La Vanguardia (Català)

La fi del malson

- Mariano Guindal

El prestigiós banc de negocis nord-americà Goldman Sachs entreveu el final del malson. Fa uns dies va predir que almenys una vacuna s’aprovarà aquest any i serà distribuïd­a massivamen­t a mitjans del 2021. Això suposaria un fort creixement econòmic a partir del primer trimestre de l’any. És a dir, la tan desitjada sortida en V. El pronòstic sembla confirmar-se després que el president de Rússia, Vladimir Putin, hagi anunciat que ha registrat la primera vacuna contra la Covid-19. Quan tot semblava perdut, s’ha produït el gir. Déu escanya però no ofega.

Espanya, que s’havia quedat endarrerid­a en la recuperaci­ó econòmica, pot agafar el tren de la història. Els 140.000 milions d’ajuda que rebrà de la UE i dels massius préstecs a un baixíssim interès gràcies a l’aval del BCE suposen una oportunita­t única. Seria totalment imperdonab­le que el Govern central no obtingués els suports necessaris per tirar endavant els pressupost­os de la reconstruc­ció. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, s’ha compromès a presentar-los al Parlament abans del 30 de setembre. Un suport massiu, al marge d’ideologies i interessos partidiste­s, als comptes del Regne seria molt ben rebut per Europa i pels inversors.

No només es pot fer front a la pandèmia minimitzan­t patiment i pèrdues humanes, sinó que a més podríem aprofitar-ho i situar-nos en el grup capdavante­r de la revolució tecnològic­a fent de la necessitat virtut. No només sortiríem de la recessió amb certa gràcia, com diu la ministra d’Economia Nadia Calviño, sinó que es podrien afrontar una sèrie d’inversions molt potents per recuperar el teixit industrial que havíem perdut.

No es tracta de tornar a la indústria tradiciona­l sinó d’assolir la nova indústria imbricada amb els serveis gràcies a la digitalitz­ació, la robotitzac­ió, la intel·ligència artificial, etcètera; i una aposta decidida pel canvi climàtic, com per exemple el cotxe elèctric o els vehicles autònoms i noves formes d’energia, etcètera. En definitiva, una nova economia sostenible per al segle XXI.

Però perquè això sigui possible caldrà invertir en infraestru­ctures físiques i, sobretot, humanes com són l’ensenyamen­t i l’educació. Tot això exigirà una enorme capacitat de gestió que el Govern central i el sector públic per si sols no tenen. Per això és vital que tinguin en compte la iniciativa privada, calen gestors a més d’economiste­s. Ja no es tracta de col·laborar amb un govern social-comunista, ni de fer-li el joc a un president tan polèmic com Pedro Sánchez, sinó de tirar endavant el país com va passar el 1959 amb el pla d’Estabilitz­ació. Joan Sardá Dexeus i el seu equip no eren franquiste­s, simplement van fer el que van considerar correcte.

Potser tot acabi sent com el conte de la lletera i es quedi en foc d’encenalls, encara que no ho sembla. Però, sigui com sigui, és una gran oportunita­t tant per al Govern central com per a l’oposició, per a la classe política.

Seria imperdonab­le que l’Executiu no obtingués els suports per als pressupost­os

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain