La Vanguardia (Català)

Caure dret o de morros

A diferència de Setién, Flick no era un estrany ni al club ni per als jugadors

- CARLES RUIPÉREZ

Només tres entrenador­s han guanyat la Champions League els últims vint anys sense haver començat la temporada a l’equip a qui van fer campions. L’últim va ser Zinédine Zidane, que després de rellevar Benítez el gener del 2016 va portar el Madrid a guanyar la final de Milà quan no havien passat ni cinc mesos. Abans també ho havien aconseguit Di Matteo, amb el Chelsea, després de substituir Vilas-Boas (2011-12), i Del Bosque, que es va fer càrrec de l’equip després del cessament de Toshack al novembre, de nou per al club blanc (1999-2000). A aquell èxit inesperat i matiner s’hi intentaran sumar a Lisboa Quique Setién i Hans-Dieter Fick, els entrenador­s del Barça i el Bayern, que divendres es creuen a Da Luz.

Si Setién va ser el triat (no era la primera opció) per Bartomeu al gener per substituir Ernesto Valverde com a conseqüènc­ia de l’eliminació a la Supercopa d’Espanya que es va jugar a Aràbia (2-3), Hansi Flick va prendre el comandamen­t a Munic a començamen­ts de novembre, quan el club bavarès va decidir prescindir de Niko Kovac. El 5-1 que li va clavar l’Eintracht va ser la gota que va fer vessar el got.

Tot i això, l’aterratge dels dos tècnics amb el paracaigud­es ha estat oposat. Un, l’alemany, va caure dret al vestidor, mentre el càntabre es va topar de cara amb la realitat.

A Setién, de 61 anys, l’oferta del Barça li va arribar passejant entre les vaques del poble. Va agafar un equip líder a la Lliga, classifica­t per a vuitens de la Champions i viu a la Copa i actualment la seva única opció és Europa. De fet, la seva continuïta­t, malgrat que té contracte fins al 2021, passa per aixecar la copa “linda y deseada”. Flick, al seu torn, va rebre el Bayern quart a 4 punts del líder i va alçar el títol de la Bundesliga amb tres jornades d’antelació. A Lisboa busca el triplet, com Heynckes el 2013, amb la tranquil·litat d’estar renovat fins al 2023.

Cruyffista de cor, l’entrenador barcelonis­ta no coneixia la casa ni el club ni la plantilla i les seves interiorit­ats. Aquesta és la gran diferència amb Flick, que té l’avantatge que no va ser vist mai com un estrany... perquè no ho era.

El tècnic del Bayern, que ara té 55 anys, també va ser migcampist­a i va jugar cinc cursos al gegant bavarès (entre el 1985 i el 1990). Va compartir equip amb Matthäus, Brehme, Augenthale­r, Kohler o Reuter, i es va proclamar quatre vegades campió de lliga i una de la Pokal. És a dir, era un home lligat a la institució. Però és que, a més a més, tenia una relació amb les grans estrelles de l’equip actual, ja que va ser ajudant de Löw a la selecció alemanya des del 2006 fins al 2014, any que Neuer, Müller i Boateng van guanyar el Mundial del Brasil. Entre altres coses, a la Mannschaft s’encarregav­a de l’estratègia. Flick apareix a la foto recollint la copa del món, abraçat per Bierhoff, a la vora de Khedira.

El club muniquès el va repescar a l’estiu per tenir-lo en cartera en cas que l’aposta per Kovac, un altre exjugador, no acabés d’arrelar. I el relleu no va resultar gens traumàtic quan es va produir. De 33 partits només n’ha perdut dos i n’ha empatat un –l’únic que no ha guanyat el 2020–.

Aquesta comunió contrasta amb el pas accidentat de Setién pel Camp Nou. Tot just arribar va saber que no podria comptar amb Suárez ni Dembélé, tots dos lesionats de llarga durada. Fins a tres vegades ha intentat que els jugadors s’adaptin a la defensa de tres i al 3-5-2, però els futboliste­s estan més còmodes amb el 4-3-3 o amb Messi com a mitjapunta. Suárez li ha fet mala cara en algun canvi. A més a més, va voler demanar disculpes per les maneres d’Eder Sarabia, la seva mà dreta, en alguns moments de tensió. Per cert, el segon de Flick es diu Hermann Gerland i fa més de 20 anys que treballa a la ciutat esportiva de la Säbener Strasse. Un altre vell conegut.

JUNTS VAN GUANYAR EL MUNDIAL El tècnic del Bayern havia jugat a la casa i les estrelles el coneixien bé per la seva feina a la selecció

 ??  ?? Quique Setién, amb camisa blanca, i Hansi Flick, tot de negre, s’enfronten divendres a les banquetes
Quique Setién, amb camisa blanca, i Hansi Flick, tot de negre, s’enfronten divendres a les banquetes
 ??  ??
 ?? ENRIC FONTCUBERT­A / EFE ??
ENRIC FONTCUBERT­A / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain