La Vanguardia (Català)

Desconfian­ça global en Trump

Els experts adverteixe­n que els EUA han perdut l’autoritat moral

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Al cap de poques hores de l’explosió a Beirut, quan tot era incertesa, el president Donald Trump va comparèixe­r en una de les seves suposades rodes de premsa sobre el coronaviru­s. La Covid-19 és gairebé sempre el de menys per a ell.

Així doncs, com qui parla de meteorolog­ia a l’ascensor, Trump va assegurar sobre la tragèdia libanesa que “alguns dels nostres grans generals pensen que ha estat alguna mena de bomba”.

En temps normals, que el president de la potència militar i amb més capacitat d’espionatge més important fes una afirmació semblant hauria encès les alarmes al món.

Què va passar? Doncs això, que en termes meteorològ­ics va ser com si se sentís ploure. A escala global hi va haver indiferènc­ia total.

L’endemà, Mark Esper, secretari de Defensa, va considerar que el que havia passat a la capital del Líban es va deure a una negligènci­a. Però Trump, incapaç d’acceptar un no per resposta, va perseverar. “Pot ser una bomba o no, qui sap”, va insistir.

Aquesta és la paraula del president de la nació líder del planeta.

“Si bé el mal és difícil de mesurar”, els Estats Units han perdut molta de la seva autoritat moral”, recalca Margaret McMillan, professora de la Universita­t de Toronto, al seu article “Quin passat és el pròleg?” que publica la revista Foreign Affairs en el seu número de setembre-octubre sota el títol genèric El món que va construir Trump.

Aquesta pèrdua d’autoritat es va evidenciar amb claredat aquest divendres a l’Organitzac­ió de Nacions Unides (ONU). Transcorre­guda una jornada escassa des que Trump capitalitz­és l’anunci de l’establimen­t de relacions entre Israel i la Unió dels Emirats Àrabs, facilitade­s per l’antipatia que els dos països senten per l’Iran, els Estats Units van patir una desqualifi­cació diplomàtic­a d’enrojolame­nt. El Consell de Seguretat, braç executiu de l’ONU, va rebutjar la seva proposta d’estendre indefinida­ment l’embargamen­t d’armes al règim de Teheran. Aquesta derrota exhibeix el seu cada vegada més profund aïllament. Rússia i la Xina es van oposar a Washington. Normal. La mare dels ous és que els amics –França, Alemanya i Regne Unit– es van abstenir. Només la República Dominicana i els EUA van votar-hi a favor.

Aquest descrèdit se suma a la mala imatge que el país està donant amb la militaritz­ació dels carrers contra les protestes antiracist­es i en encarar la crisi sanitària. Trump, que fa servir termes de guerra civil per denigrar els manifestan­ts, reitera que “ho estem fent molt bé” en la gestió del coronaviru­s.

Mentrestan­t, els Estats Units són l’única nació on el patogen no ha donat treva en sis mesos, on hi ha prop de 60.000 infectats diaris –rècord mundial amb 5,3 milions de casos– i moren més de 1.000 persones cada 24 hores des de fa setmanes, amb pics de 1.500 i una suma absoluta de 169.000 difunts.

“Aquesta època problemàti­ca no és del tot culpa de Trump, però ha empitjorat les coses. L’adulació pels dictadors, especialme­nt procedent del líder del país més poderós del món, no resulta raonable, això alimenta egos i ganes”,

COM SENTIR PLOURE

Trump va dir que la tragèdia de Beirut va ser per una bomba i ningú li va fer cap cas

MALA IMATGE INTERNACIO­NAL

La militaritz­ació de les protestes racials i la gestió del virus es veuen com a fracassos

assenyala MacMillan. “La resposta caòtica i irregular de Washington a la pandèmia ha fet la població dels Estats Units més vulnerable al virus... La seva renúncia al control d’armes ha fet del món un lloc més perillós. L’assetjamen­t de Trump dels seus aliats i els seus atacs a l’OTAN i la Unió Europea ha debilitat els lligams que han funcionat per dècades”, remarca.

El gener del 2017, abans d’arrencar el mandat de Trump, Richard Haass, president del laboratori d’idees Council on Foreing Relations, va publicar el llibre A world in disarray (“Un món en desordre”). “Avui, el desordre és considerab­lement més gran. La majoria de problemes que Trump va heretar han anat a pitjor, en la mesura que n’ha ignorat molts. La negligènci­a no ha estat benigna”, indica Haass en aquesta mateixa revista. “La posició dels Estats Units al món ha caigut per la seva ineptitud en afrontar la Covid-19, la seva negació del canvi climàtic i el rebuig de refugiats i immigrants, a més del flagell continu dels tirotejos massius i el racisme endèmic”, assenyala aquest diplomàtic que va treballar en el govern Bush (fill).

“Al país no només se’l veu menys atractiu i capaç, sinó que també s’hi pot confiar menys atesa la retirada d’acords multilater­als i el distanciam­ent dels seus aliats”, insisteix. “Els aliats –prosseguei­x Haass– observen els Estats Units de manera diferent. Les aliances es basen en la fiabilitat i la capacitat de ser previsible. S’ha sembrat un mar de dubtes: si va poder passar una vegada, pot tornar a passar. Resulta difícil reclamar un tron del que s’ha abdicat”.

En aquest sentit, Ben Rhodes, el que va ser assessor de seguretat

EL PROTAGONIS­ME

“Resulta difícil reclamar un tron del qual s’ha abdicat”, assenyala Richard Haass

nacional amb el president Barack Obama, intervé en el seu article que els EUA ha perdut terreny i la brúixola de “la nau de l’estat” marca rumb en la direcció incorrecta. “La preocupaci­ó global no es vincula simplement a la calamitosa presidènci­a de Donald Trump. Té arrels en el fet que el poble dels Estats Units elegís algú com Trump. Havent vist els nordameric­ans fer això una vegada, els líders estrangers i públics es pregunten si els Estats Units poden fer-ho altre cop, en particular en vista de la fidelitat del Partit Republicà”, matisa.

El proper 3 de novembre hi ha eleccions. Margaret McMillan subratlla que quan Trump deixi el càrrec, el gener del 2021, del 2025 o al mig, “el món estarà en pitjor estat que el 2016”.

Nadia Schadlow, del Hudson Institute i ex de l’administra­ció Trump, postil·la que, sigui qui sigui president, “els legislador­s hauran d’adoptar noves idees per a la governança del país al món i noves idees respecte a rivals com la Xina o Rússia, estats que han manipulat les regles de l’ordre internacio­nal liberal en benefici propi”.

Trump va apuntar la seva visió aquesta setmana. Rússia no interferei­x en les eleccions, sinó els demòcrates en donar suport al vot per correu.

 ?? SUSAN WALSH / AP ?? Donald Trump davant la premsa, acabat de desembarca­r de l’Air Force One. Divendres va anar a Nova York per visitar el seu germà Robert, hospitalit­zat
SUSAN WALSH / AP Donald Trump davant la premsa, acabat de desembarca­r de l’Air Force One. Divendres va anar a Nova York per visitar el seu germà Robert, hospitalit­zat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain