adolescent­s, joves i adults, que participen a comunitàri­ament, individual­ment o col·lectivamen­t.

Els veïns van sortir als balcons i també al carrer per rebre els Reis i les seves filles, que van estar acompanyat­s de les autoritats balears, excepte l’alcalde de Palma Josep Hila, que està en quarantena sanitària, i per la ministra d’Educació, Isabel Celaá. No hi van aparèixer els grups antimonàrq­uics que aquests dies segueiVaca­nces xen les activitats de la família reial, però sí ciutadans d’altres barris que, a crits, van demanar als Reis que els ajudin en els seus molts problemes derivats de l’atur i la precarieta­t econòmica.

Els Reis i les seves filles van passar la major part del temps que van ser a Son Roca al costat dels joves, espanyols i estrangers que reben formació i, sobretot, ajuda per sortir del cercle de la pobresa. Els responsabl­es del centre van explicar als Reis que l’objectiu de Naüm és afavorir la inclusió social i el creixement integral de nens, adolescent­s, joves i les seves famílies, mitjançant una metodologi­a proactiva i participat­iva, amb l’objectiu d’aconseguir la plena inclusió d’aquests col·lectius en els àmbits laborals, sanitaris, culturals i socials i socioeduca­tiu fent front a les situacions de vulnerabil­itat i exclusió social que pateixen.

Els promotors del centre van escollir el nom del profeta Naüm (que en hebreu significa “font de consolació”) per batejar una iniciativa sorgida de la necessitat d’establir una idea comunitàri­a que aglutini uns barris i dotar-los de dignitat identitàri­a. Els nois i noies van explicar com aquest centre els ha permès tenir esperança. La visita dels Reis i les seves filles els ha donat visibilita­t i l’oportunita­t de conèixer i donarse a conèixer.

La infanta Sofia, amb una ferida al genoll, es va recolzar en una crossa i també en la seva germana

 ?? CASA REAL / GTRES ?? Famlia reial
Els Reis i les seves filles estan aprofitant l’estada a Mallorca per tenir contacte amb la ciutadania. A l’esquerra tots quatre i a baix Sofia, recolzada en Elionor, durant la visita a Petra i ahir a Son Roca
CASA REAL / GTRES Famlia reial Els Reis i les seves filles estan aprofitant l’estada a Mallorca per tenir contacte amb la ciutadania. A l’esquerra tots quatre i a baix Sofia, recolzada en Elionor, durant la visita a Petra i ahir a Son Roca
 ?? CARLOS ALVAREZ / GETTY ??
CARLOS ALVAREZ / GETTY
 ?? RAÚL MARTÍNEZ / EP ??
RAÚL MARTÍNEZ / EP
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain