La Vanguardia (Català)

Verónica Molina

Fundadora de Carbone Bags

- MAYKA NAVARRO

Verónica Molina va fundar la seva empresa de bosses de pell a Colòmbia fa sis anys. El 2019 va tornar a Barcelona i amb ella el seu projecte, Carbone Bags. Fabrica a Bogotà, Ubrique i Barcelona i ven el seu producte en línia.

La seva és una història a cop d’amor. Una vida intensa als 38 anys que la va portar a deixar-ho absolutame­nt tot a la seva Barcelona natal, instal·lar-se a Bogotà i descobrir en aquella Colòmbia que dona valor a l’artesania un idil·li amb la pell, amb el cuir boví i amb la confecció de bosses de mà. Verónica Molina Reventós és la imatge, el disseny i l’empresària que lidera la marca Carbone Bags, un projecte que va néixer fa sis anys a l’altre costat de l’Atlàntic i que va traslladar l’any passat a casa, on va tornar i on lluita per continuar a la superfície en aquests temps durs de pandèmia.

El seu currículum és multidisci­plinari, com ella, doblement llicenciad­a en Relacions Laborals i en Humanitats amb l’especialit­zació en Història de l’Art. Durant uns anys va compaginar una feina a la recepció de l’àrea de direcció de La Caixa amb la seva faceta de cantant amb el nom artístic de Nika Mills. Va ser a Colòmbia on va començar a dissenyar les seves pròpies bosses de mà i a contractar-ne la confecció als tallers d’artesanies que es concentren al barri del Restrepo de la capital. Els models agradaven tant entre les seves conegudes que es va animar a fabricar peces per a elles. Fins que va arribar el dia que es va atrevir a fer el pas que marcaria la seva nova vida. Ja havia triat els proveïdors de cuir i de les peces metàl·liques que ella buscava i selecciona­t l’artesà que les treballari­a una a una i que modelava la pell de boví per transforma­rla just en el que ella volia. Amb l’equip triat va començar el seu somni. “Van ser uns anys meravellos­os de creixement i aprenentat­ge i, a més, la marca va funcionar molt bé perquè es va valorar la sobrietat i aquell estil meu molt particular que destacava del que tradiciona­lment es feia a Colòmbia”.

Mantenint la firma i l’equip al país d’acollida, l’empresària va decidir que havia arribat l’hora de tornar a casa i començar de zero amb el seu projecte a Barcelona. “Va ser com tornar a començar”, explica amb un entusiasme que encomana. Segur que el nom amaga una història? “Senzilla”, indica mentre no deixa de somriure. Aquells primers esbossos de bosses de mà, com tots els que crea, els pinta a carbonet sobre un full de paper i d’aquí li ve el nom de Carbone.

La reubicació no va ser fàcil. Va buscar i va trobar a Ubrique el material i el taller amb què somiava. I a Barcelona hi va localitzar altres artesans que s’encarregue­n de la confecció dels models de jute natural i teixit de sac francès en els quals broda les inicials de cada clienta. Sota l’atenta mirada del seu inseparabl­e Bruno, de pèl

Amb tallers a Bogotà, Ubrique i Barcelona, Molina crea bosses de mà sòbries fabricades amb detall peça a peça

llarg i amb quatre potes, la Verónica assegura que la seva tenacitat, tossuderia, paciència i perfeccion­isme tenen molt a veure amb el fet d’haver nascut Taure. “Sempre he tocat de peus a terra. Soc realista, una formigueta que té claríssim on és i fins on pot arribar però que per damunt de tot assaboreix la lentitud del procés creatiu. No tinc mai pressa”.

Costa d’imaginar els seus dies. És al capdavant d’una empresa amb capacitat de producció i subministr­ament material als punts de venda però en la qual ella personalme­nt s’encarrega de supervisar tots els detalls i trameses a domicili, un a un. El seu segell personal ho impregna tot: el disseny de les dues col·leccions que aconseguei­x tirar endavant cada any i fins i tot la flor seca que acompanya el llaç de la capsa de cartró reciclable en què es lliura a domicili la bossa de mà que s’adquireix directamen­t al seu web.

Aquells tristos mesos de tancament i por col·lectiva pel virus els va aprofitar per crear i impulsar les seves xarxes socials, principalm­ent Instagram, que utilitza per rebre directamen­t les impression­s de les persones que adquireixe­n un Carbone. “Em dedico a gaudir de la vida i agraeixo infinitame­nt cada missatge que m’envien quan reben una bossa de mà i volen compartir amb mi les seves sensacions”. També és la model que apareix als catàlegs de cada temporada i ha perdut la timidesa que només s’esvaeix quan puja a un escenari a cantar per gravar vídeos en què parla directamen­t als que valoren i aprecien un producte que va ser acariciat i cuidat per les mans d’un artesà.

 ??  ??
 ?? CARBONE BAGS ?? Verónica Molina Reventós davant diverses peces de les seves col·leccions
CARBONE BAGS Verónica Molina Reventós davant diverses peces de les seves col·leccions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain