La Vanguardia (Català)

Ryan Murphy no es vol aturar

El prolífic creador de ‘Glee’, ‘American horror story’, ‘The politician’ o ‘Hollywood’ actualment treballa en una dotzena de projectes

- GABRIEL LERMAN Los Angeles

Molt lluny han quedat els temps que es guanyava la vida com a periodista escrivint fins a tres notes al dia per a Los Angeles Times i The Miami Herald ,i encara més enrere els dies com a fill gai incomprès del director de circulació d’un diari d’Indianapol­is. Avui Ryan Murphy és el rei indiscutit de la televisió, amb una fortuna personal de 130 milions de dòlars que inclou una mansió a Los Angeles creada sobre les ruïnes d’un vell monestir i una altra a Nova York, on viu amb el seu home, el fotògraf David Miller, i els seus dos fills, en Logan i en Ford, de 7 i 5 anys, tots dos gestats amb ventres de lloguer.

Amb sis Emmys i un Tony exhibits en algun lloc de les seves cases i un contracte amb Netflix valorat en 250 milions d’euros, Murphy podria sentir que ja ho ha aconseguit tot i prendre’s les coses amb calma, dedicar un bon temps als fills i limitar-se a fer una sèrie per any. Tot i això, qui reconeix que actualment treballa simultània­ment en una dotzena de projectes va a més: al juny va presentar en societat Hollywood, la sèrie que retrata els negocis sexuals a la meca del cinema durant la dècada dels quaranta, i el mes vinent serà el torn de

Ratched, una nova minisèrie de vuit episodis que, amb el beneplàcit del productor del film original, Michael Douglas, mostrarà els inicis de la infermera psiquiàtri­ca que torturava Jack Nicholson i els seus d’asil a Algú va volar sobre el niu del cucut. La infermera Mildred Ratched, que va donar un Oscar i un Globus d’Or a Louise Fletcher, aquest cop li ha tocat a l’actriu fetitxe de Ryan, Sarah Paulson, que al llarg d’aquesta sèrie anirà mostrant la seva transforma­ció en la dona diabòlica que feia la vida impossible als interns de l’asil.

A la sèrie, en què també tenen papers clau Sharon Stone, Judy Davis i Corey Stoll, es toquen tots els temes que han ajudat Murphy a transforma­r la pantalla petita, com ara una certa exageració dramàtica, escenes que posen a prova l’estómac del televident, un cert èmfasi en les relacions homosexual­s, colors intensos i música conforme, a més de la decisió de trencar amb els motllos racials a l’hora de triar l’elenc. Això es pot veure clarament en el paper de Jon Jon Briones, un actor filipí que a Ratched interpreta el doctor Richard Hanover, el director de la clínica psiquiàtri­ca on Ratched aconseguei­x que la contractin.

També és probable que el que hagi ajudat realment Murphy a ocupar el lloc que avui té hagi estat la seva valentia a l’hora de fer incursions en tots els gèneres, des del musical, amb Glee, el terror, amb American horror story, la comèdia, a Scream queens i The new normal, el gènere criminal, amb American crime story, els conflictes socials, a Pose, la política, a The politician, fins al vell Hollywood, a Feud. Qui ja acumula 25 nominacion­s als Emmys que van quedar sense premi també ha explicat històries de bombers a 9-1-1, que ja ha estat renovada per a una quarta temporada i ha destruït prejudicis en la pel·lícula televisiva The normal heart, per la qual Matt Bomer va guanyar el Globus d’Or. Lògicament, no es pot parlar de la seva trajectòri­a sense esmentar Nip/Tuck, sens dubte el seu primer gran èxit, que el 2005 es va emportar el Globus d’Or a la millor sèrie dramàtica de televisió.

Durant els inicis de la seva carrera va fer incursions al cinema amb Retalls de la meva vida i Menja, resa, estima, en què es va donar el gust de reunir Julia Roberts amb Javier Bardem, i ja ha acabat la seva tercera pel·lícula com a director, The prom, una comèdia musical protagonit­zada ni més ni menys que per Nicole Kidman i Meryl Streep que s’estrenarà així que s’obrin les sales als Estats Units. També ha adaptat, tot i que només com a productor, la revolucion­ària obra de teatre de Matt Crowley The boys in the band, una realitzaci­ó de Netflix que encara no té data de llançament, i en què ha reunit Bomer, Jim Parsons i Zachary Quinto per explicar la història d’un grup de gais que el 1968 vam sacsejar l’off-Broadway mostrant públicamen­t com era la vida d’aquella comunitat en una època d’intensa homofòbia.

La pandèmia va aturar l’enregistra­ment de Halston, una sèrie protagonit­zada per Ewan McGregor, i, per acabar-ho d’adobar, ja ha anunciat que dirigirà una pel·lícula televisiva, One hit wonders, sobre tres cantants pop dels noranta caiguts en desgràcia que formen un grup per intentar reviure les seves carreres. També posarà en marxa una nova sèrie, Consent, que examinarà a fons el tema de l’assetjamen­t sexual. En la seva llarga llista de projectes en diferents etapes es troben una minisèrie basada en A chorus line, biografies de Marlene Dietrich i Joe Exotic i fins i tot un documental sobre Andy Warhol.

 ?? PAUL ARCHULETA / GETTY ?? Amb estrella
La brillant trajectòri­a de Ryan Murphy l’ha portat a tenir l’honor de gaudir d’una estrella al Passeig de la Fama de Hollywood des del desembre del 2018
PAUL ARCHULETA / GETTY Amb estrella La brillant trajectòri­a de Ryan Murphy l’ha portat a tenir l’honor de gaudir d’una estrella al Passeig de la Fama de Hollywood des del desembre del 2018

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain