La Vanguardia (Català)

La fam de Lewandowsk­i

L’artiller polonès vol treure’s l’espina de la Champions

- CARLOS NOVO

Abans del seu festival de dissabte contra el Chelsea (dos gols i dues assistènci­es), Robert Lewandowsk­i, que el 21 d’agost farà 32 anys, feia set partits que no veia porta. No és d’aquells davanters tipus Cristiano que exigeixen contínuame­nt la pilota. El seu estil és més aviat de ser a prop de l’àrea i irrompre en el moment adequat. Tot i que els anys van caient, la seva efectivita­t està fora de tot dubte. Amb el doblet al Chelsea, ja suma tretze gols en aquesta Champions, a quatre dels 17 que té Cristiano com a rècord de la competició.

No sembla que ningú pugui acostar-se-li. Darrere seu figuren Håland (10) i el sextet compost per Gabriel Jesus, Sterling, Mertens, Kane, Gnabry i Depay. Lewandowsk­i és la gran amenaça per al Barcelona.

Després de la victòria contundent contra el Chelsea (4-1) la premsa anglesa va parlar de Lewandowsk­i amb una certa sorpresa, com si el polonès estigués vivint de sobte una segona joventut. En realitat, per rendiment, no ha deixat d’estar mai a la primera. Lewandowsk­i ha estat cinc vegades el màxim golejador de la Bundesliga; aquesta última va tancar el campionat amb 34 gols i només Immobile va poder prendre-li la Bota d’Or amb 36.

El polonès ha estat també el màxim golejador de les dues últimes fases de grup de la Champions i només podia atribuir-se-li que baixava el seu nivell d’eficàcia en les eliminatòr­ies a doble partit, amb cinc gols amb el Bayern des del 2014.

Amb tot, és autor de 66 gols a la Champions, el quart golejador històric darrere de Cristiano, Messi i Raúl.

Nascut a Varsòvia en una època poc pròspera per al futbol polonès, Lewandowsk­i es va formar a les files del modest MKS Varsòvia. El salt al futbol d’elit el va fer fitxant pel Lech Poznan l’estiu del 2008. Tot i això, en aquella mateixa temporada el davanter, llavors de 19 anys, hauria pogut recalar a l’Sporting de Gijón, però el club asturià no es va avenir a pagar el que li demanaven. Davant el rebuig, el Lech Poznan va aconseguir els seus serveis per uns 400.000 euros.

Després de dos anys a Poznan plens de gols, Lewandowsk­i va entrar per la porta gran en el futbol europeu amb un entrenador alemany jove i histriònic que faria història: Jürgen Klopp, que va aconseguir fitxar-lo per al seu Borussia Dortmund a canvi de 4,5 milions d’euros. La resposta de Lewandowsk­i va ser sensaciona­l i va tenir el seu cim el 24 d’abril del 2013: quatre gols al Madrid en una semifinal de la Champions. Aquella nit ja el va intentar fitxar Florentino Pérez. Havia de ser la primera de diverses temptative­s, totes fracassade­s. Va ser l’estiu del 2014 quan va estar més a prop del Bernabeu. El Madrid li oferia sis temporades, a raó de 8,5 milions d’euros cada una. “No va venir perquè no va voler ser el suplent de Benzema”, diria anys després el seu representa­nt.

Aquell estiu del 2014, després de quatre temporades al Dortmund (amb un saldo de dues Bundesliga­s com a trofeus majors), al polonès li va arribar l’hora de canviar d’aires. I com tot jugador de la Bundesliga no es va resistir a la trucada del totpoderós Bayern, llavors entrenat per Guardiola.

Un contracte per cinc anys i onze milions per cada temporada el van convertir en un dels futboliste­s més ben pagats de l’equip bavarès i del món.

Al Bayern, en què ja suma sis temporades, Lewandowsk­i ha guanyat tots els campionats nacionals (el Bayern suma vuit Bundesliga­s seguides), però sempre se li ha resistit el gran objectiu: la Champions League, guanyada per última vegada pels bavaresos precisamen­t contra el Dortmund de Jürgen Klopp.

Fill d’una família d’esportiste­s (el seu pare és judoka i la seva mare jugadora de voleibol), Lewandowsk­i no veu final a la seva carrera. Té contracte fins al 2023. Després del partit contra el Chelsea, Karl Heinz Rummenigge, l’home fort i director general del Bayern, es desfeia en elogis cap al seu davanter: “Està fent potser la millor temporada de la seva carrera. És una llàstima que aquest any no donin la Pilota d’Or, perquè se la mereixia”.

Matthäus, una altra llegenda del Bayern, el secunda: “Messi s’enfronta al seu successor com a millor jugador del món: Lewandowsk­i. És el millor jugador, no només el millor davanter”, va asseverar.

L’OPINIÓ DE MATTHÄUS “Messi s’enfronta al seu successor com a millor del món: Lewandowsk­i no és només el millor davanter”

 ?? MICHAEL DALDER / REUTERS ?? Robert Lewandowsk­i acumula 13 gols en l’actual edició de la Champions
MICHAEL DALDER / REUTERS Robert Lewandowsk­i acumula 13 gols en l’actual edició de la Champions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain