La Vanguardia (Català)

Tempestes i descens tèrmic

- Meteoròleg @AlfredRPic­o Alfred Rodríguez Picó

Aquest tram inicial de la setmana ens ha portat un canvi dràstic de la situació meteorològ­ica. Ahir les tempestes acumulaven a la comunitat de Madrid fins a 36 mil·límetres a Cercedilla, 27 a Navalcarne­ro o 24 a Móstoles. 26 mil·límetres a Navahondil­la, Àvila. Són dades fins a les 17 hores. Avui creuarà una pertorbaci­ó pel nord-oest peninsular amb inestabili­tat que serà acusada a molts punts del centre i nord. Precaució davant la probabilit­at de pedregades i altres fenòmens de temps sever com ventades sobtades. Ahir ja explicàvem el fenomen de l’”esclafit” o “reventón”. Demà es retiren les tempestes amb calor molt més moderada.

CATALUNYA

Augment de la inestabili­tat. Arriba una pertorbaci­ó amb núvols que aniran a més. Trencats al matí, freqüents a la tarda amb ruixats i tempestes avançant per les comarques de ponent. Arribaran a la Catalunya central a últimes hores. Alguna serà forta i amb calamarsa, tingui precaució! Vent del sud marcat a cotes altes del Pirineu i mercuri iniciant una davallada. Demà més tranquil amb ruixats de tarda al Prelitoral i nord-est, més aïllats. Divendres i dissabte no haurà de patir per les tempestes. Treva amb calor poc intensa. Possible canvi de temps a partir de diumenge o dilluns de la setmana vinent.

ESPANYA I EUROPA

Trobarà temps insegur amb ruixats als països atlàntics excepte a Dinamarca, nord de Noruega i el Mar Bàltic. Tempestes entorn de l’Adriàtic i els Alps. Estable al centre del continent on hi haurà l’Anticicló. Calor intensa a França amb màxima de 34ºC a París. Inestabili­tat acusada al centre i nord d’Espanya. Ruixats i tempestes, alguna forta amb calamarsa o pedra. També a punts de la Comunitat Valenciana. Alguna ventada forta del nord-oest al litoral asturià i cantàbric. Més tranquil al sud i les Balears. Alisis a Canàries amb núvols al nord de les Illes. Demà clara millora amb calor que tan sols serà una mica intensa a Múrcia.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain