La Vanguardia (Català)

“No em vull imaginar un Circuit sense F-1, perquè li dona sentit”

Maria Teixidor, presidenta del Circuit de Barcelona-Catalunya

- TONI LÓPEZ JORDÀ Montmeló

Maria Teixidor (Barcelona, 8/X/1975) pilota el Circuit de Barcelona-Catalunya des del 31 de juliol amb la L a l’esquena, però amb la determinac­ió de saber quin camí ha de seguir. Procedent de la junta del FC Barcelona (fins a l’abril, quan van dimitir diversos directius pel Barçagate) i desproveïd­a de filiació i de discurs polític, aquesta advocada experta en propietat intel·lectual es proposa renovar els GP d’F-1 i MotoGP i “teixir aliances empresaria­ls”. Rep La Vanguardia a la torre de control del Circuit mentre la recta i els boxs bullen preparant el GP d’F-1 d’aquest cap de setmana.

Sortir del Barça per anar al Circuit és com fugir de les flames per caure a les brases?

Que malament m’ho posa! No, no. He gaudit dels cinc anys al Barça i estic contenta del projecte. Ara encaro un repte nou amb ganes i il·lusió, i amb un equip que està per ajudar que això funcioni.

Quina situació s’hi ha trobat? És un any diferent. Havia de ser de celebració del 30è aniversari, ple de gent, però la pandèmia ho desllueix molt i les circumstàn­cies són excepciona­ls. Em trobo amb una empresa particular, amb capital públic, amb una manera de funcionar diferent de la privada, i aquest és un dels reptes. Com ho és renovar els contractes d’F-1 i MotoGP, que són el que fan viure el Circuit i projectar-lo al món, i donar-li la vàlua que té.

Quin encàrrec ha rebut de la consellera d’Empresa?

Encarar una etapa en què s’ha de fer un canvi de governança, en què és molt important assegurar els grans premis, i, per tant, dur les negociacio­ns a bon port, perquè sabem que és el punt que ho justifica tot. I, després, explorar noves aliances perquè el Circuit sigui el centre d’un ecosistema que l’ajudi a projectars­e en un món canviant. Cal construir relacions amb tots els actors. Estem excepciona­lment ben situats per fer-ho. Vull pensar que si tenim un Mobile [World Congress], una indústria de l’automoció i tots aquests actors s’estan plantejant com cal afrontar el futur, podem ser-ne un nexe d’unió.

Per què creu que l’han triada a vostè, la primera dona presidenta del Circuit, que no té cap experiènci­a en el motorsport?

Soc nova en aquest món, i no em fa cap por reconèixer-ho. És una circumstàn­cia buscada: una mirada fresca que qüestioni les coses i hi aporti ingredient­s d’altres etapes i experiènci­es suma, fa que tothom es torni a preguntar coses que et feien funcionar per inèrcia. Tinc una trajectòri­a que m’acredita, en un club com el Barça, on he donat visibilita­t a la profession­alització del futbol femení. Tot això pot sumar, i ara se’m demana que ho aporti.

En el poc temps des que va arribar ja ha tingut la sensació d’estar enmig d’un foc (polític) creuat? Tinc molt clar que la meva preocupaci­ó és el Circuit, que és una empresa amb uns socis que aportaran fins on hagin d’aportar. Al final el Circuit és un actiu de tots, que es projecta cap al món, i no el podem deixar perdre.

No permetrà interferèn­cies polítiques, doncs.

Cadascú ha de tenir el seu paper. No entendria interferèn­cies que posin bastons a les rodes a un actiu que ha de caminar pel bé de tothom. En aquest sentit, cal definir bé els papers de cadascú, línies estratègiq­ues i alinear-se tots cap a aquests objectius. La resta ha de quedar fora. Per això demano un terreny de joc en què quedi delimitat què faig i fins on. Estem fent una transició amb Joan Fontserè que permet un traspàs que ajuda a no perdre el fil.

Del pla estratègic del Circuit què voldria implementa­r?

Hi ha molts escenaris per analitzar i que parlen de relacionar-nos amb el teixit empresaria­l.

Un finançamen­t extern o alternatiu, amb fons privats? Haurem d’analitzar totes les possibilit­ats, perquè els ingressos del Circuit s’han vist trasbalsat­s per la manca de públic. Caldrà veure quines altres opcions hi ha. Amb l’aprovació [del Govern central] del GP d’F-1 com a “esdevenime­nt d’interès públic” s’obre la porta perquè els patrocinis augmentin. No descarto cap font de finançamen­t.

I vendre els drets del nom del Circuit, com es va estudiar? Podria ser; no tinc cap línia vermella traçada. Cal mirar números i opcions noves que poden aparèixer.

A partir del setembre s’obre la negociació per renovar l’F-1. És optimista per arribar a una entesa? El director anterior deia que estava “encarrilad­a”...

Hi ha una bona relació amb els representa­nts de Liberty Media, ens coneixerem aquests dies i és important que estiguin al cas d’aquesta transició i que es visibilitz­i que hi ha una continuïta­t tot i la voluntat de canvis. Ha estat un any que el Circuit ha fet un esforç per obrir les portes (tot i la crisi del coronaviru­s), i aquests anys de relació són importants. Les converses, sembla, no haurien de tenir gaires inconvenie­nts. Renovar per 3 o 4 anys seria un bon període per donar-nos marge.

Hi ha límits a la renovació?

Cal estudiar la sostenibil­itat del Circuit, i en particular la dels GP; veure quines noves finestres d’ingressos s’obren i en quina situació ens trobarem tots en un context nou, completame­nt trasbalsat.

S’imagina un Circuit sense F-1? No. No me’l vull imaginar, perquè l’F-1 li dona sentit. Quan fas una obra d’enginyeria com aquesta la fas pensant què hi vols acollir. El lligam és prou extens i ja formem part d’una història compartida amb l’F-1 que ajuda a encarar el futur.

En el cas de MotoGP, Dorna vol que els GP espanyols s’alternin i deixin de tenir cursa cada any. Hem de continuar lluitant per tenir-lo any a any. Aquestes instal·lacions necessiten la vida que els donen els GP. Aquí tenim una mica més de marge de negociació i caldrà trobar la manera de fer-ho.

Utilitzarà l’experiènci­a de l’antic equip directiu per negociar? Seria absurd no fer-ho. Moltes de les relacions que s’estableixe­n tenen a veure amb el que s’ha anat fent. Sense que això hagi de condiciona­r el què i el com, és important

LA RENOVACIÓ DE L’F-1 “Les converses per renovar no haurien de tenir gaires inconvenie­nts; 3 o 4 anys seria un bon període”

L’ENTORN POLÍTIC “No entendria interferèn­cies que posin bastons a les rodes a un actiu que ha de funcionar pel bé de tothom”

saber d’on venim; pactes, detalls, coses que no es poden deixar aparcades. Crec en la continuïta­t i no deixaré passar el que s’ha fet.

Quines són les necessitat­s prioritàri­es del Circuit?

Com a instal·lació d’alta precisió cal mantenir-la al dia. Això requereix inversions contínues per complir els estàndards exigits. Som a l’elit d’aquest esport i les instal·lacions han de donar la talla. La prioritat és continuar al capdavant. L’hem de cuidar perquè genera un riquesa.

Parla de continuïta­t amb la tasca feta. I quin serà el seu segell? La meva voluntat és teixir aliances amb el món empresaria­l, amb el Mobile, amb la indústria del videojoc, que és puntera… Ens podem convertir en un pol d’innovació que lideri transforma­cions. M’agradaria deixar aquesta empremta: transforma­ció positiva i mirada al futur.

 ?? MONTSE GIRALT ?? Maria Teixidor és la primera dona presidenta del Circuit de Barcelona
MONTSE GIRALT Maria Teixidor és la primera dona presidenta del Circuit de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain