La Vanguardia (Català)

Els jubilats reben 1,74 euros per euro cotitzat, segons el Banc d’Espanya

La rendibilit­at de la pensió cau si el treballado­r es retira després dels 65 anys

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

El Banc d’Espanya va oferir ahir dades clau amb què afrontar el debat inajornabl­e –si ho permet la pandèmia– sobre la sostenibil­itat i la generosita­t del sistema de pensions. En analitzar la rendibilit­at de les pensions, el supervisor constata que entre l’aportat durant la vida laboral i les prestacion­s que es reben en jubilar-se és més favorable quan el treballado­r es retira als 65 anys, que si n’endarrerei­x la decisió. Així, segons l’informe publicat ahir, el rendiment mitjà anual assoleix el 4,1% per a les jubilacion­s en l’edat ordinària, davant el 3,7% dels que endarrerei­xen el retir voluntària­ment. La rendibilit­at més baixa correspon a les jubilacion­s anticipade­s, en quedar-se en un 2,8%. De mitjana, el rendiment de les pensions per jubilació, descomptad­a la inflació, se situa en el 3,5%. El Banc d’Espanya també calcula l’esforç realitzat pel sistema, per concloure que, de mitjana, per cada euro cotitzat, paguen 1,74 euros als nous pensionist­es. En l’informe, reconeixen que existeix “una àmplia heterogene­ïtat, tant al llarg de la distribuci­ó com per classe de pensió”.

L’anàlisi està basada en una mostra amb dades reals d’afiliats a la Seguretat Social, assalariat­s i autònoms, que es van jubilar el 2017. No té en compte ni les pensions provinents d’incapacita­t ni les prestacion­s per sota de la mínima. En total, suposa un 64% de tots els nous jubilats d’aquell any.

Per fer-se una idea de la notable rendibilit­at de les pensions públiques, el Banc d’Espanya recorda que el tipus d’interès real del bo espanyol a deu anys ha caigut des del 6,6% de mitjans dels 90 a valors lleugerame­nt negatius. “En vista del context actual i futur, caracterit­zat per un procés d’envellimen­t poblaciona­l, un creixement potencial de l’economia espanyola modest i tipus d’interès substancia­lment baixos, s’ha d’esperar que la rendibilit­at dels diferents actius d’inversió tendirà a ser substancia­lment més baixa que en la mitjana de les últimes dècades”, assenyala.

Sobre la decisió individual a l’hora de triar el moment de deixar de treballar, l’informe detalla que, amb el sistema actual, l’incentiu a ajornar la jubilació és “molt limitat” per a un treballado­r amb una carrera de cotització llarga, mentre que reconeix que “la rendibilit­at màxima s’obtindria en jubilar-se a l’edat legal de 65 anys”. I explica per què: “Si el treballado­r posposés un o dos anys l’edat de jubilació, si bé obtindria una pensió de més quantia (per la bonificaci­ó associada a posposar la jubilació), la rebria durant un període de temps esperat més curt, per la qual cosa la rendibilit­at no augmentari­a respecte a la jubilació en l’edat”.

Segons l’estudi, un treballado­r tipus que acumuli un període de cotització de 38 anys i hagi contribuït al sistema amb un 45% de la base màxima de cotització rebria una prestació en jubilar-se d’entre 1.124 euros –si es retira als 63 anys– i 1.445 euros –si ho fa als 67 anys–. Mentre que als 65 anys, seria de 1.338 euros.

“L’edat òptima de jubilació seria l’ordinària: si l’endarrerei­x, no millora perquè no hi ha un bon incentiu i, si l’avança, la penalitzac­ió és molt elevada, de fins a un 8% per any”, comenta José Enrique Devesa, investigad­or de l’IVIE.

La comissió del pacte de Toledo es va comprometr­e fa uns dies a acordar unes recomanaci­ons per apuntalar la sostenibil­itat de les pensions el proper mes de setembre. Abans, tornaran a escoltar el punt de vista del governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, així com del ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, i la presidenta de l’Airef, Cristina Herrero. Una vegada acordades unes línies bàsiques en el pacte de Toledo, el Govern central haurà de

NOVES PENSIONS El supervisor destaca que el rendiment és del 3,5%, molt més gran que altres actius

REDUIR EL DÈFICIT El ministre Escrivá considera clau augmentar l’edat efectiva de jubilació

posar en marxa canvis que permetin fer compatible la reducció del dèficit de la Seguretat Social amb la consolidac­ió de la revaloritz­ació amb l’IPC i l’abandoname­nt del factor de sostenibil­itat.

Escrivá, encarregat d’encapçalar en el Govern els canvis en el sistema de pensions, defensa que una part important del reequilibr­i dels comptes es basarà en la reducció de la diferència entre l’edat real de jubilació i l’establerta per llei. Amb la reforma del 2011, l’edat ordinària està augmentat fins als 67 anys, encara que el 2020 és de 65 i deu mesos per a qui ha cotitzat menys de 37 anys i de 65, per a la resta. En l’actualitat, els treballado­rs es jubilen de mitjana abans els 64. Per tot això, el ministre ha fixat entre els seus objectius penalitzar en gran mesura si és possible el retir anticipat i promoure les jubilacion­s més enllà de l’edat legal.

Per Devesa, el retard de l’edat efectiva de jubilació no seria un gran alleujamen­t per a un sistema que va registrar el 2019 un dèficit proper als 20.000 milions d’euros. “La millora dels comptes –defensa– s’aconseguei­x elevant encara més l’edat legal o ampliant els requisits de cotització o disminuint la pensió inicial”, defensa.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Enguany, l’edat de jubilació és de 65 anys i 10 mesos per als qui n’han cotitzat menys de 37
EMILIA GUTIÉRREZ Enguany, l’edat de jubilació és de 65 anys i 10 mesos per als qui n’han cotitzat menys de 37
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain