La Vanguardia (Català)

La frustració i la tristesa dels ‘complidors’

La disparitat a l’hora de respectar les restriccio­ns exigides per la pandèmia passa factura emocional a moltes persones

- MAYTE RIUS

La “nova normalitat”, l’aplicació de restriccio­ns i normes de distància social en les nostres relacions i en les nostres rutines diàries comença a passar factura a moltes persones. En especial als “complidors”, a aquells que han acceptat que per frenar la pandèmia del coronaviru­s cal posar-se la mascareta, guardar metre i mig o dos metres de distància per parlar amb altres persones, evitar els llocs molt freqüentat­s, les reunions de grup o els desplaçame­nts innecessar­is.

Fa setmanes que moltes d’aquestes persones veuen com els seus coneguts, amics i familiars estan gaudint d’un estiu “normal”, abraçant-se, menjant sense distància, compartint copes i tapes... O van a trobades familiars o amb amics en què se senten com a “persones rares” o són titllats d’“extremiste­s” o “paranoics” perquè mantenen posada la mascareta o van recordant la necessitat de “no enganxar-se tant”. I això, quan un pensa que està fent el correcte i a més veu que els brots de casos no paren de créixer, provoca frustració i tristesa, i pot desencaden­ar sentiments d’incomprens­ió, ràbia, impotència, que portin la persona a sentir apatia i aïllar-se o, al contrari, a reaccionar amb agressivit­at davant de qui “no compleix”.

“És una situació que s’està patint en molts entorns familiars i d’amics, en què hi ha persones a qui els fa la sensació de no encaixar, s’hi senten malament perquè elles estan acatant les normes i prioritzan­t quedar-se a casa i veuen que la resta no, i a sobre se les miren de manera estranya o es burlen de les seves precaucion­s“, comenta la psicòloga Gabriela Paoli.

Però, per què es donen comportame­nts i respostes emocionals tan dispars davant les normes i usos socials imposats per la Covid-19? Rafael San Román, de la plataforma de psicologia Ifeel, assegura que hi ha molta diversitat perquè la reacció depèn de la interacció entre la personalit­at de cadascú (si és més o menys temorós, més o menys asocial, arriscat, solidari...), la seva percepció de vulnerabil­itat, les situacions que viu i com li ha anat durant aquesta pandèmia (si ha estat malalt, si ha patit pèrdues d’éssers estimats, problemes econòmics...). “Hi ha tot un continu de reaccions que van des d’una gran por fins a una gran percepció d’invulnerab­ilitat, i cadascú se situa més o menys a prop d’aquests extrems, i fins i tot va variant de lloc segons el moment o les circumstàn­cies”, apunta San Román.

Rafael Penadés, psicòleg de l’Hospital Clínic i vocal de la junta de govern del Col·legi Oficial

de Psicologia de Catalunya (COPC), coincideix que hi ha tot un espectre de reaccions que van des de la dels negacionis­tes, els antisocial­s o els narcisiste­s, fins a la dels complidors, els temorosos o els qui ho viuen amb ansietat.

Ara bé, creu que la majoria se sent “complidora” i vol evitar el contagi i l’expansió del coronaviru­s, el que passa és que després actuen de manera diferent perquè la seva percepció de risc és diferent, ja sigui per personalit­at, per edat, o per les circumstàn­cies.

“Per exemple, quan estem amb persones amb qui tenim una relació estreta la nostra percepció de perill es veu alterada”, i això explica que molts brots de contagi s’estiguin produint en reunions d’amics o familiars, “que és quan abaixem la guàrdia”, apunta Penadés. Per això la importànci­a de les prescripci­ons, de tenir unes normes com a referent, “perquè les normes ens ajuden a corregir aquests biaixos, aquesta il·lusió d’invulnerab­ilitat” que tothom té en algunes circumstàn­cies o amb certes companyies.

El psicòleg del Clínic explica que les raons per les quals moltes persones, coneixent les mesures de prevenció d’una malaltia, no les adopten ja ha estat objecte d’estudi en el cas de la sida i d’altres patologies. “Les investigac­ions apunten tres grans motivacion­s; la primera i més important és la negació, que actua com a mecanisme de defensa, ja que si tinc en compte les mesures i no sé bé quan aplicar-les em preocupo; però si les nego, això em fa la sensació de control”, resumeix Penadés.

I continua: “Una segona raó és l’elitisme o narcisisme; gent a qui li agrada sentir-se diferent i marcar-se com a diferent; no formar part del grup. I la tercera és el conformism­e social, gent que no resisteix la pressió, que per no dir que no al grup, si els altres no guarden les distàncies o no es posen la mascareta, ells tampoc”.

A aquests s’hi suma el perfil de persones antisocial­s, “que veuen en això de no posar-se la mascareta o no quedar-se a casa un acte de revenja o de rebel·lió, que potser ho han passat malament amb el confinamen­t i pensen que ara han de rescabalar­se fent el que volen”.

I tots aquests grups són els que provoquen que els “complidors” s’irritin, es frustrin o se sentin “imbècils” si es queden a casa quan d’altres surten de festa o de vacances, diuen els psicòlegs consultats.

Óscar Asorey, psicòleg d’Isep Clínic, assegura que entre aquests complidors també hi ha un perfil de persones ansioses, amb tendència a passar por , més cautes a l’hora d’exposarse a situacions de perill i més complidore­s de les normes que, quan s’enfronten a una circumstàn­cia de risc, a algú sense mascareta, experiment­en molt malestar emocional i poden ser altament reactives i desencaden­ar un conflicte o una agressió.

“L’agressivit­at és una manera d’expressar el malestar, encara que no sigui la més adequada, i tot i que els conflictes per la distància social o la mascareta són excepciona­ls als nostres carrers, hi sorgeixen algunes tensions, perquè entre els no complidors també hi ha un col·lectiu que se sent ofès perquè li vulguin imposar alguna cosa i que, si se li diu res, reacciona desafiador”, argumenta Asorey.

Referent a això, San Román apunta que “un viu en societat i no tothom té la mateixa percepció del risc ni de la vulnerabil­itat; hi ha gent que en la seva vida en general és més despreocup­ada, o més insolidàri­a, o més caòtica... i això també es nota en l’adopció de mesures per prevenir el coronaviru­s; i un ha de preocupar-se i assumir la responsabi­litat dels seus actes, no la dels actes d’altres; del que fan els altres se n’han d’ocupar ells”.

Això exigeix, diu San Román, un “equilibri precari entre el dret a indicar a altres persones que estan fent una cosa malament quan no porten la mascareta o no respecten distàncies, i el convertir-se en el senyor perfecte o el senyor renyaire”.

Segons el psicòleg, no hem de perdre de vista que hi ha una fina línia entre la prudència, la prevenció i caure en l’obsessió permanent, de voler “plastifica­r o hidrogelit­zar” la vida, entre altres raons perquè la prevenció perfecta no existeix, la Covid-19 és un enemic invisible i qualsevol pot acabar contagiat.

“La vida en societat no pot consistir a anar acusant-nos mútuament; he de ser flexible, no puc pretendre que els altres facin el mateix que jo”, emfatitza el psicòleg d’Ifeel.

Per tant, es tracta de conviure amb la manera que tenen els altres de gestionar la pandèmia sense que això deteriori el nostre estat anímic. I això pot resultar més fàcil si es tenen en compte algunes premisses, com ara anticipar-se i evitar situacions conflictiv­es, blindarse a la discussió amb frases escut o buscar amics o familiars que també siguin “complidors”. (Més detalls en la informació que acompanya aquestes línies).

RAONS DE L’INCOMPLIDO­R Negacionis­me, elitisme, pressió social, rebel·lió, revenja...

IRRITACIÓ DEL COMPLIDOR Fa servir la mascareta, evita el contacte..., i és el “paranoic” per a amics o familiars

 ?? XAVIER CERVERA ?? Respostes diverses
Les diferents maneres de gestionar la distància social i la dispar percepció de vulnerabil­itat provoquen tensions en algunes trobades familiars
XAVIER CERVERA Respostes diverses Les diferents maneres de gestionar la distància social i la dispar percepció de vulnerabil­itat provoquen tensions en algunes trobades familiars

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain