La Vanguardia (Català)

Salut desaprova el protocol d’Educació per a la tornada a l’escola

Argimon creu que “no tenen sentit” les classes de 25 o 30 sense mascaretes ni distàncies

- CARINA FARRERAS

El nou secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, es va mostrar en desacord amb els protocols que ha publicat el Departamen­t d’Educació sobre la seguretat sanitària davant la pandèmia del coronaviru­s en els centres escolars el pròxim curs. Argimon, que ahir estava de visita al centre de salut de Torre Baró, on s’han iniciat els cribratges massius a la població, va revelar que té prevista una reunió amb el conseller Josep Bargalló dijous que ve 20 d’agost per revisar les condicions en què començarà el curs el proper 14 de setembre.

Educació ha mantingut el nombre d’alumnes per aula (25 per a primària i 30 per a secundària) com a grups estables, que podien conviure sense mascareta i sense distàncies. Divendres, en una entrevista a RAC1, Bargalló va afirmar que Salut avalava aquest nombre per classe per rebaixar la mobilitat a la ciutat.

“Salut no ha dit que les ràtios hagin de ser de 25 o 30 alumnes per reduir la mobilitat”, va manifestar Argimon, “això no té sentit ni cap lògica”. Va afegir que Salut sempre ha mantingut que una mesura importicip­at tant és evitar les aglomeraci­ons tant com es pugui. “Tots els països estan buscant espais alternatiu­s per reduir les ràtios i els busquen a l’entorn de l’escola, cosa que no presenta problemes de mobilitat”, va dir.

El protocol d’actuació de les escoles publicat el 3 de juliol i el de gestió de casos Covid-19, presentat dijous, mantenen el nombre d’alumnes que correspone­n ja de manera ordinària a primària i secundària. Bargalló va assenyalar a l’entrevista que si es desdobless­in classes “es necessitar­ien molts més espais i no tots els centres tenen espais públics utilitzabl­es en el seu entorn”. I va afegir que aquesta solució provocaria que hi hagués “alumnes amunt i avall tot el dia” i que això era “difícil d’organitzar” per al centre i “perillós” per als contagis, perquè hi hauria més mobilitat. “L’important no és el nombre de classe, sinó la seva estanquita­t”, va emfatitzar i va recordar que les recomanaci­ons sanitàries procedeixe­n de documents firmats per Salut i Procicat, i avalats per la Societat Catalana de Pediatria.

Argimon, que va ser nomenat secretari de Salut Pública a finals de juliol, ha admès avui que no ha paren cap protocol escolar, ni en el del 3 de juliol, ni en el presentat el dijous en què sí que hi havia el director general de Profession­als de la Salut, Marco Ramentol. I va assegurar que ningú de l’Agència de Salut Pública no ha dit que la mobilitat sigui el problema per desdoblar els grups. “Ha de ser un malentès”, va apuntar.

El debat sobre les ràtios a les classes està dividit entre epidemiòle­gs que afirmen que les classes s’haurien de dividir en grups estables d’entre 10 i 20 alumnes i aquells que creuen que grups més grans són sostenible­s si no estan en contacte amb altres nens.

Això ha donat lloc que en alguns països es mantinguin els espais propis de l’escola, però amb horaris de matí i tarda, o dies alternatiu­s. En d’altres, estan buscant espais fora de l’edifici escolar i avaluen poder

Argimon es reunirà amb Bargalló dijous que ve per valorar la possibilit­at de reduir ràtios

fer servir entitats cíviques, bibliotequ­es, museus, i fins i tot esglésies. “Poden trobar-se opcions”, va indicar Argimon.

Aquesta polèmica es produeix en una situació de pandèmia controlada però encara alta, amb un miler de nous positius ahir, sis morts i una taxa de risc de rebrot de 145. I en un context en què el Govern espanyol ha limitat les reunions a menys de 10 persones, reduït l’horari de la restauraci­ó i discoteque­s i prohibit fumar al carrer.

En aquesta polèmica, Argimon va indicar que les restriccio­ns del Govern conegudes divendres ja havien estat preses per la Generalita­t, només es requeriran algunes “adaptacion­s”, com la de fumar o allargar de les dotze de la nit a la una de la matinada l’horari de tancament de bars i restaurant­s. Aquesta mesura entrarà en vigor quan es publiqui en el Diari Oficial de la Generalita­t. Prèviament s’ha de publicar l’acord interterri­torial i conèixer-se la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a les al·legacions del Govern. “En funció d’això readaptare­m”, conclou.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Un veí fuma a menys de dos metres del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i de la tinenta d’alcalde Laura Pérez a Torre Baró
XAVIER CERVERA Un veí fuma a menys de dos metres del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i de la tinenta d’alcalde Laura Pérez a Torre Baró

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain