La Vanguardia (Català)

Del submarí a les bateries de liti

Ictineu es posiciona com a fabricant mundial d’aquest producte

- BLANCA GISPERT

Poques empreses a Catalunya estan tan especialit­zades en el món submarí com Ictineu. La companyia va néixer el 2007 a Barcelona Activa (l’agència de desenvolup­ament local de l’Ajuntament) amb l’objectiu de fabricar el tercer submarí català després que, fa 150 anys, l’enginyer Narcís Monturiol construís el primer i el segon.

L’empresa, capitaneja­da per Pere Forès, va aconseguir el seu propòsit sis anys més tard. El 2013, l’Ictineu 3 va fer la primera immersió al fons del mar. Per aconseguir-ho, va aixecar uns 3 milions (entre préstecs, ajuts públics i una campanya de micromecen­atge) amb la idea de rendibilit­zar la inversió amb el lloguer de la màquina al sector de la ciència i la televisió. Però al llarg d’aquests anys, la companyia ha trobat un negoci més suculent: el de la fabricació de bateries de liti.

Ictineu les havia patentat el 2012 per a la producció del seu submarí. Eren cinc vegades més lleugeres que les bateries de plom i augmentave­n fins a 10 vegades el temps de recorregut sota l’aigua.

Amb aquesta innovació, l’empresa s’ha especialit­zat en la producció de bateries per a fabricants de submarins de França, el Regne Unit, els Estats Units i el Japó. “Al món hi ha 10 submarins que poden baixar més de 1.000 metres sota l’aigua. Tres d’ells ja funcionen amb les nostres bateries”, assegura l’enginyer. Pròximamen­t, les seves bateries també donaran vida a un submarí del govern de l’Índia. Aquest any, Ictineu ha guanyat un concurs públic (licitava contra dues companyies nord-americanes) per instal·lar 23 bateries en un submarí que baixarà fins a 6.000 metres. “Farem el primer lliurament al setembre i el segon, a començamen­ts de l’any que ve. Ingressare­m 2,8 milions d’euros per aquest projecte”, comenta.

El concurs permetrà augmentar la facturació de la companyia. “Fins ara, els ingressos es movien entre els 600.000 i els 800.000 euros. Aquest any, Ictineu preveu tancar amb 400.000 euros (com a mínim) i l’any vinent, superar els 2,4 milions. Esperem l’entrada de nous projectes”. A part de la fabricació de bateries i el lloguer del seu submarí (ha realitzat més de 100 immersions), l’empresa també fabrica submarins per a tercers.

Aquest any, Ictineu també ha obtingut préstecs públics per valor de mig milió d’euros. Els destinarà a l’R+D de les seves bateries. Un equip de set persones treballara­n a Sant Feliu de Llobregat, on l’empresa té la seu des de l’any 2011.

L’empresa de Sant Feliu de Llobregat ha guanyat un concurs a l’Índia per valor de 2,8 milions d’euros

 ?? DAVID AIROB / ARXIU ?? El fundador Pere Forès dins el submarí Ictineu 3
DAVID AIROB / ARXIU El fundador Pere Forès dins el submarí Ictineu 3

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain